Totul despre modalitatile de epilare

Lama de ras sau laser? Aparat epilator sau ceara? Calda sau rece? La salon sau acasa? ELLE face o lista cu tot ce te intereseaza despre epilatul zilelor noastre.

Lama de ras: cu spuma sau fara. Merge repede, dar mare atentie: te poti taia! De aceea, foloseste intotdeauna spuma, ca lama sa alunece mai usor. Abordeaza firele de par in sensul invers cresterii lor si neaparat cu o lama bine ascutita (una tocita poate agata pielea). Cit dureaza: cel mult doua zile, iar firele de par reapar chiar mai tepoase.

Crema: Contine tioglicolat de sodiu si potasiu, o substanta care dizolva firele de par de la suprafata pielii, patrunzand uneori pina in folicul. Iar daca ai o piele sensibila, te poti trezi cu arsuri, iritatii sau foliculita. si chiar daca pe piata exista creme epilatoare pentru diferite tipuri de piele (gama Veet, de exemplu, are produse pentru piele sensibila, uscata si normala), noi iti recomandam sa faci un test de toleranta inainte de folosire. Cit dureaza: 5-7 zile.

Epilator electric: are un sistem de pensete rotitoare, care smulg firele de par din radacina. si in ciuda faptului ca e electric, exista si varianta waterproof: fara fir, pe baterii, ca sa te poti epila in apa. Firele de par se vor desprinde de pe suprafata pielii, fiind astfel mult mai usor de prins in epilator. Dar te rog sa nu incerci aceasta „miscare' decit cu aparate rezistente la apa! Le gasesti de la Braun sau Philips, la aproximativ aceleasi preturi ca cele obisnuite. Si neaparat, sa imi spui care variana (uscata sau in apa) iti place mai mult, ca eu nu ma pot hotari inca… Procedeul este oricum dureros spre foarte dureros, chiar si cu dispozitivele menite sa atenueze senzatia (prin masaj sau presiune repetata). Iar ca sa te mai incurajez putin, iti dezvalui un mic truc anti-durere: acolo unde te epilezi, tine pielea intinsa! Cit dureaza: 4-6 saptamini.

Ceara: se poate folosi in varianta calda sau rece, ultima fiind indeosebi folosita acasa. Este o solutie pentru zonele cu fragilitate capilara, dar evita sa aplici de mai mult de doua ori in acelasi loc, caci pielea se irita imediat.
Epilatul cu ceara calda necesita ceva mai multa indeminare, de asta iti recomandam sa mergi la o cosmeticiana. Dar cu putina grija si un strop de talent, vei constata ca nu e limba chineza! iti spunem noi de ce trebuie sa tii cont: pielea sa fie perfect uscata, fara lotiuni sau creme de corp. Nici baie nu e bine sa faci inainte, caci firele de par se hidrateaza si devin moi, ceea ce le scade aderenta si le ingreuneaza smulgerea. in privinta durerii, toata lumea stie: doare rau. insa, daca ai grija sa nu intinzi ceara fierbinte pe aceeasi zona consecutiv (arsura), chinurile epilatului vor capata o alta dimensiune. Vei fi uimita! Cit dureaza: 4-6 saptamini.

Laser: promite o epilare definitiva, dar cel mai bine ar fi sa intrebi intotdeauna ce inseamna „definitiv' (difera in functie de piele). Cea mai noua metoda este fotoepilarea, care foloseste lumina intens pulsata (IPL). Avantajele fata de laserul clasic sunt costurile mai mici, durerea scazuta si numarul redus de sedinte. Daca te tenteaza ideea, cel mai bine ar fi sa astepti pina la iarna, fiindca nu ai voie sa te bronzezi. Nici inainte, nici dupa tratament! Altfel, risti sa te arzi (Dna dr Viorica Gabrian, medic primar dermato-venerice, mi-a explicat ca in cazul acesta pigmentul nu te protejeaza, ci, dimpotriva, ii „arata' luminii pulsate unde sa actioneze, in firul de par fiind cea mai mare cantitate de melanina). Cit costa? Variatiile sunt largi, dar centrele recent deschise in Bucuresti au oferte foarte bune: pretul unei sedinte e intre 89 lei (la clinica Cellulem Block) si 30 euro (la centrul No mas vello).

Durata epilarii definitive variaza in functie de tipul de piele, iar dna doctor spunea ca recomanda inclusiv dupa terminarea sedintelor initiale, cate o sedinta intretinere din cand in cand.
Ce inseamna de fapt definitiv'? Dr. Gabrian imi spunea cum nu exista un definitiv' in adevaratul sens al cuvantului, intrucat tehnica este prea noua pentru a avea studii mai lungi de 7 ani. Insa ipotezele stiintifice sunt promitatoare, iar dna doctor mi-a vorbit de o pacienta, careia un numar de 4 sedinte i-a fost suficient pentru rezultatul dorit. Suna bine, nu-i asa? Poate respectiva era un fel de candidatul ideal', cu piele deschisa la culoare si par brunet!

Pe cealalta parte, a contraindicatiilor, se afla: sarcina si alaptarea, medicamentele fotosensibile, bolile pielii, imunitatea scazuta, tulburarile psihice, cancerul de piele, afectiunile hematologice, fotodermatoza, precum si tatuajele si orice micropigmentari.

ALTE TIPS-URI

  • Momentul potrivit: intre 9 si 10 a.m. si 14 si 15, cind sensibilitatea e cea mai scazuta! Nu in timpul sau inainte de menstruatie.
  • Profilaxia durerii: ia un Nurofen cu 30 de minute inainte de a incepe. Face minuni! Sau incearca spray-urile anestezice cu lidocaina 10%. (Nu iti promit rezultate, caci ele sunt destinate mucoaselor. Dar pe o piele mai subtire, pot avea efect. Le gasesti in farmacii.)
  • Pulverizeaza apa termala dupa epilat sau aplica o lotiune cu aloe vera. Efectul e calmant si racoritor.

    Arhiva revistei ELLE

    Foto:Hepta


 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty