Absolut orice spatiu poate fi scos din obisnuit sau din mediocritate. Trebuie doar sa ai ochi si experienta pentru asta. Despre munca ei ne-a povestit cu lux de amanunte chiar Alice Ignatiadis, proprietara acestui loc de poveste. Un proiect care odata dus la bun sfarsit poate fi urmat de un altul, poate chiar la tine acasa. Pentru ca Alice este designer de interior si dealer de mobilier, iar experienta sa si a partenerei sale de afaceri, talentata arh. Marina Gingirof, poate fi pusa in slujba unei noi provocari. Daca doriti sa le scrieti o puteti face pe adresele lor de e-mail: alicaig@yahoo.com si me_gf@yahoo.com.
Alice ne povesteste: „Casa Alba (asa cum a numit-o fiica mea, Ana) este o casa a carei poveste a inceput acum mai bine de un secol, de care m-am indragostit la prima intalnire si care a devenit caminul familiei mele.
Proiectul de design a stat de la inceput sub emotia „casa noastra’, asadar, poarta cu el toata bucuria, asteptarile, energia familiei mele. In toate proiectele de design interior la care lucrez, ma gandesc la oamenii care le locuiesc si caut intotdeauna echilibrul intre personalitatea obiectelor, a detaliilor de decor care spun povestea vizuala a spatiilor si firescul, onestitatea acestora, care completeaza si sustin credibil viata din interiorul casei. Asadar, si in proiectul casei familiei mele, am cautat aceeasi balanta dreapta intre designul interior si personalitatea oamenilor din viata mea. Caut sa decorez mereu spatii-fericire, spatii-echilibru, case in care te simti bine, care „functioneaza’, unde oamenilor le place sa stea laolalta, sa traiasca „vieti reale’ cu toate detaliile functionale si firesti. Si sub aceeasi intentie a stat si proiectul „Casa Alba’.
Casa are o istorie de peste 100 de ani si este un proiect architectural care imbina detaliile art-deco, cu structurile eclectice ale scolii franceze de inceput de secol XX. Este monument istoric si pentru proiectul de renovare am avut nevoie de ajutorul unui architect. Asa am cunoscut-o pe arh. Marina Gingirof, un profesionist incredibil de creativ, cu care am facut echipa din prima secunda si cu care, dupa acest proiect, colaboram in continuare si in atelierul de design de interior & de obiect pe care l-am deschis anul acesta.
Proiectul de renovare a casei a inceput dupa opt luni in care am obtinut toate aprobarile de la Primarie si Ministerul Culturii si a pornit cu faza de consolidare a constructiei si de suprainaltare a mansardei. A continuat cu una din cele mai pasionante povesti ale oricarui proiect de design interior, cautarea si intalnirea cu minuni de oameni, talente incredibile, mesteri, mestesugari, artisti. Ei au dat viata viziunii echipei mele si talentul lor e „la vedere’ pentru toti cei care imi trec pragul casei.
Casa Alba este proiectul casei familiei mele, cativa ani buni si frumosi din viata mea, spatiul care mi-a adus intalniri splendide, povesti frumoase, idei si energie pentru atelierul meu de design interior& de obiect si, in primul rand, un camin pentru familia mea’.
OAMENI DIN SPATELE PROIECTULUI
•Arh. Marius Birlan/Arh&Papet (mariusmbirlan@yahoo.com) care a facut impreuna cu echipa lui toate finisajele din casa. Munca lor a fost indispensabila pentru tot proiectul de design.
• Radu Valentin (www.stilldesignproduction.ro) a executat impecabil mobila din mansarda (depozitarea pe contur, biblioteca alba si chicineta). Un adevarat profesionist!
• Alexandru Burca (www.antim.ro) este mesterul tamplar care a construit toate usile interioare (dupa modelul celor originale care, din pacate, nu au mai putut fi salvate si restaurate), dressing-urile si mobilierul pentru lavoarele din baia matrimoniala.
•Victor Sararu (www.galeriaancora.ro) este artistul care a restaurat cristalele de la usile vechi, el fiind specializat pe executare de vitralii. A creat si construit butonii si clantele de bronz, capatul de scara din bronz si alama (un obiect de arta remarcabil) de la balustrada scarii principale si poarta de fier de la intrare. La executia portii nu a folosit niciun punct de sudura, realizand-o manual numai din imbinari si
nituiri, exact cum se lucra acum un secol.
•Ciprian Onofrei (www.casimo.ro) a furnizat si a montat parchetul de stejar masiv. Recomandarea este ca montajul parchetului sa fie facut intotdeauna de echipa care-l furnizeaza. Astfel, exista un control total al executiei.
Fotografii: Vlad Cioplea