Pielea de „Alba ca Zapada” este acum la moda!

Pielea alba cistiga teren in fata celei aramii. Trendsetterele nu se mai bronzeaza, iar modelele de pe podiumuri si din reviste au tenul parca mai deschis pe zi ce trece. Dar cite dintre noi au o epiderma atit de imaculata incit sa fie albe si sexy in costum de baie?

Pielea de "Alba ca Zapada" este acum la moda!

Am pielea deschisa la culoare, ca majoritatea est-europenelor. Nu sint suficient de alba incit sa nu suport expunerea la soare, dar mi s-a intimplat frecvent ca, dupa zece zile de vacanta, sa aud: „Ai fost la mare? Serios? Nu se vede deloc!'. Insa cu putina insistenta si foarte multe ore de plaja, pot atinge o nuanta de bej auriu. De-a lungul timpului am recurs la toate metodele de autobronzare posibile, iar Purgatoriul lui Dante este floare la ureche pe linga chinurile la care m-am supus ca sa-mi exfoliez petele maronii de pe corp. Totul pentru a contrasta frumos cu accesoriile aurii si rochitele albe!

Zilele trecute imi povestea o prietena ca abia asteapta sa mearga iar la solar, cu toate ca este perfect constienta de riscuri. Mi-a marturisit ca nu prea a avut timp sa faca miscare, iar bronzul mas­cheaza celulita, vergeturile, acneea, varicele si absolut tot ce este inestetic. In plus, evidentiaza albul dintilor, al ochilor si se asorteaza de minune cu fardurile in culori puternice si sidefate. Deci bronzul este un quick fix ce ofera o nota de exotism instant, pe cind un ten diafan necesita tratarea tuturor imperfectiunilor. Sa fie totusi pielea alba mai high maintenance decit cea aurie?

Nici macar in negura istoriei femeile nu isi acceptau na­turaletea. Pentru un chip „de fildes', practicau ritualuri de infrumu­setare (a se citi inalbire) cu zeama de lamiie, iar mai tirziu, prin secolul al XVIII-lea, domnitele de la curtile regale au in­ceput sa bea mult otet pentru a fi palide. De aici tragem con­cluzia ca a existat mereu tendinta de a plasa frumusetea in topul listei de prioritati, chiar inainte de sanatate.

Un fe­no­men asemanator se intimpla in Asia, unde po­pu­la­tia fe­mi­nina are un adevarat cult pentru pielea „de portelan'. In tari precum Coreea, Japonia, Thailanda sau Indonezia, pie­lea alba este considerata un semn de noblete, pe cind cea bronzata tradeaza originile umile ale membrilor paturilor so­ciale care sint nevoite sa lucreze in agricultura. In Japonia toate vedetele TV si actritele se pot lauda cu un ten ca „spuma laptelui', iar mo­de­­lele de pe billboard-uri sint photoshopate pina ajung sa arate ca niste stafii. Din dorinta de a fi mai atragatoare, femeile fara posibilitati financiare recurg la variante extreme de depigmentare (­precum cremele imbogatite cu clorura de mercur) si nici metodele folosite in saloanele fancy de infrumusetare nu sint extra safe. Sub­stantele folosite inhiba formarea melaninei si ofera un ten mai alb, mai stralucitor! Dar specialistii sint de parere ca cea mai buna protectie impotriva radiatiilor solare o ofera chiar pigmentul pielii, iar „renuntarea' la el poate avea consecinte grave, precum imbatrinirea prematura sau cancerul de piele.

Ma intreb daca trend-ul „Alba-ca-Zapada' ne va ajuta sa ne acceptam naturale si sa ne conservam frumusetea in timp sau ne va provoca sa inlocuim vizitele vinovate la solar cu frecventarea saloanelor „de albire'.

Cercetatorii de la Universitatea din Toronto au concluzionat, in urma unui stu­diu, ca barbatii sint mai atrasi de femeile cu pielea deschisa, pentru ca ii asocia­za in mod inconstient insusiri precum inocenta, puritatea sau vulnerabilitatea. Poa­te si de aceea pielea alba este hot din nou. Si nu-mi bazez aceasta afirmatie pe faptul ca vedete apreciate precum Nicole Kidman, Sophie Ellis Bextor sau Lily Cole sint fair ca trandafirii englezesti – sint convinsa ca ele ar fi fost consi­de­ra­te frumoase in orice epoca.

Am avut revelatia ca acest trend are un comeback pu­ternic cind am vazut numarul din februarie al revistei Vanity Fair. Pe coperta, ac­tritele care reprezinta acum the young Hollywood, de la Amanda Seyfried pina la Kristen Stewart, au pozat fara „invelisul' de autobronzant, care in L.A. a fost un must pina de curind. Mai mult decit atit, in majoritatea show-urilor de mo­da pentru sezonul de primavara-vara, au defilat modele cu trupul alb si tenul translucid. Dar cea mai inversunata atitudine antitanning a demonstrat-o Nicola Ro­berts, membra a formatiei britanice Girls Aloud, care a acceptat sa fie „uritita' in Photoshop pentru a ilustra mai sugestiv efectele bronzarii excesive.

Nicola a de­c­larat pentru BBC ca devenise o „tanorexica' in incercarea de a-si acoperi com­plexele (suna familiar?). Desi societatea ne-a demonstrat ca mentalitatile legate de culoarea pielii sint poate cel mai greu de schimbat, indiferent de nu­ma­rul campaniilor de PR realizate in acest scop, totusi, change is in the air si sper sa tra­iesc cit mai curind vara in care voi defila cu nonsalanta „in stare stare natura­la', fara sa aud in urma mea comentarii malitioase de genul „E alba ca brinza!'­.

Lavinia Gogu

Foto:Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty