Doctorii și make-up artiștii avertizează, însă, împotriva acestor practici, întrucât ele pot avea consecințe nedorite. Iată care sunt acele produse cosmetice pe care nu ar trebui să le împarți niciodată cu prietenele tale.
Produse cosmetice ambalate în … borcănele
Când vine vorba de creme de față, farduri cremoase sau balsamuri de buze din recipiente în care trebuie să îți bagi degetele, atunci există două reguli: (1) spală-te pe mâini de fiecare dată, înainte de utilizare, și (2) nu lăsa alte persoane să le utilizeze. De ce? Pentru că bacteriile ajung foarte repede în formula cremei tale, iar odată pus capacul, se creează un mediu propice pentru înmulțirea lor. Nu ai vrea să pui așa ceva pe fața ta, nu?
Mascara
Mascara ta favorită poate absoarbe repede bacterii și virusuri ușor transmisibile, precum conjunctivita, iar ochii tăi sunt suficient de sensibili încât să nu se poată apăra de astfel de lucruri. În plus, de fiecare dată când refolosești produsul, aerul care intră în tub poate ajuta la înmulțirea acestor bacterii. În cazul în care vrei neapărat să împărți mascara cu altcineva, încearcă să folosești perii de unică folosință, precum fac make-up artiștii.
Fondul de ten compact
Chiar dacă nu este la fel de „periculos' precum cel lichid, și fondul de ten compact poate reține bacterii, mai ales dacă folosești un burețel special sau un beauty blender, care intră în contact cu zonele sensibile ale buzelor sau ochilor. Cel mai bine ar fi ca fiecare să aibă produsul său propriu, deși în caz de forță majoră, ai putea încerca să diminuezi posibilele efecte negative, pulverizând un spray pe bază de alcool deasupra fondului de ten.
Rujul și balsamul de buze
Aparent, un procent mare de oameni poartă în organism virusul HSV-1 al herpesului, însă acesta poate fi latent (nu se manifestă niciodată) și totuși transmisibil. Așadar, ideal ar fi să te abții de la a-i cere prietenei tale gloss-ul, mai puțin în cazurile în care este posibilă igienizarea lui, cu un șervețel pe bază de alcool sau un spray dezinfectant.
Pensulele și burețeii pentru machiaj
Deși acneea este o problemă cu cauze interne, poți exacerba gravitatea ei prin folosirea pensulelor de make-up ale altor persoane. Mai mult, chiar și pensulele tale îți pot da bătăi de cap, dacă nu le speli regulat, cu o soluție pe bază de alcool sau cu șampon, o dată pe săptămână.
Periuța de dinți
Un NU desăvârșit, deși multe dintre noi am trecut prin asta, măcar o dată. Deși este evident de ce, experții ne reamintesc că gura este un mediu plin de bacterii, bune și rele. Cele rele sunt cele anaerobice și cauzează mirosul neplăcut de dimineață sau care pot cauza, în anumite cazuri, infecții orale. Evită pe cât posibil folosirea periutei de dinți a iubitului tău, atunci când petreci noaptea la el acasă sau, dacă locuiți împreună și folosiți o periuță electrică, asigură-te că aveți fiecare un cap de periuță separat.
Lama de ras
Chiar dacă metalul lamei de ras nu este un mediu propice bacteriilor, acestea murind la scurt timp după contact, lama de ras ar trebui păstrată doar pentru uz personal, întrucât poate ajuta la transmiterea herpesului genital. Mai periculos chiar, în cazul în care intră în contact cu sângele, lama de ras te poate face vulnerabilă în fața infecțiilor cu stafilococ, a hepatitei sau, în anumite cazuri (rare, într-adevăr), a virusului HIV.
Care sunt acele produse cosmetice pe care le poți împărți, totuși, cu prietenele sau partenerul tău?
Vești bune: există și produse care sunt mai mult decât OK pentru a fi folosite de mai multe persoane. Pe scurt, aici includem produse cosmetice cu pulverizator (gândește-te la parfumuri, de exemplu), fondul de ten lichid, pudra pulbere, fardurile de ochi pe baza de pudră, creioanele de ochi și buze (ce pot fi reînnoite prin ascuțire – yay!), ondulatorul de gene, peria de păr și lacul pentru unghii.
Citește și:
12 motive surprinzătoare ale căderii părului
Foto: Arhiva ELLE