Află de la Dr. Dana Bratu, Medic Specialist Dermatolog & Estetică Medicală, ce înseamnă un machiaj dermato-cosmetic, care sunt beneficiile pe care le are asupra tenului, dar și cum poate trata anumite afecțiuni ale pielii.
Vrei să maschezi micile imperfecțiuni ale pielii și în același timp să le tratezi? Nimic mai simplu. „Tot ceea ce trebuie să faci e să introduci în rutina ta de frumusețe machiajul dermato-cosmetic', spune Dr. Dana Bratu, Medic Specialist Dermatolog & Estetică Medicală, cu care am stat de vorbă pentru a afla care sunt beneficiile acestui make-up, pentru ce tipuri de ten este potrivit, dar și care sunt ingredientele care ne pot ajuta pielea să arate mai bine.
Primul lucru pe care ar trebui să îl știi despre machiajul dermato-cosmetic e că are o funcție dublă. Pe lângă componenta estetică, care te ajută să camuflezi imperfecțiunile pielii, să uniformizezi nuanța tenului sau să evidențiezi trăsăturile chipului, machiajul dermato-cosmetic reușește și să trateze anumite afecțiuni cu care pielea ta se poate confrunta. Acest lucru se datorează ingredientelor speciale din compoziția produselor, cum ar fi acidul salicilic sau acidul hialuronic, ce îmbunătățesc aspectul tenului, lăsându-l mult mai sănătos.
Dana subliniază încă de la început că machiajul dermato-cosmetic este potrivit pentru toate tipurile de ten, inclusiv pentru cele care nu se confruntă cu o afecțiune a pielii. De fapt, introducerea unui astfel de produs în rutina ta de frumusețe te va ajuta să previi apariția anumitor probleme, precum ridurile, liniile fine sau porii dilatați. Însă, acest tip de machiaj este indicat inclusiv „persoanelor care se confruntă cu vitiligo, rozacee, acnee, roșeață, pete pigmentare sau cu un ten intolerant, hiperactiv, care reacționează foarte ușor la orice produs cosmetic'.
Pe de o parte pentru că poate acoperi eficient aceste mici imperfecțiuni, iar pe de alta fiindcă conține ingrediente speciale, ce reușesc să îmbunătățească calitatea pielii. Rămânând la capitol ingrediente, Dana te sfătuiește „să eviți produsele care conțin substanțe ce pot irita pielea sau agrava eczemele, așa cum este parfumul.
Dacă ai un ten gras sau cu tendință acneică, orientează-te către produse dermato-comestice ce conțin acid salicilic. Acesta este un beta hydroxy acid, ce are rolul de a regla cantitatea de sebum, reușind astfel să îți ofere un aspect mat al pielii pe parcursul întregii zile'.
În schimb, dacă tenul tău este uscat sau sensibil, ai nevoie de ingrediente hrănitoare și hidratante, precum acidul hialuronic.
În plus, Dana adaugă pe lista ingredientelor pe care ar trebui să le cauți într-un fond de ten și oxizii. „Aceștia reprezintă factori de protecție solară, iar astfel vei putea să te protejezi de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete inclusiv prin produsul de make-up'. Însă asta nu înseamnă că ar trebui să renunți la crema cu SPF (de preferat 50!). Aceasta trebuie aplicată în fiecare zi, indiferent de anotimp sau de vreme, înaintea fondului de ten. De asemenea, este important să reții că SPF-ul dintr-un fond de ten și SPF-ul dintr-o cremă nu se cumulează. „Asta înseamnă că dacă folosim un SPF 50 și vom aplica pe piele și un fond de ten cu SPF 30, nu vom avea pe față un SPF 80. De regulă, vom prelua activitatea produsului cu SPF mai mare'.
„Dacă te confrunți cu un ten predispus la acnee este foarte important să folosești o rutină de skincare și produse de make-up care să nu agraveze leziunile subiacente, adică care să nu producă o acnee și mai supărătoare decât acneea de fond', spune Dana. „În momentul în care aplicăm pe ten anumite produse, acestea pot deveni ocluzive și pot bloca porii, lucuru ce poate accentua leziunile de acnee. De aceea, este important ca și fondul de ten să conțină ingrediente care sunt non-comedogenice, adică care nu blochează porii', mai explică medicul dermatolog, care adaugă și că dacă ai un ten intolerant, atunci ar trebui întotdeauna să optezi pentru formule hipoalergenice.
Însă dacă nu știi care sunt produsele care respectă toate aceste criterii și nu ai idee ce variantă ți se potrivește cel mai bine, nu îți face griji, fiindcă Dr. Dana Bratu vine cu soluția salvatoarea. Cele două fonduri de ten de la Vichy, din gama Dermablend, Dermablend 3D Correction și Dermablend Fluid Corrective Foundation 16HR nu conțin parfum, nu irită tenul, sunt non-comedogenice și hipoalergenice, și în plus, sunt bogate în ingrediente hrănitoare ce reușesc să trateze micile imperfecțiuni ale pielii.
Dermablend 3D Correction este destinat în primul rând persoanelor care se confruntă cu un ten gras. Datorită eperulinei din compoziția sa, acest produs reușește să țină sub control excesul de sebum. În plus, este bogat și în acid salicilic, un ingredient esențial pentru tratarea acneei și conține SPF 25.
Cel de-al doilea fond de ten, Dermablend Fluid Corrective Foundation 16HR, este potrivit pentru toate tipurile de ten, medicul dermatolog recomandându-l inclusiv persoanelor care se confruntă cu vitiligo, melasmă sau rozacee.
Având o acoperie medie spre înaltă, acest fond de ten reușește să corecteze toate imperfecțiunile pielii, de la culoarea neuniformă a tenului, la cearcăne și până la cicatrici sau semne acneice. În plus, datorită SPF-ului 35 din compoziția sa, îți va oferi și o protecție suplimentară împotriva razelor soarelui.