Fie ca au aparut peste noapte ori s-au instalat sub ochii tai in mod treptat si sigur, mostenite sau meritate, cearcanele sunt un intrus greu de gonit. Lavinia Gogu exploreaza lumea infinita de cauze si solutii a fenomenului „ochi de panda“.
La petreceri, cand era machiata ca la carte, atragea toate privirile din incapere, iar barbatii roiau in jurul ei ca moliile. Ochii albastri ii scaparau, pielea ei alba stralucea ca dimineata, iar eu ma simteam atat de norocos ca e iubita mea! Se distra la culme punandu-ma pe jar, flirtand cu nerusinare. O percepeam salbatica, independenta… pana si personalitatea ei avea o efervescenta molipsitoare', imi povestea despre fosta lui, cu patos si nostalgie sadica, un iubit din timpul facultatii. „Observam fascinat ce efect avea asupra oamenilor. Si asupra mea. Abia asteptam sa se termine petrecerea si sa raman doar cu ea. Insa cand ajungeam acasa, toata pasiunea acumulata se ducea pe apa sambetei de indata ce se demachia. Iar ochii ei stralucitori si jucausi se umpleau brusc de tristete cand isi dezvaluia cearcanele adanci si mov. Nu pot sa spun ca o iubeam mai putin in acele momente, din contra. Dar fara masti imi inspira in primul rand mila, parea neajutorata si chinuita. Poate din cauza asta ma simteam ca un netrebnic de fiecare data cand ii greseam. Pentru ca nu stia sa ma mustre decait cu privirea de inteleapta, cu rame violet.'
Pe cand el mi se confesa ca la psiholog (sau mai rau), ca si cum am fi avut o relatie platonica, pe mine ma bantuiau cu totul alte emotii. Pe de o parte, imi doream sa devin si eu make-up artist de teatru si film, ca fosta lui, si sa atrag toate privirile, poate asa m-as fi ales si cu personalitatea magnetica de etalat la ocazii, gandeam eu. Pe de alta parte, eram revoltata sa vad cu ce lejeritate nuantata de misoginism imi vorbea despre o femeie de care, probabil, inca era indragostit. Bineinteles, eram putin geloasa, dar imi trecea repede pentru ca, deh, era artist si ma obisnuisem cu patetismele lui. Dar mai presus de toate eram fericita ca pe mine nu ar fi putut nimeni sa ma descrie asa – tenul meu era luminos, neted, perfect. In pofida a tot, ii devoram istorisirile cu aviditate deoarece nu apucasem sa traiesc prea multe experiente de acest gen. Dar, hei, pe atunci nici cearcane nu aveam!
Acum nu mai pot sa ma plang. Am reusit sa adun cateva franturi de basme cu printi si balauri, demne de transmis nepotilor. Si odata cu ele (sau din cauza lor) au rasarit sub ochii mei, atunci cand nu eram atenta, acele umbre stranii ce stau marturie pentru noptile de veghe, stresul cotidian si scurgerea inevitabila a nisipului din clepsidra. OK, inca nu am ajuns in stadiul in care cearcanele mele sa fie personaj de melodrama. No way! Dar pentru asta trebuie sa multumesc mostenirii genetice, nici pe departe stilului meu de viata, care e destul de trepidant. Insa vad cum clepsidra fatidica se incapataneaza sa mi-l echilibreze cu forta, iar daca ii rezist, ma ameninta sa-mi grabeasca varsta biologica. Oare cine va ceda? Suspansul ma omoara.
Insa pana sa ajung la deznodamant, trebuie sa marturisesc ca am scris acest articol in special pentru fetele care privesc lumea prin ochi de panda, indiferent daca se surmeneaza sau nu, care se trezesc cu ochii umflati, ca si cum ar fi plans, si in cele mai fericite zile. Dar mai ales pentru cele care nu isi imagineaza viata fara anticearcan. Nu ma intelege gresit, iubesc fardurile si tot ce inseamna ele. Dar dupa cum sustinea recent intr-un workshop de beauty Alexandra Iliuta, trainer acreditat CNFPA si tehnician nutritionist, sa-ti maschezi cearcanele este ca si cum ai matura mizeria si ai depozita-o sub pres. Pentru ca ele pot trada anumite afectiuni, nevoi ale organismului, sunt un vestigiu al varstei sau al unei predispozitii genetice.
Desi folosim termenul generic de cearcane pentru a defini majoritatea problemelor care se ivesc in jurul ochilor, ele pot fi lucruri absolut diferite: „Majoritatea pacientilor cauta tratamente pentru cearcane, dar se pot referi la trei tipuri de afectiuni. Fie la punguta de sub ochi care poate fi de doua feluri: o hipertrofie a muschiului orbicular sau poate fi sub forma unei pungi care reprezinta o afectiune a peretelui muschiului orbicular (adica sub piele sunt prezenti niste saculeti de grasime). Tot cearcane se numesc si zonele intunecate de sub ochi, care reprezinta o hipervascularizare sau o hiperpigmentare a tesutului de sub pielea din jurul ochilor. Sunt multe vase ramificate care, in timp, prin permeabilitate capilara, permit pigmentului sangelui sa treaca in piele. Acelasi efect se observa atunci cand pielea este transparenta si astfel reteaua vasculara ramane la vedere. Iar a treia categorie de cearcane este constituita de acele santuri, goluri de sub ochi', explica dr. chirurg plastican Dana Mircioiu.
Daca frumusetea e in ochii celui care priveste, ma intreb, pentru numele lui Dumnezeu, de ce sub ei se aduna toate dezastrele personale, de la oboseala, stres si reprize lacrimogene pana la deshidratare sau la simptome de afectiuni cronice? Inainte sa pornim un razboi impotriva cearcanelor, trebuie sa ne cunoastem adversarul.
Cearcane violet
Mov, rosiatice sau cu nuante profunde de gri, cearcanele pigmentate au cauze foarte variate. „Orice boala cronica sau afectiune care se mentine un timp indelungat in organism afecteaza intreg corpul, dar zona ochilor, fiind foarte sensibila, poate fi imediat marcata prin aparitia cearcanelor, care iti ofera un aspect obosit si iti pun pe umeri ani buni', spune medicul chirurg plastician Morad Iancu. „Si un lifestyle neadecvat, ce presupune nopti nedormite, favorizeaza in mod cert aparitia cearcanelor, dar in mod paradoxal, si somnul excesiv poate avea exact acelasi efect. Iar la aceasta lista putem adauga fumatul, deshidratarea sau statul excesiv cu ochii in monitor. Bineinteles, si imbatranirea contribuie la aparitia cearcanelor prin pierderea grasimii faciale, cand zona vascularizata din jurul ochilor ramane neacoperita', explica dr. Morad Iancu. Totusi, sunt si cauze care nu depind de noi. Insa cel mai frecvent, cearcanele vinetii „se intampla' persoanelor cu pigmentul inchis la culoare sau celor care nu poarta ochelari desi ar trebui sa isi corecteze vederea. Sau poti avea cearcane la un singur ochi, atunci cand ai o deviatie de sept si dormi pe o singura parte.
Indiferent de circumstantele aparitiei cearcanelor, poti gasi solutii in cabinetul medicului dermatolog sau al chirurgului plastician. „Interventiile vasculare cu laser pot fi solutia pentru cearcanele cu aspect vinetiu. Energia undelor laser este capabila sa penetreze in tesuturile profunde, producand inchiderea capilarelor si coagularea selectiva a sangelui, care va fi ulterior absorbit, fara a afecta straturile superficiale ale pielii', spune dr. Dana Mircioiu. Iar daca cearcanele sunt vizibile datorita inaintarii in varsta, dr. Morad Iancu ne recomanda sa apelam la peeling-uri chimice, depigmentari sau la filler-e.
Află mai multe despre cearcăne și cum să scapi de ele.
Ochii cat cepele
Odata cu trecerea timpului, pot aparea modificari ale pleoapelor (schimbarea culorii, aparitia pungilor de sub ochi sau a excesului de piele). Schimbarile sunt consecinte ale modificarilor care au loc in piele si in tesuturile din jurul ochilor. Iar atunci cand acestea isi pierd din calitate, o parte din grasimea din jurul ochilor se poate „strecura' printre ele si ofera aspectul de punga sub ochi.
Alt motiv pentru care ochii au un aspect umflat poate fi retentia de apa (care da nastere pungilor de sub ochi si se accentueaza odata cu imbatranirea prin slabirea elasticitatii pielii si a muschilor din jurul ochilor), o circulatie limfatica deficitara sau o alta problema de sanatate. De aceea, inainte sa apelezi la ajutorul medicului plastician, fa-ti o analiza amanuntita de sange pentru a-ti evalua starea generala de bine. Abia dupa ce te-ai convins ca totul e OK, poti lua masuri drastice de corectie. „Hipertrofia muschiului orbicular se poate ameliora cu injectii localizate cu botox. Iar pungile de grasime pot fi inlaturate cu ajutorului blefaroplastiei. Printr-o mica incizie sub marginea pleoapei se poate scoate sau rearanja grasimea de la acest nivel si in acelasi timp se poate indeparta si excesul de piele', explica dr. Mircioiu.
Ochi scufundati
Cearcanele adanci ce dau senzatia de ochi scufundati si umbrosi sunt cel mai greu de ascuns cu ajutorul machiajului. Ele sunt, de obicei, o consecinta a imbatranirii, a fluctuatiilor de greutate sau au o cauzalitate genetica. Practic, golurile se produc in urma pierderii stratului de grasime de la nivelul fetei. In acest caz, nu avem prea multe alternative in afara de cabinetul medicului plastician. Dr. Morad Iancu ne recomanda injectiile cu filler-e adaptate in functie de nevoile specifice ale fiecarei femei. Astfel, poate fi folosit acidul hialuronic, grefa de grasime proprie sau colagenul.
Cosmetice inteligente
Daca cearcanele tale sunt in stare incipienta poti apela cu incredere la solutiile pe care ni le ofera companiile de skincare. Unele creme, geluri sau serumuri activeaza microcirculatia sangvina si limfatica, prevenind sau tratand aparitia pungilor – in Statele Unite este foarte popular obiceiul de a folosi crema anti-hemoroizi pe post de tratament pentru ochii umflati. Alte creme au putere de depigmentare (cu vitamina C sau alti compusi) sau proprietati de iluminare. Iar cosmeticele cu continut de vitamina K reduc aspectul mov al cearcanelor. O crema antiaging pentru zona ochilor este oricand binevenita, deoarece, dupa cum am vazut, imbatranirea este de obicei radacina tuturor neajunsurilor de ordin estetic.
Nutritie anticearcan
„Obisnuiam sa imi ascund ochii obositi sub stratul gros de fond de ten, pana cand, intr-o dimineata, profesorul meu de Tao mi-a spus ca frumusetea trebuie sa vina din interior si sa infloreasca spre exterior. Pana atunci nu ma gandisem ca cearcanele mele pot semnala o problema cu ficatul sau o anemie', povesteste Alexandra Iliuta, trainer acreditat CNFPA, tehnician nutritionist si expert in medicina traditionala ayurvedica. „Asa ca am decis sa fac curatenie in interiorul meu. Dupa cum banuiam, analizele mi-au aratat un ficat slabit din cauza timpului petrecut in fata calculatorului la ore la care ar fi trebuit sa dorm. Desi a fost dificil, treptat m-am obisnuit sa ma odihnesc intre orele 22-24. Iar dupa ce am facut si o cura de dezintoxicare a ficatului cu plante si ceaiuri, a inceput sa-mi placa din ce in ce mai mult ce vad in oglinda dimineata', spune Alexandra, mentionand ca fiecare pereche de cearcane are povestea ei, deci nu se poate aplica neaparat aceeasi reteta de succes.
„Unele cearcane se datoreaza unei lipse de vitamine. In general, pentru a avea pielea frumoasa in jurul ochilor, avem nevoie de complexul de vitamine A, C si E, antioxidanti puternici in lupta cu radicalii liberi. Vitamina A o gasim in fructele si legurmele galben-portocalii (morcovi, mango, portocale, grepfruit, dovleac, pepene galben, papaya), in legumele verzi (spanac, salata, mazare), dar si in ficat (de pasare sau de vitel). In ardei, kiwi, patrunjel, catina, portocale, lamai, grepfruit si macese gasim doze puternice de vitamina C.
Iar vitamina E poate fi usor asimilata prin consumul de ulei de masline (nerafinat) sau chiar masline, ulei de porumb, nuci sau germeni de grau.Vitamina K, regasita in legumele verzi (brocolli, spanac, salata, varza) precum si in algele verzi (pulbere de spirulina si chlorella – care sunt foarte utile si in curele de dezintoxicare a ficatului), e de asemenea un aliat puternic, intrucat decoloreaza cearcanele si stimuleaza circulatia sangvina. Daca iti doresti ochi luminosi incearca si sa eviti fumatul, sa inlocuiesti cafeaua cu o alta sursa de energizare: suc de guarana, ginseng, cicoare sau Ganoderma. Nu uita sa reduci consumul de sare pentru a evita retentia de apa', ne sfatuieste Alexandra Iliuta.
O viziune holistica
„Cearcanele nu trebuie privite de sine statator. Ele fac parte din noi si sunt greu de tratat separat. Cel mai bine este sa avem o abordare holistica atunci cand ne gandim la ele, pentru ca necesita un tratament personalizat', spune Diana Dragomir, medic homeopat. Desi sunt unele lucruri practice pe care le putem face pentru a fi proactive in lupta cu cearcanele (de exemplu sa ne protejam de soare sau sa avem o dieta echilibrata), conform medicului homeopat Sorin Dan Cadar, unele manifestari fizice nu tin de noi.
„In tratamentul cearcanelor, in primul rand se va cauta cauza somatica sau vegetativa a aparitiei lor. Poate fi vorba de afectiuni renale, sinuzale, oftalmologice, tiroidiene, cardiace sau chiar psihiatrice', mi-a explicat medicul. Ultima cauza m-a pus putin pe ganduri. Privind din aceasta perspectiva, ma gandesc ca ochii chiar pot fi ferestrele sufletului.
Louise Hay, autoarea cartii Poti sa-ti vindeci viata' si unul dintre cele mai rasunatoare nume din literatura de selfhelp, crede ca fiecare boala porneste, de fapt, de la suflet. Si a dezvoltat o metoda de vindecare cu ajutorul afirmatiilor, care a facut-o celebra in toata lumea. Intrebata de o fana pe blog-ul personal ce trebuie sa-si spuna pentru a-si vindeca cearcanele, autoarea a sfatuit-o sa afirme: „Ma privesc cu ochi plini de iubire. Vreau sa invat sa am grija de corpul meu. Sunt cea mai pretioasa persoana pe care o cunosc'. Din aceste fraze, deduc ca Louise considera cearcanele o manifestare a unei stime de sine scazute, a unei tristeti reprimate.
Realizez ca, asa cum ne putem trada sentimentele cu o privire, la fel adunam emotii, de obicei negative, sub ochi. Asa ca daca ai ochi de panda, gandeste-te in primul rand ce sau cine te deranjeaza in viata ta. Si promite-ti solemn ca nu vei lasa pe nimeni sa-ti adanceasca cearcanele. Probabil vor fi aceleasi persoane care le vor observa primele si vor povesti despre ele…
Remedii naturale anticearcan
Foto: Shutterstock