Câte tratamente naturiste sau din contră creme scumpe nu ai încercat și nu au făcut decât să îți înrăutățească afecțiunile cu care te confruntai?
Cremă de hidratare, serum, loțiune tonică, gel de curățare, mască, uleiuri, tratamente variate, suntem bombardate cu o multitudine de produse, toate promițându-ne că vor avea efecte miraculoase asupra tenului nostru, că asemenea personajelor din poveste pielea noastră se va transforma peste noapte și că vom scăpa de toate problemele, de la riduri până la acnee.
Aflăm permanent noi informații despre modul în care trebuie să ne îngrijim pielea, despre ce obiceiuri să includem în ritualul nostru zilnic de frumusețe sau ce creme să utilizăm, însă specialiștii ne recomandă să facem o selecție acestora fiindcă de multe ori nu vor avea efectele scontate. Iată ce tratamente nu ne aduc efectele pozitive pe care le așteptam!
Sigur ai auzit de remediile naturiste care mai de care mai ciudate pe care mamele sau bunicile noastre le foloseau pentru a avea o piele frumoasă. Ce-i drept, unele dintre ele poate că reușeau să dea rezultate, însă de cele mai multe ori se transformau într-un fiasco total. De exemplu, dacă aplici direct pe față zeama de la o lămâie, crezând că ai făcut un lucru benefic pentru ten, specialiștii țin să te anunțe că e posibil ca mai mult să înrăutățești situația.
Multe dintre legumele și fructele pe care le găsim la supermarket sunt tratate cu tot felul de chimicale, iar aplicarea lor direct pe față, plus eventuala expunere la soare, nu vor face decât să îți cauzeze, favorizând iritațiile, depigmentarea sau petele negre.
Uleiurile esențiale sunt cunoscute pentru proprietățile lor naturale și pentru aromele îmbietoare pe care le au, însă, specialiștii ne anunța că folosirea lor regulată poate să ne influențeze tenul și nu în modul pozitiv în care ne-am aștepta. Acestea ne pot închide porii, nelăsându-l să respire ceea ce va favoriza apariția acneei. Pentru a preveni acest lucru, este indicat să îți consulți dermatolgul, iar el, în funcție de tipul tenului tău îți va putea recomanda sau nu folosirea uleiurilor esențiale.
Dacă ești în căutarea unei soluții pentru tratarea cicatricilor și ai citit că un remediu potrivit pentru asta ar fi Vitamina E, doctorii dermatologi te sfătuiesc să te reorientezi către alte tip de produse. Aceștia susțin că nu a fost descoperită nicio legătură între vitamina E și vindecarea cicatricilor, din contră, de multe ori utilizată cu acest scop a dus la iritații sau dermatită. Așa că de fiecare dată când vă consultați cu o astfel de problemă, consultați un specialist pentru recomandarea tratamentului adecvat.
Un alt mit demontat de dermatologici este acela legat de puterile magice pe care loțiunea tonică le are asupra pielii tale, afirmând că aceasta este cel mai supraapreciat produs când vine vorba de îngrijirea tenului. De cele mai multe loțiunea tonică este folosită de persoanele care se confruntă cu acnee, având impresia că loțiunea este o metodă nemaipomenită de a le curată tenul și de-al face să scape de imperfecțiuni. Însă, dermatologii ne explică că majoritatea loțiunilor tonice nu vor face decât să ne usuce tenul și să îl deshidrateze, iar din această cauza excesul de sebum rezultat va fi chiar mai mare.
Ai impresia că tenul tău nu e niciodată suficient de curat, că mereu au mai rămas impurități pe care vrei să le înlături pentru a-i oferi pielii tale strălucirea la care visai? Îți exfoliezi fața în fiecare seară și nu numai că nu observi îmbunătățirea pe care o căutai, dar câteodată ai impresia că lucrurile s-au înrăutățit? Din nou medicii dermatologi vin cu o serie de argumente prin care ne explică de ce exfolierea excesivă nu este o metodă bună de a ne îngriji tenul. Exfolierea excesivă poate înlătura și stratul protector de sebum, ce protejează pielea de factorii nocivi precum praful sau diverse bacterii și totodată îți va usca tenul. De aceea tenul tău va încerca să producă și mai mult ulei ce într-un final nu va duce decât la agravarea acneei.
De câte ori nu ți-a apărut câte o imperfecțiune pe față fix înainte de o întâlnire, înaintea primei zile la noul job sau a unui eveniment important? Iar prima reacție pun pariu că a fost să ajungi cât mai repede în fața unei oglinzi pentru a scăpa de coșul enervant de pe frunte. După, ai observat că nu a fost cea mai inspirată alegere, fiindcă de multe ori ai făcut doar să agravezi situația. Dacă ai lăsa coșurile să treacă de la sine, fără să intervii prin stoarcerea lor, acestea se vor vindeca mai repede și mai sigur. Stoarcerea coșurilor va lăsa de cele mai multe ori semne, cicatrici sau în cazuri extreme, va duce chiar la infecții, fiindcă bacteriile de pe mâini vor intra fix în rana deschisă. Dacă te confrunți cu acnee, consultă un dermatolog sau vizitează cabinetele estetice pentru a efectua acolo tratamentul potrivit de curățare a tenului. Trebuie să întelegem că uneori în încercarea noastră de a ne face bine, reușim exact contrariul, și că e de preferat să lăsăm specialiștii să se ocupe de afecțiunile noastre.
Foto: Arhiva ELLE