Cind nimic nu te mai multumeste si te simti tradata de propriul trup, respira adinc si incearca sa te relaxezi! Sau, si mai bine, programeaza-te la un masaj balinez, recomanda Lioara Bradu.
Am ajuns la concluzia ca sensibilitatea exagerata, transpiratiile reci din timpul noptii si pofta nebuna de ciocolata care m-au incercat in ultima vreme nu au nimic de-a face cu virsta, statutul social sau noua colectie de genti Vuitton, ci se datoreaza unui blocaj de energie (stii, acea forta vitala, chi, cum ii spun orientalii, care curge in organism prin cele 12 meridiane principale, potrivit medicinei chineze). Blocaj chi = dezechilibru = crize de plins, pofta de shopping, kilograme in plus, celulita…
Daca as fi crescut intr-o familie de orientali (pentru care trupul e un templu, deci trebuie pretuit, ingrijit si folosit in scopuri nobile, fara a-l epuiza, fara a incerca sa-l schimbam si fara excese), probabil la ora actuala nu as fi avut toate aceste probleme. In schimb, eu am crescut in lumina reflectoarelor (ambii mei parinti au formatie artistica), intr-o familie in care aspectul conteaza, in care corpul e o carte de vizita (nicidecum un templu) ce trebuie folosita pentru evolutia noastra profesionala, sociala si, implicit, spirituala. La 3 ani am luat primele lectii de balet, la 8 ani am inceput sa fac jogging seara de seara, la 17 ani am inceput prima mea cura de slabire si nu am terminat-o nici astazi, la 21 m-am apucat de fitness intens, iar acum, cind mai am putin si fac 40, ma simt epuizata.
Din ziua in care am reusit sa ma tin pe propriile picioare si pina azi, am fost intr-o lupta continua cu propriul meu corp. Ce e in neregula cu mine? M-am nascut intr-un corp gresit? Am obosit sa ma lupt cu mine! Asadar, hotarita sa ma simt mai bine, am decis sa devin „chi wiz', cum spun americanii. (Sigur, „mintea de pe urma' mi-a venit de frica, dupa ce am anulat o programare pentru lipoaspiratie si alta pentru tummy tuck.) Adica m-am prezentat la Bali spa, locul ideal pentru a-ti reseta creierul din punct de vedere emotional, pentru un ritual balinez (practicat de un terapeut balinez), menit sa-mi accelereze metabolismul celular, sa-mi echilibreze meridianele, sa-mi intareasca sistemul imunitar si increderea in mine.
Beneficiile fizice si emotionale ale tratamentelor orientale (de la scaderea valorilor tensiunii arteriale, a greutatii corporale si tratarea insomniilor, pina la eliberarea energiilor negative si inducerea unei stari de calm si echilibru) au fost demonstrate prin studii stiintifice, inca din anii 60, cind medicina vestica a inceput sa dea atentie surorii sale orientale. Eu le-am simtit pe propria piele.
Ritualul de „exorcizare' a inceput inca de la receptie, unde muzica discreta, aromele de scortisoara si cardamon, ceaiul verde cu iasomie, servit pe canapele exotice, mi-au naucit toate simturile si m-au adus intr-o stare placuta de transa. Odata ajunsa in camera de masaj, terapeutul mi-a spalat picioarele cu uleiuri aromate si esente divine, apoi m-a uns din cap pina in picioare cu amestecuri uluitor parfumate. A urmat exfolierea cu petale de flori si sare de mare, o masca de corp cu… ceva, o pasta catifelata, onctuoasa si foarte buna la gust (ei, da, miroasea atit de apetisant ca nu m-am putut abtine!), un somn profund de 20 de minute si masajul final... care m-a lasat fara cuvinte. Regret teribil ca nu pot da mai multe detalii tehnice, asa cum fac de obicei – de exemplu, ce continea crema de masaj sau ce proprietati avea masca de corp –, dar simturile mi-au coplesit mintea si curiozitatea jurnalistica a fost ingenuncheata de placere.
Imi vin in minte orele petrecute pe banda stationara, vanataile ramase dupa masajul anticelulitic, febra musculara de dupa antrenamentele cu greutati si, in sfirsit, inteleg. Stiu unde am gresit! Am sfidat legile echilibrului si mi-am supus corpul unui stres absurd. A fost suficient sa ma relaxez ca sa ma simt perfect. Renunt la excesul de autoritate asupra propriului meu trup. La urma urmei, e singurul pe care il am, singurul pe care-l voi primi vreodata si, daca stau sa ma gindesc, nici nu e chiar atit de rau. Sint gata s-o iau de la capat, dar cu o alta mantra: sint ceea ce sint. De acum incolo, in loc sa-mi ingenunchez corpul, voi invata sa ma bucur de el. Iar pentru asta e suficient sa ma iubesc asa cum sint.
Verdict ELLE
In restaurantul clinicii de la Cornu, in timp ce imi savuram supa de vita aromata cu mirodenii balineze, am tras cu urechea la discutia dintre doua cliente. Concluzia lor era ca un masaj facut de un terapeut oriental este incomparabil mai relaxant, mai placut si mai eficient decit cel practicat de europeni. Eu nu as merge pina la o asemenea afirmatie, dar pot confirma ca intreaga experienta de la Bali Spa este divina.
Adresa: Bali Spa Cornu, Prahova, str. Stadionului nr. 349, tel. 0244/36.70.53, 0244/36.70.85, www.proestetica-sana.ro