Intotdeauna m-am intrebat de ce se spune ca perfectiunea este plictisitoare. Nu cred ca s-ar putea lauda cineva ca a atins-o din vreun punct de vedere. Este un termen atat de relativ incat fiecare se raporteaza la ea inchipuindu-si cu totul alte standarde. Poate este modul nostru de a ne consola ca strugurii sunt acri, cand, de fapt, n-avem nici o sansa sa-i culegem. Dar cand vine vorba de frumusete, avem multe perceptii comune in legatura cu insusirile dezirabile sau nu pe care le-ar avea o versiune a noastra imbunatatita. De exemplu, o alunita plasata strategic de mama natura ofera sarm, pe cand vergeturile tradeaza fluctuatiile de greutate; gropitele de deasupra fundului sunt sexy, iar celulita povesteste despre o alimentatie nesanatoasa; pistruii iti dau un aer strengaresc, in timp ce cosurile sunt pur si simplu hidoase.
Nimeni n-o sa spuna in veci la modul admirativ: „Vai, draga, te-as recunoaste dintr-o mie dupa aspectul unic de coaja de portocala al coapselor tale!’. Poate doar intr-un univers paralel. Cu toate ca m-am amuzat teribil imaginandu-mi acest scenariu, adevarul este ca un stil de viata hedonist, agitat si o mostenire genetica fara beneficii ne pricopseste cu semne „de buna purtare’, pe care nu ne face placere sa ni le asumam. Si la urma urmei, ce alternative avem? Sa inlocuim bomboanele de ciocolata care ne indulcesc ziua cu rabdari prajite, tabieturile de dimineata cu alergatul zilnic alaturi de maidanezi si tocurile cu pantofii sport? Sau poate sa devenim dependente de tratamentele cu laser? Acest cerc vicios imi aminteste de copilarie, cand ma intorceam de la joaca plina de julituri pe genunchi si pe coate, iar mama imi spunea ca asa merit daca sunt obraznica.
Abia asteptam sa devin o domnisoara care nu se catara prin copaci, sa imi treaca toate acele rani si sa am pielea, in sfarsit, perfecta. Ironia acestui vis este ca celulita, acneea sau alte manifestari inestetice ale pielii, toate apar odata cu pubertatea. Si cat a fost frig afara, ne-am camuflat defectele cu jeansi, cardigane si trenciuri, dar odata cu temperaturile fierbinti, suntem nevoite sa ne debarasam de straturile de haine, ca Baba Dochia. Noroc ca au revenit in moda anii 70 si putem purta rochii lungi si salopete vaporoase, ca sa nu ne deconspiram secretele de pe solduri. Totusi, pe plaja nu dispunem de nici o armura care sa ne apere de privirile critice. Si nu cunosc nici o femeie care poate purta un costum de baie fara sa aiba macar o mica strangere de inima. De aceea, cred ca daca aflam care sunt sursele problemelor cutanate si luam masuri impotriva lor fara le permitem sa ne obsedeze, vom fi mult mai relaxate si mai fericite in propria piele decat daca alunecam pe panta autocompatimirii.
Curbe periculoase
Este OK sa ai forme, dar curbele pronuntate ale celulitei nu sunt hot. Si nici macar nu ai nevoie de kilograme in plus pentru a avea parte de aceasta „bucurie. „Cu toate ca, de obicei, celulita este asociata cu obezitatea, nu este nici o legatura intre cele doua afectiuni. Aspectul de coaja de portocala reprezinta o tulburare a circulatiei limfatice, care este in principiu determinata de hormonii feminini si de anumite particularitati de structura anatomica ale tesutului subcutanat’, spune prof. dr. Ioan Nedelcu. Alte cauze ale aparitiei celulitei sunt terapiile hormonale, hainele stramte si chiar tocurile inalte.
Printre factorii care stimuleaza acest fenomen mai sunt dulciurile, anticonceptionalele (deci adio ciocolata si sex fara griji), substantele estrogen like, precum insecticidele si pesticidele (care actioneaza exact ca estrogenul natural) si fitoestrogenii pe care ii luam din alimente sau pentru ca ne-au fost recomandati de medic. Primele masuri pe care trebuie sa le luam in considerare sunt rezolvarea problemelor hormonale si schimbarea stilului de viata.
„Pentru a combate celulita este necesara echilibrarea constelatiei hormonale si tratarea ovarului polichistic, purtarea unei vestimentatii care sa nu streseze circulatia limfatica, o dieta fara alimente care contin fitoestrogeni, dulciuri, grasimi nocive si carne preparata prin prajire (sau gratarul cu aspect maroniu, care este nociv).
De asemenea, trebuie renuntat la anticonceptionalele orale. Toate starurile de la Hollywood au ales metode contraceptive alternative, pentru ca stiu ca pastilele le provoaca celulita’, explica dr. Nedelcu. O influenta benefica pot avea sportul, masajul sau cosmeticele speciale: „Cremele anticelulitice au o eficacitate relativ modesta, dar ajuta mai ales prin mecanismul de masaj. De obicei le recomand pacientelor mele masajul energic cu miscari circulare, realizat pe zonele afectate de doua ori pe zi. Secretul tehnicii este sa apesi mai tare atunci cand te masezi de jos in sus, pentru ca acesta este sensul drenajului limfatic, de la picior spre inima’, ne sfatuieste dr. Nedelcu.
Solutii in cabinetul dermatologului: mezoterapia anticelulitica, carboxiterapia, radiofrecventa tripolara, terapia cu laser bioregenerator LED Triwings, terapia vibratorie, presoterapia, terapia cu vacuum, masajul limfatic, sau o combinatie de mai multe terapii.
Page: 1 2