The naked truth: Tot ce trebuie să știi despre pori și care sunt trucurile eficiente de îngrijire

Înainte să-ți umpli baia cu zeci de produse de skincare inutile, reține două lucruri: nu poți scăpa de pori și nici nu le poți reduce permanent dimensiunea!

The naked truth: Tot ce trebuie să știi despre pori și care sunt trucurile eficiente de îngrijire

„NU ÎMI MAI SUPORT PORII!!! NU ȘTIU CE SĂ LE FAC!! AJUTĂ-MĂĂĂĂĂ!!!”, îmi scria o prietenă zilele trecute. Nici nu știu ce m-a amuzat mai tare. Faptul că era pentru prima oară când părea cu adevărat interesată de ideea de skincare, majusculele, rândul întreg de emoji nervoși sau răspunsul meu lipsit de speranță: „PORII NU DISPAR!!!”. Evident, mesajul ăsta nu a făcut decât ca întreaga discuție să escaladeze într-un Facetime de jumătate de oră în care a trebuit să îmi justific afirmația deloc îmbucurătoare. Și, fiindcă sunt convinsă că prietena mea nu e singura care speră ca undeva, în acest rai al industriei de beauty, să existe un produs minune care să îi matifieze tenul exact așa cum o fac filtrele de pe Instagram, m-am gândit că ar fi util să demontăm odată pentru totdeauna toate miturile și toate reclamele care ne-au făcut să credem ani la rând că porii sunt o problemă.

Ce sunt, de fapt, porii

Citește asta încă o dată. Porii nu sunt o problemă, o afecțiune a tenului sau un defect. Sunt o parte a organismului uman, iar rolul lor este esențial pentru sănătatea noastră. Chiar dacă ești tentată să crezi că singurul lor scop este de a ne strica ziua, în realitate porii sunt mici orificii, care acționează ca un canal, prin intermediul cărora glandele elimină sebumul, uleiul sau transpirația.

Mici sau mari, dilatați sau aproape insesizabili

Un alt lucru important pe care trebuie să îl înțelegi e că TOATĂ LUMEA are pori. Ceea ce diferă, însă, de la caz la caz este mărimea lor. Și, din păcate, acest lucru nu îl poți influența prea tare, fiindcă dimensiunea porilor este dată în primul rând de bagajul genetic. Un alt factor care influențează în mod direct aspectul lor este tipul de ten pe care îl ai. De exemplu, dacă te confrunți cu un ten gras, e normal ca porii tăi să fie mai vizibili decât în cazul unei persoane cu un ten uscat, fiindcă pielea ta produce mai mult sebum, iar asta influențează în mod direct aspectul lor.

Apoi, vârsta joacă un rol la fel de important. După cum știi deja, cu cât îmbătrânim, cu atât nivelul de colagen și de elastină din piele scade, iar asta determină nu numai apariția ridurilor, ci și lărgirea porilor. Iar același lucru se întâmplă și în cazul unei expuneri prelungite la radiațiile solare. Cu cât petreci mai mult timp la soare (mai ales fără să folosești o cremă cu SPF), cu atât colagenul și elastina care susțin fiecare por se degradează, fapt ce duce în cele din urmă la accentuarea aspectului porilor.

Cu toate acestea, un studiu realizat de grupul L’Oréal a demonstrat faptul că etnia influențează mai mult decât vârsta dimensiunea porilor. Astfel că, potrivit cercetătorilor, femeile din China sunt predispuse la un aspect mai redus al porilor, pe când cele din Brazilia sau India au șanse mai mari să se confrunte cu pori dilatați.

Dacă deja te-am descurajat, mai ai puțin răbdare, fiindcă există totuși o urmă de speranță. Nu, nu poți scăpa de pori și nici nu le poți reduce permanent dimensiunea, dar poți face câteva lucruri prin care să le ameliorezi aspectul. Să începem cu lucrurile de bază. În primul rând, nu te mai holba la ei în oglinzi care măresc imaginea. Nu îți faci nici un favor. Nimeni nu îți vede pielea așa. În plus, cu cât îi analizezi mai atent, cu atât vei avea tendința să îi atingi și să încerci să scapi de ei.

Curăță eficient

Apoi, un alt lucru minor pe care trebuie să îl revizuiești e modul în care îți cureți fața. Spală-te atât dimineața, cât și seara cu un gel de curățare potrivit pentru tipul tău de piele și nu uita să te demachiezi în fiecare seară! Neîndepărtate eficient, machiajul, sebumul sau bacteriile se vor acumula în miciile orificii ale pielii, agravând astfel aspectul porilor, care vor părea mult mai încărcați. De asemenea, nu uita să îți cureți tenul și înainte sau după ce ai făcut sport.

Rutina de îngrijire de la A la Z

Acum, să trecem la lucruri ceva mai complicate: rutina de îngrijire. Chiar dacă ți-am spus că nu există un produs minune, există câteva ingrediente care pot ameliora într-o oarecare măsură aspectul porilor. Cele mai eficiente sunt acidul glicolic, lactic, mandelic (AHA) și acidul salicilic (BHA). Le poți găsi sub diverse forme, de la tonere și până la serumuri, le poți folosi separat sau chiar alege un produs care să le conțină pe amândouă.

Și fiindcă îți spuneam că aspectul porilor este influențat și de cantitatea de colagen din piele, un alt ingredient extrem de util este retinolul. Ai grijă, însă, cum îl introduci în rutina ta de îngrijire! În primul rând, începe cu un retinol cu o concentrație mică, de maxim 0,5%. Aplică-l pe pielea curată și uscată, o dată la trei zile, și crește frecvența aplicărilor treptat, urmărind toleranța pielii. Dacă observi că te confrunți cu iritații, roșeață, sensibilitate sau uscăciune accentuată, folosește-l la intervale mai mari. Un alt lucru important pe care trebuie să îl știi despre acest ingredient e că trebuie folosit doar în rutina de seară și că nu poate fi asociat în aceeași etapă de îngrijire cu acizii alfa/beta hidroxi. Bref, dacă vrei să folosești și acid salicilic și retinol, nu le aplica în aceeași seară, ci alternează-le.

Și fiindcă toate aceste ingrediente au tendința de a usca tenul, nu uita de hidratare. Optează pentru creme ușoare, pe bază de apă, și evită-le pe cele bogate în uleiuri.

Iar dacă ești pregătită pentru o rutină de îngrijire și mai elaborată, atunci exfoliază-ți tenul de două sau de trei ori pe săptămână (în cazul tenului sensibil e suficientă o singură exfoliere pe săptămână). Îți recomand să stai departe de produsele abrazive, care pot perturba bariera pielii, și să alegi mai degrabă un produs bogat în AHA sau BHA. Sunt mai blânde cu tenul tău, ajută pielea să se regenereze mai rapid, au proprietăți antioxidante și anti-aging și îndepărtează în mod eficient celulele moarte care blochează porii. De asemenea, o dată pe săptămână poți apela și la o mască cu argilă sau cărbune.

Tratamente faciale care chiar funcționează

Acum, că am stabilit regulilele de bază pe care trebuie să le iei în considerare atunci când îți construiești rutina de îngrijire, să trecem la tratamentele faciale pe care trebuie să le încerci pentru a ameliora aspectul porilor. Deși în mod cert toate ingredientele amintite mai sus te vor ajuta, procedurile realizate de un medic dermatolog îți vor oferi rezultate mult mai rapide și mai vizibile. Pe lista acestora, de departe, în fruntea clasamentului se află laserul C02, un tratament de tip resurfacing, care are rolul de a distruge stratul superior al pielii pentru a determina o regenerare completă a tenului. De asemenea, în sezonul rece poți încerca și tratamentele laser, peeling-urile chimice, iar în sezonul cald apelează la proceduri care nu cresc riscul hiperpigmentării, precum Hydrafacial sau Aquapure.

Citește și:
Cele mai comune afecțiuni ale pielii cu care te poți confrunta și cele mai bune soluții pentru ele

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty