Desi suntem constiente de importanta protejarii pielii de efectele daunatoare ale expunerii la soare, trebuie sa recunoastem ca de multe ori neglijam aceasta etapa sau ne aducem aminte de ea doar in vacanta.
Nu este suficient sa avem o ingrijire a tenului eficienta, daca nu folosim protectie solara zilnic, nu doar atunci cand mergem la plaja. Desi crema ta zilnica contine SPF, acesta nu este de multe ori de ajuns.
Iata 7 greseli grave pe care le poti face in privinta protectiei solare.
Daca riscul unui diagnostic de cancer de piele ti se pare indepartat si nu te motiveaza indeajuns, poate ar trebui sa stii ca imbatranirea prematura este cauzata in primul rand de expunerea la soare. Aceasta contribuie la distrugerea colagenului din piele, ce duce la aparitia ridurilor. Foloseste protectie solara in fiecare zi, inainte de aplicarea fondului de ten.
Cremele cu protectie solara au un termen de valabilitate la fel ca orice alta crema. Ai grija sa verifici datele din cand in cand, pentru a fi sigura ca primesti nivelul optim de protectie de care pielea ta are nevoie. Daca data la care expira se apropie, iar tie ti-a ramas o cantitate destul de mare de produs, e posibil sa nu folosesti indeajuns de multa crema.
E necesar sa pastrezi crema de protectie solara conform instructiunilor ei, fie ca este sub forma de spray sau se afla intr-un recipient din plastic. Daca iti lasi crema langa fereastra sau intr-un loc in care se face prea cald, e posibil sa isi piarda din eficacitate.
Nu e cazul sa faci economie atunci cand este vorba de sanatatea pielii tale. E recomandat ca un adult sa foloseasca o cantitate de crema aproximativ echivalenta cu o jumatate de lingura, pentru fata, gat si urechi. O lingura' de crema pentru fiecare brat si picior, si inca una pentru restul corpului. De asemenea, ai grija sa aplici crema cu 20 de minute inainte de a iesi din casa, pentru a avea timp sa intre in piele. Evident, iarna, cand pielea este mai putin expusa, te poti limita la folosirea ei doar pe fata si gat.
Vara mai ales, efectul cremei cu protectie solara se diminueaza pe parcursul zilei, iar aceasta trebuie reaplicata o data la doua ore, pentru ca pielea sa fie protejata de efectele expunerii la soare. Atunci cand faci plaja sau inoti, este recomandat sa o folosesti chiar mai des, din ora in ora.
Obisnuieste-te sa aplici protectie solara inainte de machiajul pe care il porti zilnic. Desi fondurile de ten care contin SPF au un avantaj in fata celor care nu au deloc, acestea nu sunt insa suficient de puternice pentru a-ti proteja tenul.
Cremele cu protectie solara nu pot bloca in totalitate razele UV. Daca vrei ca pielea ta sa fie maxim protejata, atunci cand este foarte cald, foloseste ochelari, haine adecvate si palarii, pentru ca pielea ta sa fie expusa cat mai putin.
Text: Dora Chelariu
Foto: Arhiva Revistei ELLE