Somonul poate constitui o cina simpla de preparat, pentru fiecare seara a saptamanii; dar, in acelasi timp, este un peste care poate fi si un preparat sofisticat, pentru o seara festiva.
Secretul sta in modul in care il gatesti si il aranjezi in farfurie – cred ca stii deja ca sunt multe feluri!.
Iata 5 lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a gati, de fiecare data, un somon delicios.
Somonul constituie un preparat minunat pentru fiecare zi a saptamanii, dar consumat simplu, nu mai pare atat de interesant. Ingredientele simple, care deja se afla in bucataria ta, cum ar fi semintele, ierburile, condimentele sau iaurtul, o sa iti faca cina mult mai apetisanta.
Chiar daca de obicei folosim gatirea lenta pentru bucatile mari de carne, aceasta functioneaza la fel de bine si pentru peste. Gatit la foc mic, intr-o combinatie favorabila de ierburi sau ulei de masline, poti sa gatesti somonul in acest fel, in mai putin de o ora. Rezultatul este mai bun si mai sanatos si nu trebuie sa te ingrijorezi ca pestele ar putea sa se usuce.
Foloseste o furculita pentru a verifica daca pestele este gata. Cand incepe sa se rupa usor, atunci este gatit integral. Poti sa folosesti de asemenea si un termometru – cand temperatura somonului ajunge in jur de 60 de grade Celsius, il poti scoate linistita!
Daca ai gatit vreodata somon, inseamna ca esti familiarizata cu albitura care apare pe suprafata pestelui. Este albumina, o proteina care iese din peste atunci cand acesta este gatit si care se extinde cand il tii prea mult pe foc. Cel mai bun mod de a o evita este sa iti gatesti perfect somonul.
Da, ai citit corect, si, crede-ma, toate am fost la fel de surprinse ca si tine. Prietena mea a descoperit de curand acest truc; somonul gatit in masina de spalat vase este perfect preparat, facut in totalitate, si are o textura similara cu cea a somonului gatit in stilul „sous vide”.
Text: Miruna Tarabega
Foto: Delicious portion of fresh salmon fillet with aromatic herbs, spices and vegetables from Shutterstock