99% dintre dermatologi spun ca soarele distruge tenul. Exista totusi citiva care iti dau sanse de recuperare.
Pina in anii ‘20, in mod constient sau nu, oamenii obisnuiau sa evite lumina soarelui. A fi palid era o virtute. Dar a aparut Coco Chanel si boom… lucrurile au inceput sa o ia razna. A fost suficient sa-si afiseze la o petrecere umerii bronzati (scandalizind restul invitatilor, care au palit si mai mult de indignare) si noua moda a cucerit lumea cu usurinta.
De ce? E limpede: o piele bronzata ne face sa parem mai tinere, mai suple, mai sanatoase.
Problema e ca, pe termen lung, efectele micului nostru capriciu (sau viciu?) nu mai au nimic de-a face cu tineretea, supletea si, in nici un caz, cu sanatatea. Din fericire, traim intr-o societate care glorifica tineretea (din pacate, pina la standarde imposibil de atins), care investeste sute de miliarde de dolari in industria de frumusete si care a gasit solutii pentru a contracara efectele nocive ale expunerii la soare.
Cele mai simple solutii pentru o piele sanatoasa
1.Renunta la vechiul tau sapun de fata si foloseste produse demachiante delicate.
2. Stiai ca, daca nivelul de hidratare al pielii scade sub 10% (de obicei, dupa expunerea la soare), pielea devine aspra, iritata si se exfoliaza. Iata de ce hidratarea intensiva a pielii este prima masura ce trebuie luata. Nu e suficient sa bei 8 pahare de apa pe zi. E nevoie de o crema hidratanta care sa contina uleiuri, mucopolizaharide si acizi grasi.
3. Daca aceasta contine si antioxidanti (vitaminele A,C si E), ai facut cea mai buna alegere. Chiar daca efectul antioxidantilor aplicati topic (pe piele) este de scurta durata, iar absorbtia lor in piele este limitata, Dr. Lisa Donofrio, profesor asociat la catedra de dermatologie de la Yale University School of Medicine, crede ca folosirea cremelor cu antioxidanti mentine elasticitatea pielii si ajuta la refacerea ei, dupa expunerea la soare.
4. Cremele pe baza de retinol diminueaza liniile fine si ridurile, prin stimularea producerii de colagen sanatos. In plus, au capacitatea de a uniformiza pigmentatia pielii (un alt efect negativ al expunerii la soare).
5. Acum e momentul ideal pentru o cura intensiva de hidratare cu concentrate speciale.
6. Fii foarte atenta cum combini toate aceste produse. Daca folosesti game diferite, exista posibilitatea de a suprapune ingredienti incompatibili. Un produs cu vitamina A urmat de altul cu vitamina C sau doi acizi (AHA si retinol), folositi in acelasi timp, pot crea un real disconfort pielii.
7. Renunta la alcool si la tutun. Alcoolul impiedica organismul sa foloseasca eficient vitaminele si mineralele din dieta si favorizeaza deshidratarea. Tutunul provoaca imbatrinirea prematura.
8. Un studiu recent publicat in Journal of Nutrition a aratat ca, datorita continutului mare de licopene, tomatele ofera o protectie ridicata impotriva efectelor negative ale expunerii la UV si accelereaza regenerarea tesutului cu 35%.
9. Se stie ca razele ultraviolete afecteaza structura ADN. La ora actuala exista, in faza experimentala, o crema pe baza de enzime care se pare ca ne va scuti de toate necazurile. Trebuie doar sa avem rabdare vreo citiva ani.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock