Pașii esențiali care te vor ajuta să ai un ten perfect și să obții un machiaj impecabil

Ce se ascunde în spatele unui machiaj al tenului perfect? O rutină de îngrijire complexă, o combinație de ingrediente active și un masaj facial.

Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar indiferent de produsele de make-up pe care le folosești sau de tehnicile prin care le aplici, niciodată nu vei putea obține acel ten perfect pe care îl vezi în tutorialele de beauty, dacă sari peste un pas esențial, și anume pregătirea pielii. Și nu o spun doar eu, ci e regula de aur pe care orice make-up artist o pune în aplicare. Așa că, dacă vrei ca tenul tău să aibă acel glow demn de catwalk și să ascunzi cât mai bine diversele probleme cu care se confruntă, adu-ți întotdeauna aminte că machiajul reprezintă doar 50% din soluție. Restul constă într-o rutină de îngrijire a pielii elaborată, bazată pe câteva ingrediente-cheie. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a te asigura nu numai că machiajul tenului va arăta perfect, ci și că va rezista timp îndelungat. Chiar și după o noapte întreagă de dans.


Curăță

În mod evident, înainte de a aplica orice produs de skincare, trebuie să te asiguri că pielea ta este perfect curată. Curățarea tenului ajută nu numai la îndepărtarea sebumului, a impurităților sau a celulelor moarte, ci este eficientă și în deblocarea porilor, și, în același timp, permite pătrunderea substanțelor active în straturile mai profunde ale pielii.

La acest capitol, trebuie să respecți două reguli esențiale: folosește o apă la temperatură medie și stai departe de produsele mult prea abrazive. Orientează-te, în schimb, către produse blânde, care reechilibrează pH-ul și hidratează pielea, așa cum sunt gelurile de curățare de la CeraVe, bogate în ceramide esențiale, identice cu cele din piele. De asemenea, un alt cleanser extrem de eficient, de care îți garantez că te vei îndrăgosti, este gelul Elure de la Croma. Face parte din rutina mea de îngrijire de mai bine de trei ani și e de departe singurul produs de skincare la care nu aș putea renunța.


Exfoliază

Chiar dacă hidratarea este extrem de importantă pentru a obține un ten strălucitor, exfolierea joacă, de asemenea, un rol esențial. Aceasta ajută atât la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii și la deblocarea porilor, cât și la ameliorarea aspectului petelor pigmentare și la uniformizarea culorii și texturii pielii. În plus, favorizează reînnoirea celulară, stimulează producția de colagen și permite o absorbție mai bună a ingredientelor active din produsele de îngrijire. Însă toate aceste lucruri se pot întâmpla doar dacă îți exfoliezi corect tenul, fără a-l agresa cu produse sau ustensile mult prea abrazive. În plus, este esențial să nu abuzezi de acest pas. Dacă îți exfoliezi pielea mult prea des șansele de a te confrunta cu iritații, eczeme, roșeață, uscăciune sau de a perturba microbiomul pielii cresc considerabil. Pentru a evita aceste scenarii, ai la îndemână două opțiuni: fie alegi o exfoliere chimică – realizată cu ajutorul acizilor alfa sau beta hidroxi (AHA și BHA), fie una mecanică – realizată cu ajutorul scrub-urilor. Aceste două soluții pot varia în funcție de tipul tău de ten. Dacă ai o piele sensibilă, evită exfolierea mecanică și folosește acid glicolic, lactic sau mandelic. Poți opta pentru The Ordinary Lactic Acid 10% + HA, un produs nu doar accesibil, ci și extrem de eficient.


Pentru un ten gras sau cu tendință acneică, exfolierea mecanică poate funcționa atât timp cât este realizată cu un produs blând, și nu mai mult de 30 de secunde. În plus, o altă variantă eficientă constă în folosirea acidului salicilic (BHA), care este recunoscut pentru proprietățile sale de a trata acneea, porii încărcați sau de a ține sub control excesul de sebum. Un exemplu excelent în acest sens este exfoliantul lichid Skin Perfecting 2% BHA de la Paulas Choice Skin, a cărui formulă este îmbogățită nu doar cu acid salicilic, ci și cu ceai verde, un antioxidant ce previne apariția iritațiilor. În plus, dacă ai un ten mixt sau gras, poți opta pentru un exfoliant bogat atât în AHA, cât și în BHA, precum Kate Somerville ExfoliKate Intensive Exfoliating Treatment. Iar dacă preferi un scrub, Acure Brightening Facial Scrub este o soluție excelentă. E vegan, e bogat în alge marine, coajă de lămâie și argilă verde și este foarte eficient în diminuarea aspectului porilor și în uniformizarea pielii.


Folosește un toner

Lotiunea tonică nu se bucură nici pe departe de popularitatea pe care o merită. De cele mai multe ori, excludem categoric folosirea unui toner, convinse fiind că nu poate face prea multe lucruri pentru pielea noastră. În realitate, acest produs calmează tenul, îndepărtează impuritățile care nu au dispărut în urma curățării și ajută crema hidratantă să pătrundă mai bine în piele. În plus, industria de beauty ne pune astăzi la dispoziție tonere formulate cu ingrediente active, ce ajută la tratarea diverselor probleme ale pielii. De exemplu, loțiunea tonică Balancing Force de la Olehenriksen are în compoziția sa acid salicilic, glicolic și lactic, ce îndepărtează excesul de sebum și minimizează aspectul porilor. La polul opus, PCA Skin Hydrating Toner hidratează tenul, lăsându-l neted și strălucitor.


Hidratează

Și fiindcă am amintit de hidratare, în mod evident, din această rutină complexă nu puteau lipsi serumurile și cremele hidratante. Cele mai hidratante serumuri sunt cele bogate în acid hialuronic, așa cum este Hyalu B5 de la La Roche-Posay. Dacă vrei un produs ceva mai fluid, care să nu îți încarce tenul în mod suplimentar, poți încerca Hydra Beauty Micro Serum de la Chanel. Îi oferă pielii o hidratare îndelungată, de până la 24 de ore, precum și o strălucire și o luminozitate sporite.


La categoria creme hidratante, fără nici un fel de dubiu, The Rich Cream de la Augustinus Bader este marea câștigătoare (poți opta și pentru varianta mai lejeră a acesteia, The Cream). Dacă acest produs îți depășește bugetul, o altă variantă excelentă (și mult mai ieftină) este Kiehls Ultra Facial Cream. Este potrivită pentru toate tipurile de ten și este bogată în squalene (derivat din ulei de măsline), un ingredient recunoscut pentru proprietățile sale hidratante.

Nu uita de primer


Dacă vrei ca machiajul tău să reziste întreaga zi, fără îndoială ai nevoie de un primer. Din nou, nu există un produs minune pentru toată lumea, așa că trebuie să îl alegi pe cel potrivit tipului tău de ten. Dacă pielea ta are tendința de a se îngrășa pe parcursul zilei, atunci alege the Porefessional de la Benefit. Îți oferă un finish mat, estompează aspectul porilor dilatați și al liniilor fine, lăsându-ți tenul uniform și catifelat. Iar dacă optezi pentru un finish dewy, atunci Pro Filtr Hydrating Primer de la Fenty Beauty este produsul de care ai nevoie. Hidratează, oferă rezistență fondului de ten și ascunde toate imperfecțiunile pielii.


Masează, masează, masează

Știu că toți acești pași necesită mult timp și răbdare, dar un masaj de doar câteva minute poate face o reală diferență. Nu doar că ajută ca ingredientele pe care le-ai folosit să pătrundă mai bine în piele, însă îți oferă și un efect de lifting și un aspect mult mai fresh și mai odihnit. În plus, acționează ca un drenaj limfatic, îmbunătățește aspectul ridurilor și reduce laxitatea pielii. Îți poți masa fața cu ajutorul degetelor sau poți alege să folosești diverse instrumente, precum pietrele gua sha, roller-ele din jad sau cele două globuri Cooling Derma-Globes de la Omorovicza, care se bazează pe principiul crioterapiei.

Citește și:
5 trucuri extrem de simple pentru o piele mai sănătoasă

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty