Poate iti va veni greu sa crezi, dar la nivel mondial sprancenele nu capatau foarte multa atentie pe vremuri, si e suficient sa vezi un videoclip din anii ’80 sau o reclama cu Brooke Shields din anii ’90 ca sa te lamuresti de acest lucru.
Stiu, la noi in tara statea treaba altfel, pentru ca aveam cosmeticiene dibace, care pensau sprancene subtiri si curbate. De aceea, nu e surprinzator faptul ca pensatul si tunsul pentru formarea simetriei sprancenelor a fost adusa in prim plan in America de regina sprancenelor, Anastasia Soare. O romanca.
Insa timpurile s-au schimbat. Acum modele de pe catwalk afiseaza sprancene groase, cu multe fire pe langa scheletul formei, ca pe vremuri, oarecum. Diferenta este ca sunt ingrijite si eventual, fixate, pieptanate si aranjate.
Probabil si tratate cu solutii de stimulare a cresterii. Cum s-a intamplat aceasta schimbare de paradigma? Gurile rele dau vina pe it girls, in special pe Cara Delevigne, care a sedus o lume intreaga cu sprancenele ei superbe. Si 100% naturale. Cert e ca in ziua de azi exista mii de produse pentru machiajul si intretinerea sprancenelor. Aproape fiecare brand are acum creioane, geluri, mascara, sermuri, farduri si pensule, toate pentru sprancene frumoase, orice ar insemna asta pentru fiecare.
Concomitent cu industria cosmetica s-au dezvoltat si serviciile medicale si estetice care au oferit remedii pentru fetele cu sprancene asimetrice, subtiri sau cu goluri, precum tatuajele care se faceau acum 10 ani (mare greseala!) pana la micropigmentarea cu pigmenti semipermanenti (care sunt putini mai permanenti' decat se spune) si pana la implantul cu fire din alte zone (despre care mi-a povestit un specialist ca nu sunt o idée buna, deoarece cresc foarte lungi).
Apoi… trendurile: sprancene decolorate, colorate, cu sclipici, pieptanate in sus, pieptanate in jos, cu o simetrie demna de Instagram sau, din contra, rebele. De fapt, daca natura nu te-a inzestrat cu sprancene bogate, stufoase, nu ai nici o sansa se le oferi volum si sa para natural. Nu functioneaza nici vopseaua de sprancene, nici creionul, nici fardul, nici gelul si cu atat mai putin micropigmentarea. Acestea sunt instrumente pentru iluzii optice 2D, si nu 3D, asa cum le are Cara.
Ei, si pentru a satisface aceasta nevoie s-au inventat brow wigs, perucile pentru sprancene. Ai citit bine. Sunt niste sprancene pe care le ajustezi ca lungime cu forfecuta, in caz ca sunt prea lungi, sip e care le lipesti cu un glue special, iar la demachiere le indepartezi cu usurinta. Este acest trend ciudat?! Da, pentru ca te face sa te intrebi in ce lume traim daca, pe langa genele false, unghiile false, extensiile si toate celelalte gaselnite care ne modifica fizionomia spre a ne infrumuseta (uniform, vrem sprincene cum are Cara), acum purtam si sprancene false. Dar, pe de alta parte, de ce ar fi celelate lucruri OK si sprancenele nu?
Foto: Imaxtree