Valabilitate: Iti poti da seama foarte usor cind fondul de ten si-a depasit termenul de valabilitate (de obicei, dupa un an), deoarece formula se dezintegreaza (ca maioneza) si, aplicat pe fata, arata ca o masca. Anticearcanul (cu exceptia celui solid) nu trebuie folosit mai mult de trei luni.
Fardul de pleoape
Pentru retusurile de peste zi sau in deplasari nu ai nevoie decit de o un fard simplu, intr-o singura culoare. (Il poti aplica uscat, pentru tonuri mai deschise, sau umed, pentru mai multa intensitate si precizie.) Sau foloseste un creion khol si estompeaza-l cu un burete special.
Valabilitate: Un an este termenul de valabilitate cel mai realist pentru fardurile de ochi.
Mascara
Un singur tub e suficient, iar majoritatea make-up artistilor recomanda mascara negru, pentru volum.
Valabilitate: Pentru ca odata intrat in contact cu aerul produsul se contamineaza cu bacterii, mascara nu trebuie pastrat mai mult de trei luni de la desigilare. Tuburile cu orificiul mic pastreaza calitatile produsului un timp mai indelungat, dar nimeni nu garanteaza ca acesta nu e contaminat.
Fard de obraz si pudra bronzanta
Iata doua piese de rezistenta pentru trusa ta de machiaj: pudra bronzanta mascheaza imperfectiunile si incalzeste trasaturile, iar fardul de obraz contureaza pometii si improspateaza tenul.
Valabilitate: Produsele sub forma de pudra rezista doi ani. Cele cu textura cremoasa trebuie schimbate dupa sase luni de utilizare.
Rujuri si gloss-uri
Spune cinstit: cite culori diferite de ruj ai folosit in ultimele sase luni? Alege o nuanta care te avantajeaza (pe fata nefardata, trebuie sa iti puna in valoare trasaturile si sa nu scoata in evidenta pigmentul galben al dintilor) si cumpara un ruj mat (sau transparent) si un gloss exact in aceasta culoare. In functie de efectul scontat, fiecare produs poate fi folosit singur, sau impreuna.
Valabilitate: Gloss-urile „se trec' primele. Dupa aproximativ trei luni isi pierd stralucirea si isi altereaza mirosul. Rujurile rezista intre 12 si 18 luni.
Coafura
Sampon
Contrar mitului vehiculat, nu ai nici un beneficiu daca schimbi frecvent samponul. La urma urmei, toate fac acelasi lucru (cu exceptia samponului antimatreata): curata si hidrateaza parul. Daca simti nevoia de schimbare, foloseste o data la doua saptamini un produs pentru detoxifiere.
Balsam
Mai intii trebuie sa identifici ce produs se potriveste tipului tau de par si sa-l folosesti corect. Apoi poti arunca la cos toate sticlutele inutile care iti fura spatiul pe raftul din baie. Daca parul tau are nevoie de volum, foloseste un balsam cu o textura mai usoara, care nu ingreuneaza firul de par; daca ai parul vopsit, foloseste un balsam care sa-l rehidrateze si asa mai departe… Aplica produsul pe jumatatea inferioara a firului de par, evitind radacinile.
Styling
Cel mai util produs (pentru orice tip de par) este balsamul ce nu necesita clatire, deoarece disciplineaza parul si il protejeaza de caldura ustensilelor de styling. Restul depinde de necesitati: pentru volum, alege o spuma coafanta; pentru parul gros si electrizat, o crema de netezire; pentru a da textura parului scurt, o ceara de par.
Valabilitate: Produsele pentru par sint destul de longevive. Le poti folosi cel putin trei ani.
Uscator de par, perii si piepteni
Orice femeie sexy, stylish, spirited trebuie sa aiba un uscator de par performant si o perie buna (cu firele moi, din materiale naturale, care nu agreseaza parul). Punct. Apoi, daca vrei, iti recomand un pieptene cu dintii rari, pentu a-l folosi imediat dupa ce ti-ai spalat parul. Eu, recunosc, posed si o placa de intins parul, cu tripla protectie.
Valabilitate: O perie buna si un pieptene bun te tin o viata, cu conditia sa le speli cu regularitate, cu un sampon delicat .
Skincare
Demachiant
Trebuie sa te hotarasti ce iti place sau iti prieste: laptele demachiant sau gelul/sapunul demachiant, pentru ca, draga mea, nu ai nevoie de amindoua. Te sfatuiesc sa alegi un lapte demachiant pentru lunile de iarna si un gel de curatare, cu o textura usoara si proaspata, pentru lunile calduroase (cind secretia de sebum este mai accentuata). Alege un demachiant care indeparteaza eficient si fardul de ochi, pentru a nu-ti mai incarca baia cu inca un produs. Dar daca esti interesata de exfoliere, alege un gel demachiant exfoliant. Exista destule pe piata, dar nici unul dintre ele nu este indicat pentru zona ochilor. Ma rog, trebuie sa faci un compromis.
Valabilitate: De vreme ce folosesti demachiantul zi de zi, dimineata si seara, nu cred ca exista vreo sansa sa depaseasca termenul de valabilitate. Oricum, nu-l tine pe raft mai mult de un an.
Toner
Dupa ce am intrebat o multime de dermatologi, am ajuns la concluzia ca, daca iti clatesti fata cu apa minerala sau apa de izvor, nu ai nevoie de toner. Dar, daca iti face placere sa-ti decorezi trusa cu un astfel de produs, alege o apa de flori sau un toner cu proprietati de hidratare. Tot ce contine alcool trebuie eliminat din viata ta, deoarece indeparteaza uleiurile naturale ale pielii, facind-o mai vulnerabila.
Valabilitate: Tonerele florale au, de obicei, o compozitie pura si, deci, un termen de valabilitate limitat. Nu le pastra mai mult de 6 luni.
Crema
Alegerea unei creme nu este tocmai simpla si trebuie facuta intotdeauna in functie de necesitatile tenului tau, nu de considerente de moda sau financiare. Mai exact, daca ai un ten neted si sanatos, nu-ti risipi banii pe creme antirid. O crema hidratanta cu SPF 15 si multivitamine, o crema de noapte multiregeneranta si un gel pentru ochi sint tot ce-ti trebuie. Pielea nu poate absorbi prea multe ingrediente. Apoi, pe masura ce inaintezi in virsta si problemele tenului devin mai complicate, ai nevoie de un ajutor de specialitate. Deci problema alegerii e rezolvata: trebuie sa respecti recomandarea dermatologului tau.
Valabilitate: Pe spatele ambalajului e scris termenul de valabilitate al produsului dupa deschidere. Dar, daca ai uitat acest amanunt, iti poti da seama cind acesta a expirat dupa miros, culoare sau consistenta. Multe creme contin conservanti pentru a le prelungi durata de viata, dar dermatologii au discutii aprinse asupra efectelor acestor substante aplicate topic. (In general, ingredientii dintr-o crema trebuie sa fie comestibili.) Din pacate, cremele fara conservanti au dezavantajul de a avea un termen de valabilitate scurt. Cremele se pastreaza intr-un dulapior, departe de lumina soarelui si de orice sursa de caldura, cu capacul inchis.
Bodycare
Geluri de dus /creme de baie
Recomandarea noastra expresa este sa folosesti un produs cu proprietati de hidratare (care lasa un film protector pe piele). In felul acesta lotiunea de corp nu mai este un must have, ci o optiune. Acelasi principiu trebuie urmat si in alegerea exfoliantului de corp – opteaza pentru o formula pe baza de ulei, care nu numai ca indeparteaza celulele moarte, ci si catifeleaza pielea. Pentru baie: cremele care fac multa spuma sint grozave pentru starea ta de spirit, dar, de cele mai multe ori, au o compozitie mult prea alcalina si usuca pielea. (Sfatul nostru e sa optezi pentru un amestec de uleiuri esentiale.) Nici buretii de baie nu sint tocmai favoritii nostri. Da, exfoliaza pielea foarte eficient, dar imagineaza-ti cite toxine, celule moarte si microbi gazduiesc (se inmultesc in mediul umed)! Si ma indoiesc ca sta vreuna dintre noi sa-i dezinfecteze dupa fiecare utilizare. In schimb, votam pentru periajul uscat, care nu numai ca prezinta o varianta igienica pentru exfoliere, dar, in plus, stimuleaza circulatia sanguina si limfatica, avind un efect anticelulitic.
Valabilitate: Peria de corp trebuie schimbata la fiecare trei luni. Gelul de dus e folosit zilnic, deci se termina cam in trei saptamini (orice alt gel de dus care a zabovit desigilat in baia ta mai mult de sase luni trebuie aruncat). Uleiurile esentiale nu expira, dar isi pierd eficienta dupa o perioada de timp: uleiul de lamiie trebuie folosit in decurs de un an, in vreme ce rasinile mai dense (lemn de santal, de vetiver, mosc) devin mai potente pe masura ce imbatrinesc. Alege, deci, produse de calitate in cantitati mici.
Creme de masaj
Rezultatul unui ulei/creme/unt de masaj este dat in mare parte de felul in care e folosit, nu de brand-ul ales. Maseaza-l cu miscari lente, lungi si ascendente. In felul acesta e stimulata circulatia, sint eliminate toxinele si se aduce la suprafata pielii singe proaspat si oxigenat. Pentru a obtine rezultate, produsul trebuie folosit zi de zi, timp de cel putin o luna.
Valabilitate: Produsele de corp contin ingrediente active care isi pierd eficienta dupa un an.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Decorative cosmetics on purple background from Shutterstock