Tot ce trebuie să știi despre colagen: între mit și adevăr

Printre cele mai populare suplimente ale momentului, colagenul a devenit și subiectul unor mituri mai puțin... adevărate – împreună aflăm cine are dreptate!

Tot ce trebuie să știi despre colagen: între mit și adevăr

Colagenul e cu siguranță vedeta ultimilor ani – dacă până acum era folosit pentru sănătatea generală a organismului, în ultimul timp a devenit din ce în ce mai popular ca tratament de înfrumusețare.

Iată 5 mituri despre acest produs despre care cu siguranță le-ai auzit cel puțin o dată, dar și cât de adevărate sunt:

Corpul eliberează colagen în mod natural, deci nu ai nevoie de suplimente


Despre colagen știm că e acea substanță magică în urma căreia pielea noastră reîntinerește – științific, însă, colagenul nu e altceva decât o proteină care se găsește în pielea, în oasele și în mușchii noștri ajutând la menținerea structurii acestora. Producția naturală de colagen scade însă de când împlinim 20 de ani, și scăderea poate fi de asemenea accelerată de o mulțime de alți factori precum fumatul, expunerea la soare sau chiar bagajul genetic. Până la vârsta de 50 de ani, rezervele noastre de colagen se înjumătățesc față de perioada adolescenței.

Suplimentele zilnice cu colagen nu vor readuce aceste rezerve la nivelul la care erau, dar cu siguranță vor declanșa producția naturală de colagen în organism. Potrivit studiilor, printre efectele vizibile se numără o piele mai hidratată, mai elastică și reducerea ridurilor.

Orice formă de colagen ai lua, e același lucru

Serumurile tale de înfrumusețare nu au toate același efect, iar asta este valabil și pentru suplimentele de colagen. Principala diferență constă în sursa acestuia – de la bovine, de la porcine sau colagen marin. Toate formele sunt eficiente, însă conform unui studiu din 2015 s-a constatat că varianta de colagen marin (provenit din pește) e absorbit aproape de două ori mai eficient în corp – iar asta datorită unei greutăți moleculare și a unor particule mai mici.

Pielea va arăta imediat mai întinerită și mai curată

Probabil că o singură aplicare din crema ta hidratantă preferată îți oferă o îmbunătățire instantanee a pielii, însă când vorbim de suplimentele cu colagen, vei putea remarca diferențele cel puțin după 4-6 săptămâni – majoritatea studiilor clinice au descoperit că pot fi necesare până la 3 luni pentru ca întregul proces anti-îmbătrânire (piele mai fermă, aspect mai luminos) să devină vizibil. Totul se datorează faptului că suplimentele lucrează din interior, la nivelul întregului corp, spre exterior, la nivelul pielii.

Suplimentele de colagen ajută doar la îmbunătățirea aspectului pielii

Așa cum tocmai am menționat, colagenul ajută de fapt la menținerea bunăstării întregului corp – iar un
corp sănătos îți oferă în final și o piele care radiază. Pe lângă sprijinirea producției de cheratină care contribuie la încetinirea îmbătrânirii părului și a unghiilor (subțierea sau sfâșierea lor în timp), el este prezent și în oase, tendoane și ligamente, îmbunătățind astfel starea articulațiilor tale.

Dacă mă îngrijesc deja de sănătatea pielii din exterior, nu mai am nevoie și de suplimentele cu colagen

Pielea este alcătuită din 3 straturi: epiderma, la exterior, derma, la mijloc și apoi hipoderma, mult mai adânc. Rutina ta de îngrijire a pielii ajunge doar la epidermă și, deși reprezintă o necesitate, nu ajută pielea în profunzime, așa cum ar trebui, până la straturile din interior – aici intervin suplimentele orale: colagenul intră în sânge și este transportat la dermă, locul de unde poate continua să se dezvolte pentru a reduce ridurile și pigmentarea și a oferi luminozitate și elasticitate tenului. Frumusețea adevărată chiar vine din interior!

Citește și:
Cum să scapi de roșeața pielii, cu ajutorul unor sfaturi simple de urmat

Text: Cristiana Daraban
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty