Totul despre frumusete – raspunsuri pentru cele mai incomode intrebari

Ai multe nelamuriri legate de frumusete, dar nu stii pe cine sa intrebi? ELLE ti-a pregatit raspunsuri pentru cele mai inco­mode intre­bari pe care ti le-ai pus vreodata...

Este adevarat ca tocurile purtate zilnic dauneaza grav sana­tatii si frumu­setii picioarelor?

Este cat se poate de adevarat. Oricit de frumosi ar fi (stim foarte bine ca intr-o pereche de Manolo cu toc de 10 cm orice picior arata mult mai sexy), pantofii cu toc solicita foarte mult piciorul, deoarece toata greutatea corpului este impinsa in fata, cauzind dureri atit in talpa, cit si la nivelul gleznei si chiar la baza degetului mare. Aceste senzatii de disconfort sint de multe ori asociate cu inflamatii, care pot duce la alte complicatii. Pentru a avea un picior frumos, trebuie sa ai grija ce fel de pan­tofi alegi. Indiferent de tendinte, atunci cind petreci mai multe ore in pantofi incomozi, exista riscul sa suprasoliciti tendonul. Daca nu poti renunta la tocuri cui, macar nu le purta foarte multe ore la rind si, mai ales atunci cind ai de mers pe jos, opteaza pentru incaltaminte cu talpa plata.

De vara trecuta, pe fata mea au aparut tot felul de pete. Ce sunt si cum sa le indepartez?

Melanina (substanta care da tenului culoa­rea naturala) este de obicei vinovata pentru petele pigmentare. Desi unele antibiotice, dereglarile hormo­na­le si acneea pot provoca aceste pete, cel mai mare factor de risc il reprezinta expunerea neprotejata la soare. Razele ultraviolete cauzeaza inflamatii care stimu­leaza melanocitele sa produca mai multa melanina, rezultind petele pigmentare (sau melasma). Inainte sa ape­lezi la peeling-uri chimice sau la alte procedee invazive, folo­seste creme cu efect de albire. „Hidrochinona este ingredientul cel mai efi­cient si totodata cel mai des folosit in tratamentele de albire', afirma dermatologii. Este extrem de eficient, deoarece functioneaza in doua etape: al­beste petele pigmen­tare si opreste productia de me­la­nina pe zona tratata.' To­tusi, nu poti folosi un produs care contine hidrochi­nona pe termen lung, altminteri poate produce iritatii si o sensibilitate excesiva a pielii. Companiile cosme­tice au ince­put sa foloseasca si alte in­gre­diente, extrase din plante, care stopeaza productia de mela­nina si care s-au dovedit a fi mai delicate cu pielea, ca acidul azelaic, acidul kojic sau extrac­tele de mure si fragute. Cel mai important este sa folo­sesti o crema cu factor mare de protectie.

Imi place sa am pielea bronzata si vizitez de doua ori pe luna un solar. Este adevarat ca doar 10 minute in solar echivaleaza cu o zi intreaga pe plaja, in ceea ce priveste expunerea la raze UV?

Nu se pot compara cele doua. Solarele emit doar raze UVA, care pe­netreaza mai adinc in piele si sint considerate factori principali pentru formarea ridurilor si a petelor, adica a imbatrinirii premature a pielii, pe cind razele solare emit atit raze UVA, cit si UVB (acestea produc arsuri si melanoma). Totusi, trebuie sa stii ca solarele produc raze UVA care sint intre 4-20 de ori mai puternice decit cele emise de razele solare (depinzind de aparat). Deoarece studiile din ultimii ani au aratat o legatura intre solare si cazurile frecvente de cancer de piele, ar fi mai inteligent sa folosesti produse autobronzante.

Sint fumatoare si, din pacate, acest viciu a lasat urme si pe dintii mei. Vreau sa apelez la un sistem de albire, dar nu stiu ce sa aleg.

Produsele at-home sint eficiente, dar sa nu te astepti la rezultate drastice. Pastele de dinti whitening functioneaza ca un polish, curatind treptat petele de pe dinti, iar sistemele de albire cu gutiera (pentru acasa) contin o concentratie de 0,1% pero­xid de hidrogen (un ingredient de albire). Pentru a vedea rezultate, insa, e nevoie de o concentratie de 3,6 % peroxid de hidrogen, admisa spre folosinta doar in cabinetele de sto­matologie. Sfatul nostru: lasa-te de fumat! Nu mai este stylish deloc sa ai dintii ingalbeniti si sa mirosi a tutun!

Am 28 de ani si am in­ce­put deja trata­men­tele cu injectii cu toxina botuli­nica. Este prea devre­me?

Aceste tratamente se fac atunci cind ai nevoie. Injectiile cu Botox pa­ralizeaza temporar muschii mimicii, care prin actiunea lor permanenta rideaza tegumentul fetei. Daca o persoana, chiar si de 28 de ani, este predispusa la ridare prematura, atunci recomand aceste proceduri, tocmai in virtutea faptului ca este mult mai usor sa previi formarea ridurilor decit sa le tratezi. Totusi, daca pro­blemele nu sint evidente, aceste proceduri se recomanda dupa virsta de 30 de ani. Desi nu se intimpla nimic rau daca apelezi la Botox mai devreme… Este, pina la urma, doar o risipa de bani.

Este adevarat ca su­pli­men­tele cu vita­mi­na C te ajuta sa ai o piele vesnic tinara?

Dupa expunerea la soare, a doua cauza semnificativa in distrugerea colagenului („tesatura' care sustine pielea , asigurindu-i elasticitatea si consistenta) este lipsa vitaminei C. Prin pierderea colagenului, pielea devine subtire, fragila si se rideaza prematur. Ai nevoie atit de o dieta bogata in alimente cu un continut ridicat de vitamina C (doza recomandata este de 60 mg, pentru a fi sigura ca pielea isi primeste zilnic portia necesara), cit si de creme si serumuri cu vitamina C, stabila.

Am porii dilatati si multe puncte negre. Exista proceduri sau cre­me care ma pot ajuta in aceasta privinta?

„Din pacate, ne nastem cu o anumita marime a porilor si nu se pot face modificari drastice in aceasta privinta', afirma dr. Howard Murad, medic specialist dermato­log, care a facut furori in lume cu celebra gama de skincare care ii poarta numele. Punctele negre apar datorita fenomenului de „blocare' a porilor cu impuritati si celule moarte. „Singura modalitate de a scapa de punctele negre este sa folosesti cu regularitate produse care sa contina acid glycolic, sa iti faci un gomaj de cel putin doua ori pe saptamina si sa apelezi la o sedinta de microdermoabraziune o data la sase saptamini', ne sfatuieste dr. Murad. In privin­ta porilor dilatati, exista creme care pretind sa ii faca mai putin vizibili, dar singura solutie este tratamentul cu IPL (Intense Pulsed Light), care stimuleaza productia de colagen si, astfel, pielea devine mai catifelata si mai intinerita, iar porii devin mai putin vizibili.

Daca ma epi­lez cu ceara pe zonele cu alunite pot dezvolta vreo forma de cancer de piele?

Probabil ca ai observat faptul ca epilarea cu ceara poate provoca roseata si iritatii la nivelul pielii, datorita procesului destul de traumatizant de a smulge fisiile de ceara de pe suprafata ei, fapt care duce atit la eliminarea firelor de par, cit si la o irigare puternica a vaselor de singe. Daca exista celule precanceroase la nivelul alunitelor, atunci opera­ti­u­nea de epilare poate duce la aparitia unei forme canceroase. Din aceasta cau­za, se reco­manda ale­ge­rea unei variante mai pu­tin invazive (ca, de exem­plu, tunsul) pentru firele de par crescute pe alunite, iar la ori­ce fel de modificare (de cu­loare sau marime) trebuie sa ii faci o vizita dermatologului.

Este adevarat ca cremele anti-he­mo­roizi functio­neaza pentru cear­canele si pungile de sub ochi?

Multe modele celebre si make-up artisti din intreaga lume apeleaza la astfel de creme pentru a reduce inflamatiile din jurul ochilor, dar make-up artistul François Dif sustine ca este o solutie prea drastica. „Pielea din jurul ochilor este extrem de sensibila. Sa folosesti o crema menita sa reduca marimea vaselor de singe in alta zona a corpului mi se pare prea mult.' El ne recomanda cel putin 8 ore de somn pe zi, sa bem multa apa si sa folosim geluri destinate zonei sensibile a ochilor, pe care sa le tinem la frigider.

Daca imi tai cuticulele cu forfecuta se vor ingrosa si mai mult?

Sa iti tai cuticulele cu forfecuta nu este nici stylish si nici indicat. Acest procedeu rupe legatura dintre unghie si piele, iar ca raspuns, cuticula se ingroasa, pentru a preveni infectiile la nivelul unghiei. Foloseste ulei hidratant pentru cuticule (ca OPI Avoplex Cuticle Oil), pentru a le hidrata si pentru a le reda elasticitatea, apoi impinge-le cu un betigas spre baza unghiei.

Pot sa scap permanent de celulita?

Celulita este cauzata de mai multi factori (genetici, probleme de alimentatie, sedentarism etc.), iar tratamentul care sa o faca sa dispara ca prin minune inca nu s-a descoperit. Tot ce putem face este sa-i reducem vizibilitatea, cu ajutorul tratamentelor endermologice (Cellu M6) sau prin aplicarea topica a unor lotiuni care sa contina retinol (Vitamina A) si cafeina, ingrediente care imbunatatesc atit aspectul pielii, cit si circulatia sanguina.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty