Dacă părul tău nu se grăbește să crească, indiferent de produsele miraculoase pe care le folosești, încearcă să-i stimulezi creșterea din interior, hrănindu-l cu vitamine.
Iată care sunt vitaminele care îți pot ajuta părul să crească mai repede.
Știm că vitamina D, pe care o sintetizăm în mod natural sub mângâierea razelor soarelui, ne oferă o doză de energie. Dar, mai mult de atât, ea stimulează foliculul firului de păr și activează celulele cuticulei. Cu alte cuvinte, îl ajută să crească, iar pe tine, să-i faci concurență lui Rapunzel.
Mai mult decât atât, această substanță sprijină echilibrarea mineralelor din corp, în special a nivelului de zinc. Dacă această balanță e instabilă, consecințele pot fi apariția mătreții sau pierderea strălucirii podoabei capilare. Somonul, cerealele și ciupercile sunt surse excelente de vitamina D. La fel și lumina naturală! Ce scuză bună de a face o pauză de cafea la soare!
Atunci când e prezentă într-o cantitate optimă în organism, vitamina A te ajută să ai un scalp hidratat, fără mătreață. Sursele principale de vitamina A sunt retinoizii, care se găsesc în fasole, ficat și ouă, și carotenoizii, ce pot fi culeși în cantități generoase din legume precum spanacul, morcovul sau din fructele mango.
Pe scurt, vitamina A e un antioxidant fără de care n-am putea trăi. Fiecare celulă din corpul nostru are nevoie de ea pentru a funcționa. Însă cum orice e prea mult, strică, excesul de vitamina A poate duce la căderea părului.
Deși am auzit de nenumărate ori că vitamina C e vitală unui sistem imunitar puternic, e mai puțin cunoscut faptul că această substanță poate face minuni pentru părul tău. Ajută la producerea colagenului, care stimulează alungirea foliculului de păr, și ajută la procesarea fierului, un component esențial părului sănătos.
Motivul principal pentru care vitamina C ne este indispensabilă e că ajută la transportul oxigenului în corp. O găsești în citrice, spanac, ardei grași și broccoli.
Vitamina E stimulează fluxul sanguin către rădăcina firului de păr și, de asemenea, ajută la îndesirea podoabei capilare. Multe produse de îngrijire conțin această vitamină pentru a asigura părului luciu și hidratare.
Însă nu e cazul să exagerezi cu dozajul de suplimente, pentru că această substanță antioxidantă subțiază sângele. Găsești vitamina E în kiwi, papaya, semințe de floarea soarelui și spanac.
Cunoscută mai mult după numele de biotină, această vitamină include complexele vitaminelor B. Cercetările au asociat deficiența acestui compus chimic cu alopecia sau căderea masivă a părului, astfel putem deduce că biotina e o vitamină importantă, care ajută la bunăstarea părului și a unghiilor. În alimentație, o poți include consumând ouă, nuci și avocado.
Foto: Arhiva ELLE