Fundatia Calea Victoriei organizeaza incepand de vineri 11 octombrie, ora 19:00, atelierul de design interior: Stiluri decorative frantuzesti – De la Ludovic al XIII-lea la Philippe Stark, sustinut de Mihai Cosmatchi.
In aceasta expeditie culturala prin istoria mobilierului, veti pasi in faimoasele castele din Franta, in muzee sau in sali de licitatii cu siguranta unui colectionar, ce stie sa faca diferenta intre o comoda Louis XV si una Louis XVI. Veti descoperi care sunt piesele de mobilier caracteristice fiecarei epoci si care era ambianta din care acestea faceau parte: culorile peretilor, corpurile de iluminat, forma semineelor, a lambriurilor etc.
Temele discutate la atelier sunt:
Sedinta 1. Dupa o scurta prezentare a mobilierului medieval si renascentist, vom detalia stilurile de la Ludovic al XIII-lea pana la Revolutia Franceza (Ludovic al XIII-lea, al XIV-lea, Regence, Ludovic al XV-lea, al XVI-lea, Directoire). Formele simple ale Renasterii se transforma, capatand curburi in toate planurile, in Regence.
Sedinta 2. Empire, Restauration, Louis-Philippe, Napoleon III. Stilul Empire incearca sa faca uitata influenta monarhiilor precedente. Mai tarziu, stilul Louis-Philippe anunta era industrializarii. Stilul incarcat Napoleon III va defini atmosfera hotelurilor, cafenelelor si a salilor de spectacol din Belle Epoque.
Sedinta 3. Art Nouveau. Visarea simbolista apare in artele aplicate, eliminand orice referinta la Antichitate si Renastere. Franta se modernizeaza, incercand sa suprinda miscarea in liniile mobilierului. Chipuri de femei despletite decoreaza clantele, sfesnicele, tavile. Irizatiile libelulei sunt imitate in vasele Lalique.
Sedinta 4. Art Deco reprezinta momentul de glorie al artelor aplicate franceze, cu rasunet in intreaga lume. Mobilele sunt realizate din macasassar, abanos, lemn de palmier si sunt influentate de arta japoneza sau africana. Dupa 1929, liniile devin sobre, monumentale cu referinte la Antichitate, pentru un public mai conservator.
Sedinta 5. Dupa razboi apar forme organice intr-un stil neo-rustic. Dispar unghiurile drepte, reapar decoratiunile suprarealiste, in paralel cu invazia stilului scandinav in restul Europei. Anii 70: proiecte arhitecturale in jurul Parisului si amenajari interioare in cladiri oficiale (Creteil, Bobigny). Pierre Paulin aduce modernizarea palatul Elysée. Philippe Stark revolutioneaza ambianta hotelurilor.
Lector: Mihai Cosmatchi
Data incepere: 11 Octombrie 2013 ; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5, saptamanal, vineri
Cost: 250 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1, Bucuresti
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Pentru a participa la concurs completeaza campurile de mai jos si raspunde la intrebarea „Cum se numeste lectorul acestui curs'?
Concursul se incheie in data de 10.10.2013, ora 17.00 iar castigatorul va fi anuntat aici in aceeasi zi.
CONCURS INCHEIAT. Castigatorul a fost anuntat aici
Extras din regulamentul site-ului:
Castigatorii unui concurs se extrag in termenul maxim de 20 de zile de la data incheierii concursului respectiv si se afiseaza in ordine alfabetica. Participantii la concursuri care nu au datele din profil completate sau corect scrise in momentul participarii la concurs vor fi descalificati fara a fi anuntati in prealabil.
Premiile vor fi expediate de catre Ringier Romania, la adresa mentionata in profilul din site. Nu raspundem de corectitudinea serviciilor postale; expedierea se face o singura data; daca un premiu se returneaza de la posta la sediul nostru nu se efectueaza o trimitere suplimentara.
In cazul premiilor constand in servicii castigatorii vor fi anuntati pe mail despre modalitatea de contactare a sponsorului concursului pentru a beneficia de respectivul premiu.