Pentru ca punctele negre sunt o problema care afecteaza multe persoane, iti propunem cateva solutii usoare, naturale si extrem de eficiente in combaterea lor.
Chiar daca te mandresti cu un ten impecabil, sigur te-ai confruntat la un moment dat cu problema punctelor negre, care, desi nu sunt daunatoare, sunt cu siguranta inestetice. Punctele negre se formeaza atunci porii sunt astupati cu particule de praf, resturi de machiaj, celule moarte, dar si cu sebumul secretat in exces de glandele sebacee de la nivelul tenului. Astfel, foliculul devine mai mare decat dimensiunea sa normala si se innegreste ca urmare a oxidarii melaninei. Punctele negre, cunoscute si sub numele de comedoane, se pot infecta si se pot transforma ulterior in cosuri.
Pentru a scapa de problema punctelor negre, fara prea multa bataie de cap, fara vizite costisitoare la saloanele de cosmetica sau produse farmaceutice, iti recomandam cateva tratamente naturiste.
Dar inainte de toate, trebuie sa te asiguri ca ai o rutina benefica pielii tale. Asta inseamna sa iti cureti tenul in fiecare seara inainte de culcare. Oricat de obosita ai fi, nu ar trebui sa sari peste demachiere! De asemenea, pentru prevenirea punctelor negre este necesar sa iti exfoliezi pielea regulat. Si cel mai important sfat ar fi sa nu iti traumatizezi zonele afectate, adica sa nu iti storci cosurile si punctele negre, pentru este posibil sa raspandesti infectia si pe zonele neafectate.
1. Masca cu rosie si iaurt. Piseaza o rosie proaspata de dimensiuni medii, peste care adaugi doua linguri de iaurt. Amesteca bine si aplica compozitia pe fata. Lasa sa actioneze 30 de minute, apoi clateste cu apa calduta.
2. Miere. Pune pe tenul curat miere calduta. Las-o timp de 30 de minute, dupa care clateste cu apa calduta.
3. Banda homemade. Pune intr-un vas termorezistent o lingura de lapte si o lingura de gelatina praf. Amesteca bine pana cand obtii o compozitie grunjoasa. Pune paharul in cuptorul cu microunde timp de 10 secunde, pe treapta medie. Aplica amestecul racit pe zonele cu puncte negre (nas, barbie, frunte), lasa-l sa se usuce, apoi inlatura-l cu grija.
4. Masca cu argila. Prepara intr-un bol un amestec din zeama de la o lamaie, un castravete pisat si doua linguri de lapte, peste care adaugi argila, putin cate putin pana obtii o pasta omogena. Aplica masca intr-un strat gros, dar nu o lasa sa se usuce! Atunci cand simti ca se intareste, tamponeaza masca cu o discheta demachianta imnuiata in apa.
5. Masca cu faina de ovaz. Amesteca apa de trandafiri cu faina de ovaz si aplica pe zonele afectate. Lasa sa actioneze cam 15 minute si clateste cu apa rece.
6. Pasta de dinti. Aplica in strat subtire pasta de dinti pe zonele afectate si lasa sa actioneze aproximativ 25 de minute, dupa care clateste cu apa din abundenta.
7. Lamaie. Dizolva in sucul de la o lamaie, un varf de cutit de sare de mare. Aplica amestecul pe comedoane. Dupa 20 de minute, spala-ti tenul cu apa calduta.
8. Amidon de porumb. Amesteca o lingura de otet cu 3 linguri de amidon de porumb. Aplica pasta obtinuta pe zonele cu probleme pentru circa 20 de minute, dupa care clateste cu apa calduta.
9. Cartofi. Da prin razatoare un cartof. Pune-l pe tenul curat si lasa-l sa actioneze 15 minute. Spala cu apa calduta din abundenta.
10. Bicarbonat de sodiu. Fa o compozitie din bicarbonat de sodiu si apa, cu care freaca-ti zonele afectate. Clateste dupa 15 minute.
11. Orez. Lasa cateva linguri de orez la macerat in lapte, timp de 5 ore. Piseaza pasta obtinuta si aplic-o pe zonele afecatate. Clateste din abundenta dupa 30 de minute.
12. Aburi. Pune la fiert intr-o oala apa, in care poti adauga diferite plante (musetel, menta, rozmarin). Dupa ce a inceput sa fiarba, ia oala de pe foc si pune-o pe un scaun sau pe masa, astfel incat sa iti fie comod sa te apleci deasupra ei. Acopera-ti capul cu un prosop si ramai deasupra aburilor timp de 15-20 de minute. Ia apoi un prosop mai aspru si freaca-ti usor pielea.
13. Aspirina. Fa o pasta din doua aspirine netamponate pisate si apa. Aplic-o pe fata timp de 20 de minute, apoi clateste din abundenta cu apa rece.
Pentru oricare din remediile de mai sus ai opta, aminteste-ti ca trebuie sa fii blanda cu pielea ta. Nu o freca sau apasa prea tare! De asemenea, odata ce ai scapat de puncte negre, incearca sa iti mentii sanatatea pielii incluzand in rutina ta timp pentru curatarea si ingrijirea adecvata a tenului.
Text: Andreea Trifas
Foto: young upset woman has problems with her skin from Shutterstock