Tinerete cu orice pret

Intr-o lume in care incepem inca din fasa tratamentele hidratante, iar operatiile non-chirurgicale ca Botox, IPL, peeling chimic si alte inovatii sint la indemina oricui, Cristina Sima se intreaba: de la ce virsta trebuie sa incepi un stil de viata antiaging?

Tinerete cu orice pret

De curind, am luat masa cu un bun prieten, fotograf, a carui acuratete optica rivalizeaza cu cea a telescopului Hubble si care, intre desert si nota de plata, s-a uitat in­deaproape la mine pentru citeva secunde si, cu o voce grava, mi-a dat verdictul: „In curind ti se vor dilata porii'. Pe linga faptul ca a fost destul de ciudat sa aud o astfel de remarca din gura unui barbat (credeam ca doar noi, fetele, avem preocupari pentru marimea porilor si adincimea ridurilor), recunosc ca m-a pus pe ginduri…

A doua zi mi-am vizitat dermatologul. „Porii se dilata o data cu virsta', m-a lamurit ea. Stop! Stati putin. Care virsta? Am doar 28 de ani. Nu sint „in virsta', iar imbatrinirea prematura afecteaza doar o anumita categorie de tinere (care sint fu­matoa­re inraite sau prefera pielea „prajita' la solar). Totusi, gindul ca porii mei se vor transforma in cratere nu ma lasa sa dorm. Am luat oglinda si am inceput sa-mi studiez tenul. Asa le-am descoperit. Probele erau clare: pete solare de o parte si de alta a nasului, riduri fine pe frunte, intre sprincene si la coltul exterior al ochilor.

Cind i-am impartasit prietenei mele Anca (o avocata cu mult simt al umorului) revelatiile cu privire la fata mea im­ba­trinita, mi-a raspuns rizind: „Singurele riduri pe care le ai, draga mea, sint cutele de pe rochia ta rosie'. Putea spune cine ce vrea, eu eram convinsa ca fiecare zi care trecea ma facea sa arat ca un shar-pei. Atunci m-am hotarit. ( nu am de gind sa stau cu miinile incrucisate si sa astept sa imbatrinesc.) Mi-am facut un adevarat plan de bataie: am inceput sa folosesc creme cu retinol, sa merg regulat la sedinte de microdermoabraziune, sa iau un pumn de pastile (Omega 3, lecitina, antioxidanti, glucozamina, acid folic etc.), iar celebra Wrinkle Free Forever de dr Murad a devenit cartea mea de capatii. Am incercat chiar sa nu mai dorm pe burta (a fost mai dificil decit pare), pentru ca mi-a spus cineva ca ar putea duce la aparitia de cute permanente pe piele. In citeva saptamini am devenit o adevarata „age-orexica, intens preocupata de o­pri­rea timpului (cel putin pe pielea mea)! Apoi am constatat ca nu sint singura.

Discutind cu oameni din bransa, mi-am dat seama ca obsesia antiaging afecteaza tot mai multe femei sub 30 de ani. In mod sigur, generatia tinara de la Hollywood a avut un cuvint de spus, din moment ce tabloidele se intrec in a ghici ce operatii estetice si-au mai facut starlete ca Jessica Simpson, Lindsay Lohan sau Katie Holmes. Problema este ca a devenit o obsesie si a fetelor care nu au nici o intentie sa apara in fata camerelor, dar care pur si simplu vor sa ramina la virsta de gratie: 21 de ani. Cazuri de paciente de 28 sau chiar 22-24 (!) care cer tratamente cu Botox (pentru niste riduri fine si aproape invizibile) sau cu laser (pentru stimularea producerii de colagen) sint fenomene noi si se pare ca sint incurajate in acest demers. Industria cosmetica este inundata de inovatii ca lotiuni de corp antiaging, creme, scrub-uri, geluri de dus si sam­poane destinate femeilor sub 35 de ani.

Acum ma intreb: femeile de 20 de ani si un pic ar trebui sa rida cind li se propun astfel de tratamente sau sa inceapa sa umple cu retinol sau ceramide ridurile din jurul buzelor? Dupa spusele lui Marie-Helene Lair, Director stiintific de Comunicare la Chanel, trebuie sa incepem sa combatem „stresul oxidant' (cauzat de fumat, raze UV si dieta) de pe la virsta de 24-25 de ani (gama Beauté Initial de la Chanel este creata pentru aceasta categorie de virsta). In acelasi timp, Tony Vargas, vicepresedinte al Departamentului de cercetare si dezvoltare de la Elisabeth Arden, afirma ca prea multe tratamente concentrate la o virsta frageda pot afecta negativ pielea. „Femeile intre 20 si 30 de ani nu ar trebui sa recurga la tratamente ca microdermoabraziune, peeling-uri chimice sau sa foloseasca creme concentrate si puternice, pentru ca acestea pot dauna chiar barierei de aparare a pielii. Daca nu ai semne vizibile de imbatrinire (fii sincera cu tine si nu exagera), atunci o crema hidratanta cu factor de protectie solara este tot ce ai nevoie', ne spune el. E simplu si derutant in acelasi timp.

Se pare ca, pina la urma, este la alegerea fiecareia dintre noi ce tratamente sa faca si incepind de la ce virsta – doctorii pot doar sa ne recomande anumite proceduri cosmetice si chirurgicale. Probabil ca avem si prea multe optiuni, de aceea ne potic­nim. Ma uit la fata mamei, o femeie superba de 51 de ani, care nu a avut nici timpul si nici posibilitatea de a alege tratamente si cre­me miraculoase la 20 de ani, care sa o mentina infloritoare la 50, si totusi are o piele luminoasa, fara pete si cu foarte putine riduri. OK, probabil ca si genele au un cuvint de spus (daca le mos­tenesc, sint un caz fericit). Pina voi afla insa, nu am de gind sa re­nunt la sedintele de microdermoabraziune (o data pe luna) si nici la antioxidantii si vitaminele pe care le iau (in tratamente de cite doua luni, de trei ori pe an). Iar atunci cind ma uit in oglinda la micile riduri de expresie de pe frunte, ma abtin cu greu sa nu o sun pe dr Jianu pentru o programare.

Dar trag aer adinc in piept si incerc sa ma gindesc la ce spunea Brigitte Bardot: „Este trist sa imbatrinesti, dar e frumos sa te implinesti'. Sper ca mai am citiva ani buni ca sa aflu…

Cristina Sima
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty