Recomandarile doctorilor pentru o piele perfecta

Farmacistii isi sterg de praf eprubetele si spatulele deoarece produsele de skincare pe baza unor formule prescrise de dermatologi au redevenit hot. ELLE s-a hotarat sa urmeze reteta doctorului pentru o piele perfecta...

Exista un motiv pentru care divele de la Hollywood aleg rochii haute-couture pentru evenimente si premiere: aceste creatii nu sunt doar unicate si originale, ci imbraca trupul in asa fel incat sa flateze persoana care le poarta. Desigur, o rochie creata de un designer celebru costa mai mult decat una facuta in serie, dar se pare ca, pentru aceste vedete, efortul financiar este pe deplin justificat. Mai exista insa un rasfat „la comanda’ la care apeleaza majoritatea actritelor si care, paradoxal, costa mai putin decat unele produse de skincare de pe rafturile magazinelor: cremele antiaging preparate in farmacii, dupa retetele dermatologilor. De la Madonna la Charlize Theron, aproape toate starurile apeleaza la specialisti pentru a le prescrie formule magi­ce pline de retinoli, peptide, antioxidanti si vitamine, in concentratii mult mai mari decat variantele lor din magazinele specia­lizate si care actioneaza rapid si eficient.


Pe vremea mamelor noastre, cand singurele produse de skincare pe care le gaseai erau demachiantul Doina si crema cu extract de galbenele, foarte multe doamne din inalta societate apelau la dermatologi pentru a le prescrie o crema cu vitamine si ingrediente potente pentru a-si ingriji pielea. Apoi, odata cu multitudinea de cosmetice aparute pe piata, acest trend a disparut incet, singurele retete preparate de farmacisti fiind doar cele pentru probleme specifice sau eczeme. Astazi, insa, tot mai multe persoane folosesc preparate custome made, recomandate de doctori. Urmand si eu trendul, am discutat cu cei mai in voga dermatologi din tara si de peste Ocean pentru a afla care sunt problemele pentru care prescriu ei aceste formule, care sunt substantele cel mai des utilizate si care este secretul pielii frumoase si fara riduri.


Teoria combinatiei

Inconsecventa este unul dintre „efectele secundare’ ale job-ului de beauty editor. Nu reusesc sa folosesc un produs cosmetic cateva saptamini, pentru a vedea rezultatele. Intotdeauna apare la orizont o crema mai buna, un ingredient nou sau o formula pe care trebuie sa o incerc. Apoi, faptul ca stiu atat de multe lucruri despre ingrediente active care pot imbunatati aspectul pielii ma face sa fiu permanent nemultumita de produsele mele de skincare. Din aceasta cauza, fie apelez la dermatologi pentru a-mi crea o formula speciala, fie fac eu pe alchimistul si incep sa pun in crema de zi cateva picaturi de vitamine. Absolut gresit, pentru ca nu stii niciodata cum reactionea­za ingredientele din crema cu cele adaugate de tine. Ei bine, pana acum am avut un no­roc teribil si (inca!) nu am ajuns la dermatolog cu fata arsa sau plina de iritatii.

Credeam ca sunt printre putinele persoane usor deplasate (recunosc!), care nu se mai multumesc cu cremele de lux si vor mai mult. Apoi, discutand cu cativa specialisti, mi s-a confirmat faptul ca formulele speciale create dupa retetele doctorilor sunt un adevarat trend si tot mai multe doamne si domnisoare apeleaza la aceasta varianta de ingrijire a tenului. „Femeile au inceput sa ceara mai mult de la o crema. Vor produse care au rezultate in problemele cu care se confrunta ele (de la rozacee, cosuri si riduri pana la hiperpigmentatii si lipsa de tonus) si, de regula, le vor repede’, imi confir­ma doctorul Fredric Brandt intr-un interviu acordat exclusiv pentru ELLE Romania.


Desi ingredientele active folosite de dermatologi pentru diferite probleme ale pielii sunt relativ noi, practica de a prepara creme si lotiuni in farmacii este foarte veche. In urma cu 20 de ani, aceste potiuni la comanda au inceput sa fie utilizate tot mai rar, companiile farmaceutice si cele cosmetice creand produse de-a gata pentru aproa­pe orice fel de afectiune sau tip de piele. Acum, insa, asis­tam la un ade­varat comeback al acestor preparate.

„Din pacate, sunt din ce in ce mai putine farmacii care au angajati specialisti care pot pune in practica formulele prescrise de dermatologi si care au materia prima necesara’, sustine Dr. Dana Popoiu, medic specialist dermatolog. Nu doar vedetele prefera astfel de preparate (asa-zisele creme haute couture), cu retete perso­nalizate. „Pacientele se confrunta cu mai multe probleme, cum ar fi rozaceea, acneea sau ridurile, iar pentru a le trata trebuia sa le prescriem cate un unguent medicamentos pentru fiecare afectiune. Acum preferam sa tratam mai multe probleme cu o singura formula, in care punem toate ingredientele necesare’, explica dermatologul Howard Sobel.


Formula magica

Am un foarte mare respect pentru dermatologi. O data pentru ca am cunoscut foarte multi specialisti datorita job-ului si pot sa spun ca am invatat din fiecare discutie cate ceva, apoi pentru ca am senzatia ca ei detin, intr-un fel, secretul tineretii fara batranete. Au la indemana baghete magice precum laserul, injec­tiile cu toxina botulinica sau microdermoabraziunea, care corecteaza orice fel de im­perfectiune si care te pot ajuta sa opresti timpul in loc. Cei mai buni dintre ei au laboratoare proprii si chiar lanseaza linii de dermatocosmetice care le poarta numele (vezi Dr. Periccone, Dr. Murad, Dr. Haushka sau Dr. Brandt, pentru a enu­mera doar cateva brand-uri importante).


Sunt acestea mai bune decat pro­dusele din magazine? „Cu siguranta’, imi confirma Dr. Brandt. „Concentratia ingredientelor active din pro­dusele de skincare pe care le gasesti in maga­zinele de beauty este limitata, deoarece acestea nu au voie sa modifice semnificativ struc­tu­­ra sau aspectul pielii.’ Astfel, daca vrei o transformare (adica stergerea ridurilor, a petelor, a co­surilor) ai nevoie de ingrediente in concentra­­tie mult mai mare.

Una dintre formulele cel mai des prescrise de dermatologi este o combinatie de reti­noizi (derivatele vitaminei A), hidrochinona si hidrocortizon, care exfo­liaza pielea si sterge pur si simplu petele si ridurile. Cele trei substante functioneaza in sinergie – retinoizii imbunatatesc procesul de reinnoire celulara si combat efectul de subtiere a pielii, un efect secundar al cortizonului; hidrochinona inhiba producerea de melanina si astfel impiedica formarea petelor pigmentare; iar cortizonul calmeaza posibilele iritatii care pot fi produse de retinoizi si hi­drochinona.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty