El si ea. Calatori pasionati. Iubitori de arta. Impatimiti de designul interior - mai mult ea, fireste. Si o dilema: locuinta ideala e o casa sau un apartament? Iata raspunsul.
„Deoarece eu si prietenul meu calatorim foarte mult, cea mai buna optiune in alegerea unei locuinte a fost aceasta, intr-un complex rezidential nou, ultracentral si in acelasi timp foarte linistit?, povesteste Pamela Danciu cum au ajuns sa numeasca acasa apartamentul in care ne aflam, compus din living, dormitor, bi¬blioteca-birou, doua bai si, punctul forte, un balcon mare cu vedere spre Parcul Circului. Totul insumand 130 metri patrati.
Daca adaugi cele doua garaje – conditie obligatorie pentru ca intoarecerea acasa sa nu se transforme intr-un cosmar – tabloul e aproape complet. Prima impresie? E multa lumina aici, desi e iarna plina afara. Sa fie ferestrele mari, sa fie finisajele alese pentru pereti si pardoseala, felul in care au fost dozate accesoriile? La asta e greu de raspuns. Probabil ca toate la un loc.
Amenajarea apartamentului nu a durat mult, asta si datorita faptului ca cei doi proprietari au fost fortati de imprejurari sa se miste repede, deoarece livrarea apartamentului s-a facut cu o intArziere care i-a impins aproape de inceputul sezonului rece. „Noi petrecem iarna la Miami, asa ca am fost constransi sa luam decizii rapide. Din fericire, in privinta mobilierului, nu au fost intarzieri, am pri¬mit la timp tot ce comandasem.”
O intreb pe Pamela cine s-a implicat mai mult in amenajare. Raspunsul vine foarte sigur: „Eu. Sunt o impatimita a designului interior. Pur si simplu devorez si cumpar carti, reviste din toate tarile lumii. Acestea au un rol educational extraordinar, cu atat mai important aici, in Romania, unde nu avem… traditii in acest sens. Sunt semnale bune si la noi, e adevarat, azi am cautat Elle Decoration si se epuizase din chioscuri.
Sfatul meu, pentru cine se simte dezorientat, este sa se uite in reviste si fiecare numar sa fie ca o tema pentru acasa: iti pui intrebari, de ce s-a facut combinatia respectiva, care sunt proportiile, ce senzatie creeaza un anumit lucru, care sunt noutatile… Asa se formeaza ochiul, gustul si o sensibilitate vizavi de tot ce ar trebui sa ne inconjoare. Si inca ceva: cand vad un lucru repetat de cateva ori, cum ar fi un anumit gen de tapet, il evit, pentru ca e consumat!”
Amenajarea a avut ca punct de plecare colectia de tablouri a Pamelei, care cuprinde atat lucrari moderne, cat si cateva piese de scoala baimareana.
„Fiecare casa ar trebui sa aiba o colectie sau o piesa de arta care sa fie pusa la loc de mare cinste. Vad case pline de mobile scumpe si decorate cu lucruri care nu transmit nicio emotie. In fond, casa nu trebuie sa reflecte numai faptul ca avem succes profesional, ci si pasiunile noastre. Cred ca asta ne defineste mai bine”, adauga ea, in timp ce imi prezinta tabloul preferat.
Asa stand lucrurile, ar fi fost previzibile alegeri emotionale, dar casa tradeaza si spiritul practic, cu picioarele pe pamant, al Pamelei. Functionalul nu a fost nicio clipa scapat din vedere: casa e ordonata, usor de intretinut, cu spatii de depozitare eficiente si discrete, iar bucataria e astfel dotata incat gatitul sa fie o placere… de cat mai scurta durata.
„Imi place sa gatesc, dar nu si sa pierd timpul. Livingul era prevazut din proiect cu bucatarie americana, ceea ce nu m-a incantat de la inceput, in ciuda binefacerilor sociale ale acestui stil. In consecinta, voiam o bucatarie care sa nu arate a bucatarie. „
„Am ales un material lacuit, alb si negru, foarte elegant, am eliminat toate manerele si am incastrat masina de spalat vase si hota. Frigiderul este produs de Liebherr, una dintre cele mai bune marci, cred eu. Iar insula de la granita cu livingul este un lucru minunat, atat ca loc suplimentar de depozitare asezat strategic in fata frontului de lucru, cat si ca loc de galceava la o cafeluta in fiecare dimineata.”
Dupa aceleasi principii practice, masa din dining e rabatabila si extensibila, excelenta pentru petrecerile cu mai multi invitati. Ca si cele sase scaune imbracate in piele alba, e de la BoConcept, un brand pe care Pamela a fost fericita sa il gaseasca si la Bucuresti, dupa ce l-a descoperit cu placere in calatoriile ei. Stilul modern, urban, e nuantat de candelabrul clasic din cristal. Combinatia alb negru, foarte eleganta de altfel, s-a dovedit totusi putin prea rece pentru gustul ei, asa ca a adaugat cateva pete de culoare vibranta.
Dormitorul, pe de alta parte, e o oaza de tonuri calde, bej si mustar, de materiale pretioase si confort cautat in cele mai mici cute ale cuverturii care acopera patul Flexform. Noptierele Flexform, din piele, un model mai neobisnuit, dau nota moderna acestui spatiu intim si mai conservator decat te-ai astepta.
O intreb pe Pamela daca are un ultim sfat pentru cineva care se apuca de amenajarea locuintei. „Una din regulile mele de amenajare este: nicio casa fara un scaun de marca. Eu am doua fotolii superbe Minotti. Dar, in final, toate regulile sunt facute pentru a fi incalcate, asa ca lasati-va feelingul liber si detasati-va de multime.”
Text: Andreea Stefan
Foto: Cosmin Popescu
Asistent foto: Sorin Stanciu