Ponturi pentru unghii sanatoase si frumoase

Sa-ti ingrijesti unghiile a devenit o necesitate la fel de imperativa ca spalatul pe dinti.

Ponturi pentru unghii sanatoase si frumoase

Care sunt canoanele actuale? Unghii foarte, foarte ingrijite, pictate in culori neutre sau vii. Sau tatuate, dupa moda hippie chic, decorate cu pene sau paiete, cercei si lantisoare trecute prin varful unghiei (aplicate, bineinteles). In anii 40 manichiura si pedichiura nu erau o necesitate. Cele care isi colo­rau unghiile in rosu aprins erau doar femeile cochete si excentrice.

Sa ne intelegem, insa: ingrijirea unghiilor nu inseamna doar colorarea lor, ci presupune tratamente foarte sofisticate de ingrijire completa a mainilor si picioarelor. Vorba ceea: „o doamna se cunoaste dupa maini. Unghiile spun multe despre o persoana, uneori chiar mai mult decat ar trebui. Ii tradeaza varsta, caracterul, stilul de viata. Ce noroc ca s-au inventat masti de intinerire pentru picioare, masti cu parafina pentru maini si chirurgie plastica instantanee care alungeste unghia cu cativa centimetri!

Ce spun mainile tale?

Iata un test cat se poate de simplu. Priveste-te in oglinda, tine mainile de o parte si de alta a fetei. Daca exista o diferenta intre pielea mainii si cea a fetei (culoare, finete, riduri, hidratare), inseamna ca nu le-ai dat atentia de care au nevoie. Daca observi pe mainile tale tot felul de lucruri neplacute: pete, vase de sange proeminente, piele uscata si ridata, uneori rosie, unghii striate sau franjurate, inseamna ca problemele sunt mai grave. Te-ai neglijat prea mult. Solutia: Incepe de urgenta un program de ingrijire pe baze sanatoase. Invata ABC-ul.

Ce inseamna o unghie sanatoasa?

Aspectul unei unghii sanatoase e roz translucid, cu suprafata usor convexa si cu o suprafata libera mai mata, spune Mihaela Leventer, medic primar dermatolog. „Partea inferioara adera la epiderm. Sub un fald de piele subtire (cuti­cula) se afla baza germinativa. Daca dam la o parte faldul, gasim o zona albicioasa, denumita lunula. Aceasta e matricea unghiala sau locul in care se formeaza si creste unghia.

Viteza de crestere a unghiei sanatoase la maini e de 0,1 mm pe zi, iar la picioare e mai redusa. Inlocuirea completa se face la 2-3 luni. O boala generala sau o infectie locala determina modificarea aspectului unghiei: apar santuri, depresiuni punctiforme, pete albicioase, pierderea transparentei, decolorarea sau colorarea excesiva, ingrosarea sau ruperea cu usurinta a unghiei. Aspectul unghiei se poate modifica si datorita unor afectiuni cardio-pulmonare sau sistemice, unor anomalii congenitale sau tulburari de crestere. Orice modificare si orice infectie trebuie tratata de medicul dermatolog. Sanatatea unghiei se poate imbunatati cu ajutorul complexelor de vitamine: Revalid, Biotin sau Cystein B6.

Tratamentul saptamanal

O data pe saptamana acorda atentie mainilor si picioarelor. E un tratament asemanator celui destinat tenului. Incepe cu o crema exfolianta cu care masezi usor mana si degetele, pentru a indeparta celulele moarte. Pentru picioare exista gomaje speciale, cu granulatie mai mare.

Apoi aplica o lotiune tonica. Dupa uscare urmeaza masca (hranitoare pentru picioare, antirid pentru maini), cea pe care de obicei o aplici pe fata. Acopera intreaga suprafata a mainii si piciorului, inclusiv degetele, ocolind cu grija conturul unghiei. Las-o sa actioneze 5-10 minute.

Ultima etapa e cea a cremei. Foloseste o crema speciala de ingrijire a mainii, respectiv piciorului. Maseaza usor intreaga suprafata, fiecare deget in parte, inclusiv unghia. Efectul e surprinzator. O data pe luna ofera-ti un tratament cu parafina intr-un salon de specialitate.

Operatiunea unghii pas cu pas

Indeparteaza urmele de lac de pe unghii. Scurteaza unghiile pentru a le aduce pe toate la aceeasi dimensiune, chiar daca te doare sufletul. Foloseste un clestisor special sau pila de unghii. Evita pilele metalice. Cele de hartie sunt mult mai indicate. Pileste unghia in aceeasi directie, din exterior spre interior pentru a evita exfolierea. Apoi inmoaie-le cateva minute in apa calduta. Cuticulele se pot indeparta prin taiere sau impingere. Taie cu forfecuta speciala doar pielea moarta de pe partile laterale. Inainte de lacuire unghiile trebuie sa fie uscate si fara urme de grasime. Fiecare nou strat se aplica dupa uscarea definitiva a celui anterior.

Cele zece porunci:

1. Hidrateaza unghia si cuticulele;
2. Protejeaza-ti mainile;
3. Manichiura si pedichiura se fac la 7-10 zile o data;
4. Stratul protector, top-coat, se reaplica din doua in doua zile;
5. Sucul de lamaie curata unghiile ingalbenite;
6. Foloseste o baza tratanta sub lacul de unghii;
7. Pentru picioare, foloseste zilnic piatra ponce;
8. Nu taia niciodata colturile unghiilor de la picioare;
9. Separa degetele cu un separator special cand aplici lacul de unghii;
10. Retuseaza unghiile aplicate (false) la fiecare 7-10 zile.

Arhiva revistei ELLE

 

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty