Relatia noastra cu solarul a evoluat, in unele cazuri, de la iubire la ura, si in altele, de la dependenta la frica. Iar in zilele noastre, acest gen de bronzare a devenit un obicei proscris.
Insa, pentru ca in aceasta perioada multe fete il vor frecventa oricum, hai sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului si sa prezentam atat avantajele cat si partile mai intunecate ale bronzarii la solar. Sa poti decide de una singura daca merita. Sau nu.
– Cu toate ca petreci opt ore la birou, solarul te poate ajuta, in doar cateva terapii cu raze UV (dozate de un specialist in sedinte stabilite in functie de fenotipul tau pigmentar) sa arati ca si cum ai fi petrecut o vacanta lenevind pe Nikki Beach intr-un timp scurt. Iar odata cu bronzul, vor arata pe tine altfel si hainele pastelate, manichiura in culori electrice va contrasta de vis, iar pielea, ta, in parg, va avea un aspect sanatos si uniform. Practic, bronzul camufleaza optic, prin pigmentare, defecte ale pielii precum vergeturile, semnele, acneea etc.
– Unul dintre cele mai importante beneficii ale folosirii solarului e ca poate ajuta pielea sa produca mai multa vitamina D, substanta esentiala asimilarii calciului. Desi o dieta sanatoasa alaturi de o expunere moderata la soare iti poate asigura minimul de vitamina D necesara organismului (unii specialisti sustin ca daca iti arati fata la soare timp de 5 minute pe zi, ai parte de toata vitamina D de care ai nevoie), alte persoane considera ca solarele sunt o metoda rapida de sintetizare a acestei substante. Mai ales in perioadele ploiase, cand razele aurii sunt scumpe la vedere.
– Unele cercetari sustin ca expunerea la lumina UV poate reduce probleme ale pielii precum eczemele, manifestari ale psoriasisului sau acneea. Deci solarul poate contribui atat la imbunatatirea aspectului pielii cat si la intarirea sanatatii acesteia, insa ideal ar fi sa ceri sfatul medicului inainte sa-ti faci abonament la solar.
– Bronzarea moderata inainte de vacanta iti poate stimula productia de melanina inainte de expunerea propriu-zisa la soare, pregatindu-ti astfel pielea de maratonul estival, prevenind arsurile. Doar se spune ca radiatiile emise de solar sunt mai putin nocive decat radiatiile soarelui… Mai mult, cateva sedinte la solar te vor ajuta sa eviti acel aspect de proaspat ajuns in statiune' pe care il ai daca ai incheiat iarna fara concedii in destinatii tropicale.
– E oficial! Se stie cu siguranta ca bronzarea la solar dauneaza celulelor pielii inca de la baza, si ma refer la daune de ordin genetic. Insa expunerea excesiva la razele UVA si UVB poate cauza mult mai multe probleme: riduri, pete pigmentare, schimbari in textura si in consistenta pielii prin uscarea si slabirea tesutului conjunctivo-elastic. Iar corectarea acestor probleme cu ajutorul laserului e foarte costisitoare. Concluzia? Mai bine iti faci un tatuaj decat sa mergi la solar, e la fel de multa bataie de cap. Insa daca iti place, iti asumi consecintele.
– Adevarul e ca solarele au o reputatie proasta pentru ca au fost asociate cu un risc crescut al aparitiei cancerului de piele. In unele tari, aceasta informatie a fost oficializata, asta inseamna ca aceasta asociere a fost demonstrata stiintific. Insa e mai putin cunsocut faptul ca solarul poate cauza si alte boli ale pielii precum carcinomul cu celule scuamoase sau carcinomul bazocelular (tumori cutanata). Si chiar si mai putin cunoscute sunt efectele pe care razele UV le pot avea asupra ochilor! Se risca arsuri ale corneei, daune la nivelul retinei sau chiar cataracta.
Text: Lavinia Gogu
Foto: beautiful girl closeup in swimsuit at solarium from Shutterstock