Produsele de protecție solară: ce ingrediente să eviți și ce formule sunt prietenoase cu mediul înconjurător

Produsele de protecție solară sunt esențiale pentru a-ți apăra pielea de radiațiile UV. Dar ce ingrediente sunt riscante atât pentru pielea ta, cât și pentru mediu?

Material de Maria Alexandra Filip


De ce este vital să purtăm SPF (factor de protecție solară)?

Când vine vorba de menținerea sănătății pielii, utilizarea produselor cu SPF reprezintă singura modalitate de protecție împotriva radiațiilor UV. Ingredientele precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan opresc cantitatea de radiații absorbite și previn arsurile solare, îmbătrânirea pielii, cât și dezvoltarea cancerului de piele.

Pentru o protecție optimă, este necesar să ştii ce fel de produse sunt potrivite tipului tău de piele. Un prim pas în acest sens ar fi evitarea cremelor cu alcool, parfumuri și conservanți pentru a preveni eventualele iritații sau alergii. În general, cremele cu factori de protecție solară bazate pe minerale sunt mai sigure decât cele care conțin compuşi chimici, precum oxybenzona, octinoxat și octocrylena, trei dintre cele mai periculoase substanțe găsite în aceste produse, ce au un impact negativ asupra sănătății noastre, dar și asupra vieții marine.


Ce impact au ingredientele din produsele cu SPF asupra mediului?

Chiar dacă protecția solară joacă un rol important în rutina noastră de îngrijire, mulți dintre noi nu ştim efectele nocive pe care produsele cu SPF le pot avea asupra mediului. Ştiați că, de exemplu, 14.000 de tone de produse cu factor de protecție solară ajung în oceane în fiecare an? Indiferent că înotăm în mare sau pur și simplu facem duș după ce am aplicat crema, întreaga formulă va ajunge în cele din urmă în oceane, afectând ecosistemul acestor medii.

Unele substanțe chimice, în special oxybenzona şi octinoxatul au fost identificate ca fiind foarte periculoase și responsabile pentru deteriorarea coralilor, albirea lor şi scăderea rezistenței acestora la schimbările climatice. Important de ştiut că recifele de corali oferă adăpost pentru majoritatea vietăților marine, protejează coastele de furtuni și eroziuni, fiind în același timp și o sursă de substanțe benefice pentru oameni. Drept urmare, unele state precum Hawaii și Republica Palau au interzis folosirea cremelor cu factor de protecţie solară care conțin compuși chimici dăunători coralilor, astfel companiile farmaceutice sunt determinate să ofere formule pe bază de minerale, mult mai sigure pentru mediu.


Pe lângă ceea ce conține crema noastră, ar trebui să fim atenți și la modul în care aceste produse de protecție solară sunt ambalate. Din fericire, există ambalaje biodegradabile pentru produsele cu SPF și opțiuni de protecție solară organică, care sunt ambalate cu atenție și sunt sigure pentru recifele de corali.

Ce ingrediente să evităm și ce produse sunt prietenoase cu mediul?

Atunci când suntem în căutarea unei creme cu factor de protecție solară trebuie să fim atenți la substanțele chimice din componența acesteia, fiindcă adesea pot provoca efecte devastatoare.


Totuşi, ce tip de protecție solară ar trebui să alegi? Pentru început sunt de preferat cele cu spectru larg, deoarece protejează atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB. Razele UVA sunt cele care îți îmbătrânesc prematur pielea, provocând riduri și pete de îmbătrânire, în timp ce razele UVB provoacă arsuri solare. Supraexpunerea la ambele poate duce la cancer de piele.

Așa cum am menționat mai sus, trebuie să avem în calcul efectele nocive pe care substanțele chimice (oxybenzona, octinoxatul) le provoacă ecosistemului, dar care pot fi și dăunătoare oamenilor, provocând deseori tulburări endocrine. Cele mai bune produse sunt cele pe bază de ingrediente active care de obicei conțin oxid de zinc (sigur pentru oameni și mediu, ce protejează atât împotriva razelor UVA cât și împotriva razelor UVB), oferind o barieră între pielea noastră și soare.


Din păcate, companiile producătoare tind să amestece ingredientele chimice cu cele minerale, pentru a oferi o protecție mai bună. Așa că vă încurajez să fiți mai precauți și atenți când vine vorba despre lista cu ingrediente, și alegeți să le cumpărați pe cele ale companiilor care acordă o importanţă mare calității produselor.

Citește și:
7 trucuri de machiaj pe care le folosesc toate modelele

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty