Parfumurile – arma seductiei

Zona corpului pe care o parfumezi spune despre personalitatea ta mai multe decit parfumul insusi. ELLE descopera cum poti transforma o simpla aroma in cel mai puternic afrodisiac.

Cleopatra nu era frumoasa, spun gurile rele. De ce a fost, atunci, atit de dorita? Pentru ca avea o putere de seductie uluitoare. Se spune ca intoxica (la propriu) barbatii cu potiuni miraculoase si promitatoare preparate in atelierele ei de parfumerie, ca se imbaia zilnic in miresme si lapte, si ca, inainte de a fi sarutata, isi parfuma buzele, pentru ca iubitul sa-i simta atingerea chiar si dupa ce s-a desprins din imbratisare.


Si eu si Cleo avem parul negru si drept. Si eu, asemeni ei, imi conturez ochii cu o linie neagra si puternica de eyeliner. Si… cam aici se opresc asemanarile dintre noi, mai ales cind vine vorba de arome. Ca mai toate femeile pe care le cunosc, eu una ma consider norocoasa daca reusesc sa ma stropesc cu citeva picaturi de parfum, chiar inainte de a iesi pe usa, intotdeauna in graba. Cindva, de-a lungul timpului, am uitat ca parfumul a fost creat pentru seductie, pentru placere, pentru a naste intimitate. Din fericire, lucrurile incep sa se schimbe: astazi, cei mai re­numiti creatori de parfumuri ne incurajeaza sa experimentam aromele cu toate cele cinci simturi (mai ales cel tactil). Nu mai e de ajuns sa ne aromam baia cu saruri, sa ne ungem corpul cu uleiuri si sa ne masam cu lotiuni parfumate. Creatorii spera ca vom incepe sa ne pudram, sa ne pictam, sa ne contopim cu miracolele lor, asa cum nu am mai fa­cut-o niciodata pina acum.


Arta seductiei

Coco Chanel spunea ca o femeie trebuie sa se parfumeze in toate punctele in care vrea sa fie sarutata. „Atunci de ce am redus terenul de joaca doar la git si inche­ietura miinii?, se intreaba, pe buna dreptate, Mandy Aftel, autoarea cartii Essence and Alchemy: A Book of Perfume. Mandy crede ca nu trebuie sa ne multumeasca teoria conform careia parfumul aplicat in zonele de puls se difuzeaza in aer mai mult timp, si ca ar trebui sa ne dorim mai mult.

Culturile anterioare erau incomparabil mai bogate si mai inventive in aceasta privinta. Grecii antici, de exemplu, ajunsesera la asemenea subtilitati in arta parfumarii, incit, pentru fiecare parte a corpului, foloseau un alt ulei aromat. Uleiul de trandafiri, multa vreme considerat un afrodisiac foarte eficient, se aplica pe git, la baza coloanei vertebrale si pe decolteu. Sinii erau masati cu un parfum greu de ulei de palmier, iar pentru picioare se foloseau esente calde si sti­mulante de lemn de santal sau scorti soara.


Istoria amin­teste o practica asemanatoa­re din Ierusalimul antic, unde femei­le tinere isi puneau mir si balsam parfumat in incalta­minte. Ori de cite ori le iesea in cale un barbat atragator, se ridicau pe virfurile picioa­relor, in asa fel incit parfumul se imprastia in aer, atragind atentia asupra femeii. In perioada Renasterii, in Franta, femeile purtau manusi impregnate cu uleiuri parfumate, care sa le catifeleze pielea, dar mai ales care sa-l seduca pe barbatul ce le-ar fi sarutat mina. Pentru gheise, parfumul insemna intimitate.


Maria McElroy, creatoarea parfu­mului Aroma M, un ulei aromat japonez, spune ca, in mod traditional, gheisele nu obisnuiau sa-si parfu­me­ze pielea, ci isi inmiresmau ki­mo­noul cu betisoare parfumate, creind astfel in ju­rul lor o aura dul­ce-aromata. Cind au in­ceput sa folo­seas­­­ca parfumuri vestice, au inventat si un nou ritual de par­fumare: a­cum apli­ca discret citiva stropi de parfum pe partea la­terala a gitului (considerata ca fiind cea mai seducatoare par­te a corpului unei femei in cultura japo­neza), apoi isi parfumeaza parul, cu mare atentie. In felul acesta aroma se pastreaza timp mai indelungat. „In plus, simtul olfactiv e stimulat continuu (purtatoa­rea isi simte propriul parfum), ceea ce in­duce o stare de bine permanenta, incheie McElroy.


Parfumul si pasiunea au fost inevitabil legate intre ele: parfumul a fost creat pentru a incita si excita simturile, pentru a crea emotie. In practica indiana Ayurveda, pentru masaj se folosesc uleiuri esentiale, aplicate in punctele de acupunctura de pe corp, pentru a stimula meridianele energetice. Doctorul naturopat Indrani Maity, un celebru practicant Ayurveda, cel care a infiintat Ultimate Rejuvenation Spa, din New Jersey, detine citeva retete inegalabile: timplele trebuie masate cu ulei de nufar pentru a reduce stresul, uleiul de trandafiri e recomandat pentru masajul decolteului si in zona inimii, pentru a inspira tandrete si dragoste, iar uleiul de rozmarin si peppermint se aplica in spatele genunchilor (acea zona care controleaza descarcarile de adrenalina din corp si sistemul nervos) pentru energie si clarviziune.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty