Zona corpului pe care o parfumezi spune despre personalitatea ta mai multe decit parfumul insusi. ELLE descopera cum poti transforma o simpla aroma in cel mai puternic afrodisiac.
Cleopatra nu era frumoasa, spun gurile rele. De ce a fost, atunci, atit de dorita? Pentru ca avea o putere de seductie uluitoare. Se spune ca intoxica (la propriu) barbatii cu potiuni miraculoase si promitatoare preparate in atelierele ei de parfumerie, ca se imbaia zilnic in miresme si lapte, si ca, inainte de a fi sarutata, isi parfuma buzele, pentru ca iubitul sa-i simta atingerea chiar si dupa ce s-a desprins din imbratisare.
Si eu si Cleo avem parul negru si drept. Si eu, asemeni ei, imi conturez ochii cu o linie neagra si puternica de eyeliner. Si… cam aici se opresc asemanarile dintre noi, mai ales cind vine vorba de arome. Ca mai toate femeile pe care le cunosc, eu una ma consider norocoasa daca reusesc sa ma stropesc cu citeva picaturi de parfum, chiar inainte de a iesi pe usa, intotdeauna in graba. Cindva, de-a lungul timpului, am uitat ca parfumul a fost creat pentru seductie, pentru placere, pentru a naste intimitate. Din fericire, lucrurile incep sa se schimbe: astazi, cei mai renumiti creatori de parfumuri ne incurajeaza sa experimentam aromele cu toate cele cinci simturi (mai ales cel tactil). Nu mai e de ajuns sa ne aromam baia cu saruri, sa ne ungem corpul cu uleiuri si sa ne masam cu lotiuni parfumate. Creatorii spera ca vom incepe sa ne pudram, sa ne pictam, sa ne contopim cu miracolele lor, asa cum nu am mai facut-o niciodata pina acum.
Arta seductiei
Coco Chanel spunea ca o femeie trebuie sa se parfumeze in toate punctele in care vrea sa fie sarutata. „Atunci de ce am redus terenul de joaca doar la git si incheietura miinii?, se intreaba, pe buna dreptate, Mandy Aftel, autoarea cartii Essence and Alchemy: A Book of Perfume. Mandy crede ca nu trebuie sa ne multumeasca teoria conform careia parfumul aplicat in zonele de puls se difuzeaza in aer mai mult timp, si ca ar trebui sa ne dorim mai mult.
Culturile anterioare erau incomparabil mai bogate si mai inventive in aceasta privinta. Grecii antici, de exemplu, ajunsesera la asemenea subtilitati in arta parfumarii, incit, pentru fiecare parte a corpului, foloseau un alt ulei aromat. Uleiul de trandafiri, multa vreme considerat un afrodisiac foarte eficient, se aplica pe git, la baza coloanei vertebrale si pe decolteu. Sinii erau masati cu un parfum greu de ulei de palmier, iar pentru picioare se foloseau esente calde si stimulante de lemn de santal sau scorti soara.
Istoria aminteste o practica asemanatoare din Ierusalimul antic, unde femeile tinere isi puneau mir si balsam parfumat in incaltaminte. Ori de cite ori le iesea in cale un barbat atragator, se ridicau pe virfurile picioarelor, in asa fel incit parfumul se imprastia in aer, atragind atentia asupra femeii. In perioada Renasterii, in Franta, femeile purtau manusi impregnate cu uleiuri parfumate, care sa le catifeleze pielea, dar mai ales care sa-l seduca pe barbatul ce le-ar fi sarutat mina. Pentru gheise, parfumul insemna intimitate.
Maria McElroy, creatoarea parfumului Aroma M, un ulei aromat japonez, spune ca, in mod traditional, gheisele nu obisnuiau sa-si parfumeze pielea, ci isi inmiresmau kimonoul cu betisoare parfumate, creind astfel in jurul lor o aura dulce-aromata. Cind au inceput sa foloseasca parfumuri vestice, au inventat si un nou ritual de parfumare: acum aplica discret citiva stropi de parfum pe partea laterala a gitului (considerata ca fiind cea mai seducatoare parte a corpului unei femei in cultura japoneza), apoi isi parfumeaza parul, cu mare atentie. In felul acesta aroma se pastreaza timp mai indelungat. „In plus, simtul olfactiv e stimulat continuu (purtatoarea isi simte propriul parfum), ceea ce induce o stare de bine permanenta, incheie McElroy.
Parfumul si pasiunea au fost inevitabil legate intre ele: parfumul a fost creat pentru a incita si excita simturile, pentru a crea emotie. In practica indiana Ayurveda, pentru masaj se folosesc uleiuri esentiale, aplicate in punctele de acupunctura de pe corp, pentru a stimula meridianele energetice. Doctorul naturopat Indrani Maity, un celebru practicant Ayurveda, cel care a infiintat Ultimate Rejuvenation Spa, din New Jersey, detine citeva retete inegalabile: timplele trebuie masate cu ulei de nufar pentru a reduce stresul, uleiul de trandafiri e recomandat pentru masajul decolteului si in zona inimii, pentru a inspira tandrete si dragoste, iar uleiul de rozmarin si peppermint se aplica in spatele genunchilor (acea zona care controleaza descarcarile de adrenalina din corp si sistemul nervos) pentru energie si clarviziune.
Seducerea simturilor
Deci, ce trebuie sa facem ca sa readucem romantismul si senzualitatea vremurilor de odinioara in epoca noastra moderna? Mandy Aftel recomanda sa aplicam parfumul pe buza superioara, interiorul coatelor si pe miini. Alti parfumieri cred ca ar fi mai bine sa ne masam timplele si sa stropim peria de par cu putin parfum inainte de a ne pieptana.
Daca vrei sa-ti creezi o aura de gheisa, foloseste un hair mist, o varianta mai lejera a parfumului preferat, care se pulverizeaza direct pe par (Chanel – Allure; Thierry Mugler – Angel). Pentru cele care prefera metodele subtile, specialistii recomanda sa se foloseasca o pudra parfumata, care se aplica pe degetele de la picioare, pe glezne si pe zona inferioara a spatelui.
Chanel a lansat o gama de pudre compacte, pentru toate parfumurile sale clasice, care-ti ofera posibilitatea de a te parfuma usor, oricind si mai ales oriunde. Pentru subsuori si interiorul coapselor, ultimele tendinte in parfumerie recomanda sa se foloseasca un parfum roll-on (Lancôme – Bocage, Givenchy – Hot Couture). Motivul: aluneca languros pe piele si da o mai mare senzualitate ritualului parfumarii. Iar daca vrei sa traiesti aceasta experienta pe deplin, foloseste o crema parfumata si luxoasa (Estée Lauder – Intuition, Lancôme – Miracle, Pacco Rabanne – Ultraviolet), care se topeste pe piele lasind-o catifelata si inmiresmata, si poate fi aplicata pe orice parte a corpului doresti. Lasa-ti imaginatia sa lucreze. Parfumul trebuie sa fie o experienta personala, foarte senzuala. Cind simti ca ti-a patruns in piele, vei constientiza existenta acelor zone secrete, pe tot parcursul zilei.
Gradina ta secreta
Se spune ca, daca folosesti cantitatea corecta de parfum, aroma lui poate fi simtita doar de tine si de acel cineva indeajuns de apropiat pentru un sarut. Prin urmare, o baie in parfum, dupa metoda Cleopatrei, nu e tocmai o idee fericita. In zilele noastre un miros de o asemenea intensitate are toate sansele sa-ti adoarma iubitul, nicidecum sa-l incite.
Dar, cu siguranta, nimeni nu va avea nimic impotriva daca vei folosi parfumul (cu discretie) in anumite zone (incitante), ca sa-l incurajezi pe alesul tau sa descopere… vei vedea tu ce. Ideea nu-mi apartine. Autorul ei este Emanuel Ungaro, care crede ca „acesta e modul cel mai potrivit de a-ti exprima dorintele. Parfumul sau, Desnuda, o aroma floral-orientala, se vinde impreuna cu o perie moale si eleganta, care te ajuta sa-ti pictezi literalmente parfumul pe corp, dupa pofta inimii. Esenta predominanta este iasomia, care, in opinia lui Maity, este floarea cu cea mai mare putere afrodisiaca. „Esenta de iasomie trebuie aplicata in fiecare loc ce trebuie descoperit, spune el. Nimeni nu ne impiedica sa „furam ideea. Cit despre parfumuri, slava Domnului, avem de unde alege.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock