Ridurile le netezim cu creme, le paralizam cu botox si le umplem cu diverse fillere, deci putem spune ca ne-am luat de grija lor. Obsesia actuala a industriei de frumusete este tenul uniform si luminos, un cult imprumutat din Asia. Sunt petele pigmentare noile „riduri“?
N-am sa uit niciodata vacanta aceea. N-as putea nici daca mi-as dori! Pentru ca imi amintesc de ea de fiecare data cand imi fac pedichiura, cand incalt o pereche de pantofi sau cand fac stretching si incerc sa-mi ating degetele de la picioare. Intr-o buna zi de plaja, ma plimbam cu valurile la picioarele mele. Bineinteles, eram acoperita de un strat generos de SPF de culoarea varului peste tot. Adica pana la glezne. Probabil soarele batea din dreapta, ca doar una dintre labele piciorului s-a inrosit, s-a cojit si a ramas cu o pata maronie (in nuanta bronzului) si diforma pentru posteritate.
Cam atunci mi-am dat seama ca m-am ales cu o pata pigmentara din imprudenta, desi orice dermatolog mi-ar confirma ca sunt „dalmatian' din fabricatie, pentru ca sunt pistruiata. Acea intamplare nu m-a ingrijorat deloc la momentul respectiv, ma gandeam ca o sa treaca. Asa ca mai frecventam si solarul, atunci cand incercam sa par mai creola decat sunt de fapt. In urma stoicismului de care am dat dovada in misiunea de a fi sexy, m-am ales si cu alte pete pigmentare, dar mici si nesemnificative (cine sa le numere?). Nu m-am alarmat. Doar timpul le vindeca pe toate – sau cel putin asa credeam. Acum stiu sigur ca, desi trecerea timpului te poate ajuta sa-ti uiti chiar si marile iubiri, pentru piele e un factor agravant.
Dupa aproape un deceniu de la acele evenimente, nu mai frecventez paturile cu raze UV si nu mai las nici o portita soarelui ca sa imi arda pielea, asa, din principiu. Insa am inceput sa acord uniformitatii tenului o atentie speciala de cand am incercat aplicatia de iPhone Oldify (un program diabolic care iti ofera un preview al batranetilor tale). Pe langa riduri adanci si trasaturi cazute, aplicatia a speculat (probabil datorita fototipului meu pigmentar) ca voi fi o doamna plina de pete. Imaginea m-a ingrozit, aratam absolut hidos. Si cu toate ca n-am avut curajul sa pun imaginea pe Facebook alaturi de un comentariu de genul „ce am fost si ce-am ajuns', cum am vazut la alte cunostinte (pentru ca imi venea sa sparg telefonul), experimentul m-a facut sa ma interesez de procedurile de depigmentare. Si am constatat ca tenul uniform (indiferent de nuanta pielii) a devenit obsesia acestui deceniu.
Acum cativa ani am scris un articol despre revenirea trend-ului pielii albe, imaculate, ca a japonezelor. La vremea aceea, am ramas cu gura cascata cand am citit ca, in Japonia, China si Coreea, produsele de depigmentare constituiau unul dintre cele mai importante segmente din vanzarile de cosmetice. Dar m-am gandit ca e o chestiune culturala, la ei pielea de fildes a fost mereu la mare pret. Daca nu ma insel, atunci pe piata romaneasca produsele pentru un ten „mai alb, mai stralucitor' erau inexistente, pentru ca majoritatea celor pe care le cunosc s-au lansat in ultimii doi ani.
Acum suntem si noi in rand cu lumea: dispunem de cosmetice depigmentante si sanatatea pielii a inceput sa capete din ce in ce mai multa importanta, cu toate ca solarele inca au clientii lor. Si parca am inceput sa acceptam din ce in ce mai mult ideea ca pielea nebronzata ar fi cool. Dar de ce sa nu recunoastem ca nu e suficient sa fie doar alba… Trebuie sa fie luminoasa, uniforma si sa reflecte lumina prin toti porii. Chiar ma uitam recent la un concert al Madonnei din turneul Blonde Ambition si o admiram… cat de imaculata si alba era. Nu, nu vreau pete de nici un fel, vreau sa fiu ca ea. Ce e de facut?
Tipuri de pete pigmentare
„Petele pigmentare se impart in trei mari categorii: melasma, lentigo si pistruii. In afara de aceste doua categorii mari, pot exista pete pigmentare care sunt, de fapt, nevi nevocelulari sau nevi melanici (acele alunite inchise la culoare), dar exista si pete pigmentare aparute in urma traumatismelor mici si repetate ale pielii (orice traumatizare a acneei atrage dupa sine, sub influenta razelor UV, aparitia de pete inchise la culoare prin iritarea repetata a melanocitului (celula care produce pigmentul in piele). De aceea, pana si traumatismele repetate ale sutienului sau curelei pot fi urmate cateodata de aparitia unor zone mai inchise la culoare si, uneori, chiar a alunitelor', imi spune dr. Dana Mircioiu in timp ce eu ma dumiresc, in sfarsit, de ce imi trec atat de greu semnele din urma unui cos.
Melasma e o pigmentare a pielii care apare exclusiv pe zonele expuse la soare, cauzele acestei manifestari fiind genetice, hormonale (femeile care urmeaza tratamente contraceptive sau de substitutie hormonala pentru menopauza), consecinta a unei sarcini sau a unei afectiuni hepatice etc. „Practic, melanocitelor le creste activitatea sub stimulare hormonala, iar pigmentul secretat de ele se inchide rapid sub influenta radiatiilor UV. Petele denumite lentigo sunt tot cresteri ale numarului melanocitelor, dar au alte cauze. De exemplu, lentigo senil apare la persoanele in varsta pe dosul mainilor. Au valoare benigna si reprezinta o disfunctie la nivelul pielii. Exista si un alt tip de lentigo – adica pete de mai mare dimensiune aparute pe obraji, frunte, pleoape sau gambe, dar acestea constituie o leziune precanceroasa, melanoza. Pistruii, cele mai inocente pete, apar la varste fragede in special la persoanele cu piele deschisa la culoare. Acestia apar deoarece pielea produce melanina pentru a se proteja de actiunea nociva a radiatiilor solare. Iar cele mai sensibile sunt persoane le cu tenul deschis, deoarece acest tip de piele nu are multe melanocite, deci are o capacitate mai slaba de protectie', completeaza dr. Mircioiu. Din discursul medicului am inteles ca petele pigmentare ar trebui tratate cu foarte multa seriozitate, deoarece necesita tratament personalizat.
Solutii cosmetice
Cred ca toti si toate avem intr-o masura mai mica sau mai mare pete pigmentare, daca n-am trait in pestera. Dar daca prezenta lor nu e ingrijoratoare si ne dorim un ten uniform si fresh, putem sa ne bazam pe cosmeticele cu rol de albire si luminozitate. „Substantele cu efect depigmentant produc in timp o decolorare a pielii prin mecanisme de actiune diferite; unele actioneaza prin inhibarea melaninei (hidrochinona, corticosteroizii), altele produc o exfoliere a celulelor bogate in pigment (alfa-hidroxiacizi), iar unele stimuleaza regenerarea celulelor, ducand la o pierdere rapida de pigment (retinoizi). Iar agentii depigmentanti folositi cel mai des in produsele dermatocosmetice sunt: hidrochinona, retinoizi (tretinoin), corticosteroizi, alfa-hidroxiacizi (acid salicilic, glicolic, piruvic, kojic), acidul azelaic si antioxidantii (acidul ascorbic), spune Roxana Dumitrescu, medic primar dermato-venerolog.
„Eficacitatea acestor substante e cu atat mai mare cu cat sunt folosite in combinatii proportionate. De exemplu, Idéalia Pro de la Vichy e un produs dermatocosmetic ce contine agenti depigmentanti care actioneaza atat la nivelul melanocitului, cat si in profunzime, la nivelul fibroblaştilor. Rezultatele incep sa fie vizibile dupa minimum trei saptamani de aplicare de doua ori pe zi, dar tratamentul trebuie efectuat minimum trei luni si apoi cronic discontinuu', explica dr. Dumitrescu.
Insa atunci cand intensitatea petelor devine de-a dreptul ingrijoratoare este necesara o consultatie de specialitate in urma careia poate fi prescrisa, eventual, o crema personalizata pentru nevoile tale. „Mai intai se stabileste diagnosticul tenului, apoi se vorbeste despre imperfectiuni: cand au aparut ele, care sunt factorii determinanti, cei agravanti si se stabileste adancimea petelor in straturile pielii. In functie de aceste date, se realizeaza intr-un laborator din Tel Aviv o crema medicala personalizata in functie de nevoile fiecaruia. Diferenta dintre cremele pe care ti le prescrie un medic si cele pe care ti le poti achizitiona de una singura e concentratia substantelor active, implicit eficacitatea tratamentului', spune dr. Morad Iancu.
Insa indiferent de modalitatea de tratament aleasa sau de gravitatea situatiei, un lucru e cert: medicii ne sfatuiesc sa asociem procedurile de depigmentare cu o crema fotoprotectoare, intrucat se stie ca soarele are un rol declansator si agravant in aparitia petelor pigmentare. Mai mult, cred ca acest gen de tratamente ar trebui facute in lunile cu „r', pentru a fi la adapost de imperfectiuni fara sa te straduiesti prea mult. Iar asta te sfatuieste subsemnata, adica cineva care si-a facut peeling cu laser in toiul verii (si cateva saptamini a trebuit sa poarte obsesiv palarie si cateva straturi groase de SPF 50).
Proceduri si terapii de depigmentare
Cremele depigmentante au si ele un rol benefic, dar pentru cazuri de pigmentare mai severe putem apela la serviciile cabinetelor de dermatologie si ale saloanelor de infrumusetare. Cristina Mateiu, trainer estetician Keiko, mi-a povestit despre procedurile care ajuta la uniformizarea tenului din cadrul Keiko Slim Spa.
„Serviciile de depigmentare sunt foarte solicitate in ultimul timp. Doamnele se aleg cu pete pigmentare dupa sarcini, operatii, probleme medicale, dar si dupa abuzul de soare sau solar. Ca proceduri, recomand in primul rand microdermoabraziunea deoarece curata tenul de impuritati si pregateste pielea pentru captarea substantelor active din cadrul altor terapii. Daca nu s-ar face acest pas, agentii activi benefici nu ar reusi sa penetreze derma. Dupa acest pas se poate folosi IPL-ul, care combina lumina intens pulsata cu radiofrecventa. In momentul in care se pune filtrul pe zona cu pete pigmentare, energia optica se transforma in energie termica. Atunci flash-ul luminos disperseaza melanina, adica o imprastie. La urma urmei, petele pigmentare sunt doar conglomerate de melanina…
Putem vorbi si de o oarecare distrugere definitiva a melanocitelor, dar intr-o proportie foarte mica. Trei saptamani inainte si dupa aceasta procedura nu trebuie sa ne expunem razelor solare puternice si nici sa folosim autobronzante.
Alta terapie cu rol de uniformizare a tenului e dermoporatia – o procedura cu doi curenti complementari. Unul dintre ei deschide foarte mult porii, formand un canal temporar, iar apoi vine un al doilea curent galvanic ce introduce in proportie de 95% subtanta activa in tesut. In cazul petelor se folosesc substante specifice pentru atenuarea lor, precum fiole de colagen, elastina, retinol sau acid hialuronic. Si terapia cu oxigenul hiperbaric disperseaza melanina prin oxigenarea tesutului pielii (cand el functioneaza normal, melanina nu se mai strange). Pentru ca, in general, petele pigmentare denota o alta deficienta a pielii, precum o retea slabita de colagen, deshidratare, stres sau oboseala, acumularea de melanina poate fi accelerata si de sistemul nervos central, poate fi un blocaj la nivelul organismului sau un blocaj al drenajului facial', spune Cristina Mateiu.
„Atunci cand petele sunt mai profunde, recomand peeling-ul chimic ce trateaza cicatricile post-acneice, reface textura epidermei si ii uniformizeaza aspectul', spune dr. Morad Iancu. Iar dr. Dana Mircioiu considera ca terapiile cu zapada carbonica si crioterapia (folosite de multe ori in aceste cazuri) sunt depasite, deoarece exista riscul cicatricilor, si ne recomanda o asociere de doua terapii, BBL (un fel de IPL ce are filtre specifice pentru fiecare afectiune), care denatureaza petele pigmentare, si peeling laser pentru a antrena curatarea mult mai eficienta a pielii.
„Laserul este cunoscut pentru efectele benefice pe care le are la nivelul pielii prin stimularea regenerarii acesteia si ajuta in mod real la decolorarea petelor pigmentare. Exista mai multe metode de tratament, in functie de localizarea petelor, de profunzimea lor si de dimensiunile la care acestea s-au extins la nivelul pielii. Energia undelor de BBL incalzeste straturile superficiale ale pielii, fiind absorbita in mod selectiv de fibrele de colagen, de pigmentii sau hemoglobina din vase. Astfel, se formeaza noi fibre de colagen ce ajuta pielea sa isi recapete frumusetea si culoarea naturala. Riscul de recidiva a petelor pigmentare e datorat unei sensibilizari a melanocitelor care au capatat predispozitia de a secreta mai mult pigment chiar si atunci cand tenul e supus la un stres minor. De aceea, protectia impotriva UV va continua atat in timpul tratamentelor, cat si dupa terminarea interventiilor', ne sfatuieste dr. Mircioiu, o doamna care foloseste factor de protectie inalt tot timpul, chiar si indoors. Si care are, intr-adevar, o piele foarte uniforma.
Unde se fac proceduri cosmetice de depigmentare?
Text: Lavinia Gogu
Foto: Shutterstock