Tot ce trebuie să știi despre curățarea pielii

Află de la medicul dermatolog Mihai Lupu cum să îți cureți corect fața, care sunt produsele benefice pentru tipul tău de ten, dar și care sunt ingredientele care îți vor lăsa pielea perfect curată și hidratată!

Tot ce trebuie să știi despre curățarea pielii

Curățarea tenului, un pas esențial pentru o piele sănătoasă

Indiferent că preferi o rutină de îngrijire minimalistă sau, din contră, una extrem de elaborată, un lucru este sigur: nu poți sări peste curățarea tenului! Acest pas este esențial dacă îți dorești ca pielea ta să fie sănătoasă și lipsită de probleme. Motivul? Așa cum ne explică Mihai Lupu, medic dermatolog, „pe parcursul zilei, pe tenul nostru se acumulează praf, sebum, impurități, particule poluante, celule moarte, machiaj, etc. Curățarea tenului îndepărtează toate aceste particule și ne pregătește pielea pentru aplicarea altor produse de skincare. Mai mult, porii pot fi blocați de aceste impurități ce se află pe pielea noastră. Iar dacă porii sunt blocați, nu numai că pot provoca apariția unor erupții acneice, dar nici nu permit pătrunderea substanțelor active în piele. Și atunci, cleansing-ul deblochează porii și permite pătrunderea substanțelor active în straturile mai profunde ale pielii, acolo unde chiar e nevoie de ele. O curățare bună, blândă, reechilibrează pH-ul, hidratează pielea și o sigilează'.

Curățarea pielii în funcție de tipul de ten

Atât rutina de skincare, cât și rutina de curățare trebuie adaptate în funcție de tipul tău de ten. În cazul în care nu îți cunoști tipul de ten, atunci o vizită la medicul dermatolog este mai mult decât obligatorie! Până atunci însă, dr. Lupu ne explică că există cinci mari categorii: normal, gras, uscat, mixt și sensibil. Acesta mai precizează și că „doar cunoscându-ți tipul de ten vei putea face alegerile potrivite pentru tine”. În plus, e important să înțelegi și că „tipul de ten poate să varieze de-a lungul timpului. Înaintarea în vârstă, anotimpul, fluctuațiile hormonale sau schimbarea climatului sunt doar câțiva dintre factorii care modifică tipul tenului', spune dr. Lupu.

Conștienți de nevoile fiecăruia dintre noi, cercetătorii CeraVe au conceput produse de curățare potrivite pentru toate tipurile de ten, de la cel uscat și până la cel sensibil. Dacă ai tenul gras, dr. Lupu te sfătuiește să folosești Gelul de curățare spumant, un produs ce îndepărtează excesul de sebum, fără însă să elimine și lipidele bune. Dacă ai tenul normal, „aproape orice produs de curățare din gama CeraVe îți este util', adaugă medicul. Pentru tenul uscat, dr. Lupu recomandă Crema hidratantă și spumantă și Gelul de spălare hidratant. Ambele formule au o formulă inovatoare, bogată în ceramide esențiale, identice cu cele din piele (1, 3 și 6-II), acid hialuronic și ulei de jojoba, ce lasă pielea hidratată timp îndelungat. „Iar pentru tenul sensibil și cel mixt aș alege Crema de curățare hidratantă și spumantă'.

Ceramidele, esențiale pentru sănătatea pielii

Stratul de lipide a pielii este organizat în structură densă sub formă de lamele și este compus din colesterol, acizi grași și ceramide. Rolul principal al celor din urmă este de a crește nivelul de hidratare și de a ajuta la repararea barierei cutanate. Când nivelul ceramidelor scade, funcția de barieră cutanată este afectată, ceea ce înseamnă că pielea își va pierde hidratarea și va fi mult mai ușor agresată de factorii externi de mediu. Rezultatul? O piele uscată, iritată și mai predispusă la apariția primelor semne ale îmbătrânirii.

Înaintarea în vârstă, poluarea, expunerea prelungită la soare sau la factorii nocivi de mediu sunt doar câțiva dintre factorii care duc la scăderea nivelului de ceramide din organism. Cum nu îi putem ține pe toți sub control, avem nevoie de puțin ajutor din exterior pentru a ne bucura de o piele sănătoasă cât mai mult timp. Iar aici intervine magia produselor de curățare de la CeraVe. Acestea se bazează pe două elemente esențiale: ceramide similare pielii și tehnologia MVE.

Formulele CeraVe oferă hidratare pielii pe parcursul întregii zile datorită tehnologiei patentate MVE ce eliberează în mod gradual ingredientele cu efect hidratant în piele. În plus, cele 3 ceramide esențiale din compoziția produselor CeraVe (1, 3 și 6-ÎI) ajută la restabilirea barierei protectoare a pielii. Această combinație unică de ceramide identice cu cele din organism ajută la completarea ceramidelor deja existente în piele, calmează pielea uscată și reduce pierderea hidratării.

Greșeli comune

Deși curățarea tenului pare la prima vedere o chestiune extrem de simplă, în realitate, comitem o mulțime de erori, care, pe termen lung, pot agrava afecțiunile pielii sau pot determina apariția unor noi probleme. Printre cele mai comune se numără, după cum ne spune dr. Lupu, alegerea unui produs nepotrivit pentru tipul nostru de ten, utilizarea unor produse prea dure, care agresează pielea și o usucă sau folosirea bureților ori a lufelor. De asemenea, medicul dermatolog spune și că mulți oameni obișnuiesc să folosească o apă prea fierbinte sau prea rece pentru a-și curăța fața. „Apa fierbinte este inamicul numărul unu pentru ten, pentru că o degresează, o curăță prea mult. Apa rece are un rol benefic la început, fiindcă strânge vasele de sânge și aparent roșeața pe care o aveam înainte dispare. Însă corpul nostru are obiceiul de a respinge lucrurile care nu îi convin. Și atunci, imediat ce se oprește apa rece, vasele se dilată și mai tare și roșeața se accentuează. Trebuie să folosim o apă călduță, calea de mijloc e întotdeauna cea mai bună variantă. De asemenea, dacă nu alegem un produs blând ne putem confrunta cu agravări ale afecțiunilor pe care deja le avem: acnee, piele uscată, eczemă, etc. Iar dacă nu alegem un produs potrivit pentru pielea noastră ne putem confrunta și cu probleme noi: iritații, uscăciune, eczeme sau putem perturba microbiomul pielii'.

Curățarea corectă a tenului

Iată care sunt elementele esențiale de care ar trebui să ții cont atunci când îți cureți tenul: alege un produs potrivit pentru tipul tău de ten, blând, cu un pH neutru, cu ingrediente hidratante și emoliente, folosește o apă la o temperatură medie și stai de departe de tot felul de ustensile abrazive, precum bureții sau lufele, care nu vor face decât să îți usuce în mod excesiv pielea.

Dr. Lupu adaugă și că ar trebui să ne curățăm fața de două ori pe zi (dimineața și seara). Însă, precizează și că persoanele care se confruntă cu un ten extrem de uscat, pot sări peste curățarea de dimineață. „Dar, în niciun caz să nu sară peste cea de seară. Aceasta este esențială, fiindcă, după cum spuneam, pe timpul zilei se adună extrem de multe impurități pe pielea noastră. Iar dacă nu o curățăm bine, aceasta nu se poate regenera cum trebuie pe timpul nopții'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty