Tot ce trebuie să știi despre petele pigmentare

Vestea proastă în ceea ce privește petele pigmentare este că, odată ce le-ai căpătat, cel mai probabil le vei avea mereu. Există totuși și o parte bună: cu ajutorul unei rutine de îngrijire creată special pentru tratarea acestei probleme, vei reuși să ameliorezi considerabil aspectul lor.

Dacă în adolescență te gândeai cum să scapi cât mai ușor de acnee și îți imaginai că după o anumită vârstă singura ta problemă (legată de ten) o vor reprezenta ridurile, probabil ai avut o surpriză. Evident, ridurile apar în mod firesc și ar trebui să le acceptăm fără griji. Însă o altă problemă cu care te poți confrunta la maturitate vizează petele pigmentare.


Micile puncte roșiatice sau maro care ne împiedică să avem acel ten perfect uniform apar în urma acneei, însă trebuie să știi că există și alte cauze. Care sunt principalii factori care provoacă petele pigmentare? Soarele (mai exact omiterea utilizării unei creme cu SPF în mod corect), dereglările hormonale și, totodată, procesul de îmbătrânire a pielii. 

Chiar dacă nu putem opri trecerea anilor peste pielea noastră, sigur putem face ceva pentru a o proteja în general și chiar pentru a diminua aceste pete. În ziua de azi, avem la îndemână numeroase produse cu ingrediente active pe care le putem folosi cu încredere, dacă respectăm câteva reguli simple, dar importante pentru ten.


În primul rând, trebuie să știi că această hiperpigmentație se produce deoarece celulele din primul și din cel de-al doilea strat al pielii produc mai mult pigment în timpul vindecării țesutului. De aceea, dacă ai mers la solar sau ai petrecut prea multe ore în soare este posibil să ai parte de mai multe astfel de pete.

Totodată, și în cazul acneei și al unui dezechilibru hormonal, prin refacerea țesutului afectat pielea produce pigment și astfel apar petele care rămân în urma fiecărei imperfecțiuni nedorite pe piele.
Dincolo de procedurile pe care le poți face la clinicile de specialitate sub îndrumarea unui medic dermatolog, află că poți ameliora aspectul acestor pete pigmentare si acasă, combinând corect acizii.

Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru pielea ta este să aplici zilnic o cremă cu SPF (La Roche-Posay Anthelios Ultra Sensitive SPF 50+). Folosește-o în fiecare anotimp, iar în zilele de vară reaplic-o din două în două ore.


Al doilea pas constă în folosirea vitaminei C. Alege formule sigure (Mario Badescu Vitamin C Serum), însă verifică întotdeauna termenul de valabilitate al produsului, deoarece tinde să oxideze destul de rapid. Folosește acest antioxidant dimineața, după curățarea tenului, dar înainte de aplicarea cremei cu factor de protecție solară.

În cazul în care AHA și BHA nu îți par doar niște litere alăturate aleator, nu îți va fi deloc dificil să îți creezi o rutină care să te ajute să scapi de petele pigmentare. Pe lângă vitamina C, poți folosi produse care conțin acid salicilic (dacă te confrunți cu acnee) sau acid glicolic. Poți alege un gel de curățare care are în compoziție aceste ingrediente (SkinCeuticals Glycolic Renewal Cleanser Gel) sau un serum (Filorga Skin Perfusion Bright Booster). Folosirea în același timp a prea multor produse bogate în astfel de acizi îți poate agresa tenul, deci rezumă-te la o singură categorie.


În plus, poți folosi produse special create pentru ameliorarea petelor pigmentare, pe care să le aplici doar pe zonele afectate: o mască cu efect de peel off (ACM Dépiwhite Masque Pelliculable Eclaircissant) sau o cremă de noapte, care uniformizează culoarea tenului și reduce producția de melanină (Topicrem Mela Corrective Night Cream).

Un alt ingredient pe care ar trebui să-l introduci în schema ta îngrijire este retinolul, însă trebuie să îți creezi o rutină atentă, iar utilizarea acestuia ar trebui alternată, mai ales la început.


Astfel, poți folosi o dată sau de două ori pe săptămână un produs cu retinol (Pca Skin Intensive Brightening treatment: 0,5% pure retinol night), iar în restul serilor alte produse bogate în acizi.

Deși este tentant, nu introduce și AHA/BHA și retinol și vitamina C în același timp. Poți începe cu vitamina C și treptat, la minimum trei săptămâni, poți adăuga și alte produse. Schimbările importante se văd în timp, așadar nu te lăsa descurajată dacă după două săptămâni de rutină corectă nu constați o îmbunătățire semnificativă.


Citește și:
8 pași care te vor ajuta să previi apariția acneei

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty