Podoaba capilara de-a fir a par

A-nceput de ieri sa cada cate-un fir... Acum a stat? Nu-ti face griji, industria cosmetica si cea farmaceutica ne promit, peste cativa ani, niste surprize de proportii la capitolul remedii impotriva caderii parului. Ce poti face, intre timp, pentru a-ti usura asteptarea?

Grija numarului de fire pe care le lasi in fiecare zi pe perie iti scoate peri albi? Draga cititoare, as vrea sa incep articolul cu un indemn: nu te mai stresa din aceasta cauza! In primul rand deoarece cortizolul (hormonul stresului) e unul dintre factorii declansatori ai fenomenului in sine.


Si in al doilea rand pentru ca am aflat ca e doar o chestiune de timp (maximum cativa ani) pana ce solutiile cu efect miraculos de regenerare, indesire si chiar de reversibilitate a albirii parului vor fi disponibile la orice farmacie sau beauty shop. Colega mea, Alice, mi-a povestit ca, in cadrul unui interviu, un director de cercetare al unui important brand cosmetic i-a confirmat off the record ca odata ce au inceput sa lucreze cu celulele stem, cat de curand vor fi lansate produse care vor ajuta la restructurarea integrala a podoabei capilarei, indiferent de cat s-ar fi risipit din ea.


Iar un raport publicat de The FASEB Journal a ajuns la concluzia ca persoanele care albesc rapid au parte de stres oxidativ intens cauzat de acumularea de peroxid de hidrogen la nivelul foliculului firului de par, iar acest lucru se manifesta prin albirea firului din interior. Descoperirea a fost facuta din intamplare, in timp ce oamenii de stiinta cautau un tratament pentru vitiligo. Iar studiul arata ca aceasta predispozitie poate fi remediata cu un tratament (care e testat si perfectionat chiar acum, in timp ce scriu aceste randuri) capabil sa inverseze actiunea de albire a peroxidului. Deci, dupa cum spuneam, e doar o chestiune de timp pana ce remedii miraculoase vor fi la indemana tuturor.

Ce si de ce este alopecia?

Alopecia sau… chelia (dupa cum isi numeste o prietena inarmata cu multa autoironie linia parului, care se distinge din ce in ce mai greu in poze) e un mister, nimeni nu stie cauzele exacte, insa exista niste factori determinanti. „Stresul, predispozitia genetica, deficitul de zinc pe termen lung si tulburarile hormonale, in special cele tiroidiene, determina o pierdere rapida a firelor de par localizate mai ales pe scalp, barba, sprancene si rareori in alte zone ale corpului. Evolutia bolii este imprevizibila. Afectiunea se poate remite sau, din contra, extinde determinand alopecie totala (pierderea completa a parului de la nivelul scalpului) sau universala (caderea completa a parului de pe intreg corpul). Dupa vindecarea primului episod, 30% din pacienti prezinta recurente’, spune Tereza Salajan, medic dermatolog la Clinica de Infrumusetare Slim Art.


Se pare ca noi, femeile, suntem atinse de doua tipuri de afectiuni care ne raresc podoaba capilara: „Pseudopelada e o alopecie ireversibila cu cauze necunoscute ce afecteaza frecvent reprezentantele sexului frumos dupa 30 de ani, iar alopecia androgenica feminina, care reprezinta cea mai mare parte din cazurile de alopecie la femei (aproximativ 80%), se manifesta cu o pierdere a parului ce afecteaza mai ales regiunea mediana a scalpului‘, explica dr. Tereza Salajan, mentionand ca printre factorii favorizanti se numara producerea crescuta de hormoni masculini, ovarul polichistic si consumul de medicamente cu actiune androgenica.


Insa in ultimii ani a devenit acceptata ideea ca orice problema fizica are un corespondent psihic, sufletesc si am inceput sa avem o viziune holistica asupra sanatatii noastre. Si pentru ca am asistat din primul rand la drama unei prietene care a pierdut foarte mult par intr-o perioada scurta de timp, din cauza unei traume, i-am cerut parerea medicului specialist psihiatru si psihoterapeut Mihaela Dumitru in legatura cu aceasta problema.

Legatura dintre factorii psihologici si starea parului e unanim acceptata si universal valabila. Toti cunoastem sau am auzit de persoane care, in urma unei psihotraume majore, au pierdut mult par sau au albit peste noapte. Alopecia a ajuns sa fie incadrata in ultima vreme in categoria bolilor psihosomatice, alaturi de dermatita atopica, eczema, urticarie, psoriazis etc. In plus, se stie ca pielea e unul dintre organele cele mai reactive la stres, iar pielea capului cu foliculii pilosi nu face exceptie.


Pierderea parului, cresterea secretiei de sebum sau matreata reprezinta adesea cuvintele prin care corpul nostru isi striga angoasele, singuratatea, fricile, pierderile, separarile sau conflictele inconstiente. Alteori ele ne vorbesc despre un sentiment de fragmentare corporala, de un gol, o imagine de sine deficitara sau despre conventiile sociale si relatia noastra cu autoritatea’, explica dr. Mihaela Dumitru.

Daca analizam situatia, legatura stransa dintre emotii si par e sustinuta si de vocabularul nostru, in care se regasesc multe expresii ce simbolizeaza aceasta corelare, dar si de cercetari stiincifice serioase. Medicul psihiatru mi-a povestit ca studiile din ultimii ani utilizeaza nivelul cortizolului din firul de par ca marker de masurare a stresului cronic. De exemplu, pentru a determina nivelul de stres al elevilor inainte de inceperea scolii, un grup de cercetatori olandezi a analizat si comparat fragmente din parul copiilor prelevate in timpul vacantei si le-a comparat cu unele recoltate la doua luni dupa inceperea scolii.


Studiul, care a fost publicat anul acesta, a demonstrat o crestere semnificativa a cortizolului in firul de par odata cu frecventarea orelor de curs. „De aceea, strategia terapeutica actuala consta intr-o abordare integrativa a alopeciei, care combina tratamentele dermatocosmetice, ce actioneaza asupra simptomului, cu psihoterapia de orientare psihodinamica, care se adreseaza cauzei aparitiei simptomului’, completeaza dr. Mihaela Dumitru.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty