Ser inainte de masca? Blush cremos dupa pudra? Lotiune tonica inainte de gomaj? Desi marturiseste ca puzderia regulilor de beauty o baga de multe ori in ceata, Lavinia Gogu incearca sa faca putina lumina asupra ordinii corecte de folosire a cosmeticelor.
De cind ma stiu, am detestat regulile. Si nu am inteles de ce trebuie sa fac lucrurile intr-un anumit fel sau la o anumita ora. Iar frumusetea este un domeniu cu un bagaj imens de reguli care pot fi debusolante chiar si pentru un beauty editor. Adesea m-am razvratit impotriva lor din rebeliune, pe principiul „in seara asta sint prea obosita sa ma demachiez', sau pur si simplu din nestiinta – am aplicat lotiunea tonica inainte de masca, pentru ca am citit peste tot ca se aplica pe fata perfect curatata. Dar acum stiu cu certitudine ca unele persoane detin secretele care ma pot ajuta sa imi mentin atributele fizice si sa folosesc produsele de make-up in asa fel incit sa obtin cele mai bune rezultate. De aceea plec cu multa atentie urechea la cosmeticiana si la make-up artist si vinez orice truc nou de beauty pe care as putea sa-l pun in aplicare. Oricit de mult m-ar plictisi monotonia, cu timpul m-am obisnuit sa respect cu sfintenie rutina de frumusete, pentru ca de la un anumit punct nu mai poti trisa fara sa te prinda nimeni. Iar premiul este un ten care nu imbatrineste prematur si un machiaj menit sa infrumuseteze, nu sa te eclipseze.
Demachiantul
Cu demachiantul se incepe orice program de ingrijire, fie ca este vorba de unul profesional sau homemade, deoarece curatarea regulata a pielii este cel mai eficient truc antiaging. Si in mod ideal, asa ar trebui sa incepem si sa incheiem fiecare zi. „Multe persoane nu se demachiaza seara daca nu au fost machiate in timpul zilei. Sau dimineata, pentru ca nu au facut decit sa stea cu fata pe perna, nu? Insa in timpul noptii, pielea transpira, produce sebum si de aceea trebuie curatata. Iar daca ai folosit o crema de noapte, aceasta trebuie indepartata pentru a face loc cremei de zi. Si crema, in general, nu se aplica decit pe o fata demachiata' – ne sfatuieste Claudia Avram, cosmeticiana la salonul Perfect Face. Daca ai pielea uscata, iti este recomandat un demachiant sub forma de crema, care sa nu necesite clatire pentru ca apa o deshidrateaza si mai mult. Iar daca ai tenul mixt sau gras, poti folosi si demachiante sub forma de spuma sau gel. Insa evita sa te speli cu apa fierbinte pentru ca slabeste elasticitatea pielii si poate cauza cuperoza.
Lotiunea tonica
Tonifierea este un pas obligatoriu pentru intretinerea tuturor tipurilor de ten deoarece purifica porii si restabileste pH-ul pielii. Apoi, lotiunea tonica poate aduce un plus de ingrijire prin continutul de ingrediente active, precum aloe vera sau acidul hialuronic. Alege unul calmant daca ai pielea sensibila, hidratant daca ai tenul uscat si matifiant daca il ai gras. Lotiunile tonice cu alcool nu sint benefice deoarece irita si usuca pielea pentru ca ii distrug filmul hidrolipidic, care are rol de protectie. Cosmeticiana ne sfatuieste sa nu il folosim nici daca avem tenul gras, pentru ca il va degresa, iar glanda sebacee va fi stimulata sa produca si mai mult sebum pentru a suplini ce a fost sters. Singura ocazie in care se recomanda folosirea acestui produs este ca dezinfectant dupa o extractie. Alt truc util este sa indepartam excesul de lotiune tonica: „Dupa aplicare, tonicul trebuie tamponat cu un servetel. Nu este bine sa fie lasat sa se usuce de la sine pentru ca poate provoca deshidratarea tenului', spune Claudia Avram.
Crema
Crema antiaging are rolul de a preveni ridurile, nu de a le trata, de aceea trebuie folosita de indata ce observi pe chipul tau primele semne ale trecerii timpului (de exemplu, pori mariti sau riduri fine). Dar daca pina la 30 de ani poti sa nu o folosesti daca nu vrei, de la aceasta virsta in sus o crema cu efect de regenerare nu mai este un moft, ci o necesitate. Insa trebuie sa acorzi multa atentie ingredientelor, deoarece compusi precum retinolul si acidul din fructe, cu toate ca sint remedii foarte efeciente in lupta cu ridurile, pot sensibiliza pielea la soare. De aceea este mai bine sa le folosesti in timpul noptii sau sa aplici si un strat de crema cu protectie UV peste ele, daca le alegi pentru zi. „Este prudent sa folosesti cremele cu ingrediente ce stimuleaza puternic pielea numai cu recomandarea specialistului, pentru ca unele efecte secundare sint imprevizibile', spune Claudia Avram. Cind vine vorba de cantitatea de crema pe care trebuie sa o folosim, parerile sint impartite. Din unele surse am citit ca ar trebui sa fie cit un bob de mazare, iar in alte parti, ca ar trebui sa-ti aplici mai multa si sa lasi pielea sa-si extraga cita are nevoie. „Din experienta mea, tind sa cred varianta a doua, pentru ca am intilnit cazuri in care pielea si-a imbunatatit vizibil aspectul cind a fost aplicata o cantitate mai mare de crema', marturiseste Claudia.
Crema de ochi
Crema dedicata zonei din jurul ochilor are avantajul ca nu pisca, pentru ca are un pH similar cu cel al lacrimilor si se poate folosi chiar de la 15 ani, sub forma unui hidratant lejer. Dar dupa virsta de 20 de ani devine un must al programului de ingrijire pentru ca aceasta zona este cea mai predispusa aparitiei ridurilor. „Am intilnit persoane care aveau in jurul ochilor riduri ca la 40 de ani, cu toate ca aveau 25. Folosirea unei creme adecvate este obligatorie pentru mentinerea unui aspect tinar. Se aplica pe toata pleoapa, sub pleoapa si se intinde cu tamponari usoare de la coada ochilor spre interior', spune Claudia. In mod ideal, acest pas se realizeaza dupa demachiere si tonifiere.
Serumurile si fiolele
Serumurile se aplica inainte de crema, pentru ca au moleculele mici si ingrediente active in concentratie mare, astfel incit penetreaza profund epiderma. Substantele continute de serumuri si de fiole nu inlocuiesc crema, ci pur si simplu o ajuta si o completeaza. Singura exceptie in care serumul se aplica peste crema este atunci cind are rol de umplere a ridurilor, pentru ca niveleaza optic tenul.
Exfoliantele
Exfolierea se face intotdeauna dupa curatare, dar inainte de tonifiere, de preferinta seara. Tenul normal are nevoie de un gomaj saptaminal, iar cel mixt si gras de doua ori pe saptamina. Iar pielea sensibila se exfoliaza o data la zece zile cu un peeling enzimatic. Ca tipologie, exista trei tipuri de exfoliere: mecanica, enzimatica sau chimica. Cea din urma se realizeaza numai in cabinetul dermatologului pentru ca are o concentratie mai mare de acizi. Noile seturi de exfoliere do it yourself ce contin substante puternice precum cristalele de aluminiu sau acidul glicolic se folosesc doar dupa 30 de ani, pe o piele cu aspect tern. Insa chiar daca iti realizezi gomajul acasa, este foarte important sa astepti sa treaca mai mult de 24 de ore pina sa folosesti produse imbogatite cu retinol, acid salicilic sau fenolic, pentru ca risti sa iti iriti grav pielea. Si trebuie sa respecti cu strictete indicatiile de folosire oferite de producator.
Mastile
Masca se aplica dupa demachiere si inainte de lotiunea tonica. Iar daca are proprietati antiaging sau hidratante, nu mai este nevoie sa iti tonifiezi tenul si nici sa folosesti serumul, pentru ca pielea este hranita si nu il va absorbi. Mastile se aleg in functie de nevoile tenului, pentru ca pot fi nutritive, hidratante, pentru luminozitate, de oxigenare, de depigmentare, antiaging etc. Ideal ar fi sa o aplici in strat generos (pentru ca pielea sa isi extraga cita are nevoie) dupa gomaj, cind celulele moarte sint indepartate si masca poate penetra mai profund epiderma.
Crema cu protectie UV
Crema cu ecran solar se aplica peste crema obisnuita sau serum, dar inainte de machiaj. Iar daca tenul tau are probleme pigmentare trebuie sa folosesti creme cu factor de protectie 50.
Autobronzantul
Autobronzantul se aplica pe fata dupa gomaj si hidratare (se foloseste crema, nu serumuri, pentru ca acestea formeaza o pelicula care se exfoliaza si lasa urme inestetice). Iar la zece minute de la aplicarea lui, poti sa te apuci de machiaj. Daca ai tenul uscat, ar trebui sa aplici o crema la jumatate de ora de la autobronzare, pentru ca nuanta aurie a pielii sa se mentina mai mult timp.
Apa termala
Apa termala are o concentratie mare de minerale si astfel calmeaza pielea sensibila. Vara poate fi pulverizata si peste crema sau machiaj pentru ca ofera o senzatie de reimprospatare. Dar in pofida miturilor, nu se foloseste in avion sau linga o sursa de aer cald deoarece usuca pielea.
Crema antiacneica
Produsele antiacneice se folosesc numai pe zonele cu probleme, pe fiecare cos in parte. De preferat, pentru zi alege un produs sub forma unui creion cu putere mare de acoperire. Serumurile si cremele pe care le folosesti in mod normal nu se aplica pe cosuri, insa exista serumuri speciale cu efect antiseptic si antiinflamator cu care le poti inlocui pentru zonele afectate.
Hidratantul de buze
Hidratarea buzelor se poate face fie cu un strugurel clasic care contine vitamina E sau uleiuri cu acizi grasi, fie cu o crema care are efect antiaging si ofera un plus de volum buzelor prin umplerea ridurilor sau cu ajutorul unor substante care activeaza microcirculatia sangvina. Se foloseste intotdeauna inainte de ruj.
Baza de machiaj
Baza de machiaj sau primer-ul nu este un pas obligatoriu, dar reduce aspectul porilor dilatati si uniformizeaza aspectul pielii si astfel este ideala pentru tenurile mature. Insa poti sa o folosesti si mai devreme daca vrei ca machiajul sa se pastreze intact o noapte intreaga. Acest produs nu este recomandat persoanelor cu tenul uscat, deoarece are consistenta unui film si poate produce fisuri in machiaj.
Fondul de ten
De obicei, fondul de ten se aplica la citeva minute dupa primer sau crema hidratanta, insa exista si exceptii. Cher Webb, senior make-up artist pentru M.A.C., explica: „Aplic fondul de ten in functie de machiajul pe care doresc sa il obtin. Spre exemplu, daca voi face un smokey eye, il voi aplica dupa machiajul ochilor, pentru ca daca urmez ordinea exacta, fardul cazut va da un aspect murdar tenului. Insa pentru un look natural, aplic mai intii fondul de ten cu o pensula pentru a arata bine la lumina zilei'. Daca pielea ta are tendinte de ingrasare, opteaza pentru un fond de ten cu textura light, altfel exista posibilitatea sa iti accentuezi porii mariti si chiar sa ii astupi. „Anticearcanul se foloseste cu o pensula, se da numai in punctele in care este nevoie de el si se aplica imediat dupa fondul de ten', spune Cher Webb. Astfel s-a clarificat si misterul: ce ar trebui sa folosesc mai intii, anticearcan sau fond de ten?
Fardul de obraz
Fardul de obraz poate fi aplicat dupa fondul de ten sau dupa pudra. Daca observi ca ai exagerat cu intensitatea culorii din obraji, o poti domoli cu un strat fin de pudra pulbere. Si daca ti-ai fixat deja machiajul cu pudra si trebuie sa folosesti un blush sub forma de crema, nu este nici o drama. „Poti sa aplici un fard de obraz cremos dupa ce te-ai dat deja cu pudra, daca iti tapotezi pometii cu miscari usoare si cu multa precizie', ne sfatuieste make-up artistul M.A.C.
Fardul de pleoape
Daca ai de gind sa folosesti mascara, fardul de pleoape se aplica inainte, pentru ca este aproape imposibil sa iti fardezi ochii fara sa cada pigmentul si pe gene. Si se foloseste dupa un strat de anticearcan, fond de ten sau baza de machiaj aplicat in prealabil pe pleoape. Fardul de unul singur nu rezista foarte mult si se stringe in pliul pleoapei.
Pudra
Rolul pudrei este sa fixeze machiajul si se aplica intotdeauna peste fond de ten si anticearcan. Dar inainte de mascara, creion de sprincene sau ruj, pentru ca aceste produse sint menite sa contureze trasaturile fetei si nu trebuie sa arate deloc pudrate.
Mascara
Mascara se foloseste dupa fardul de pleoape, dar inainte de lipirea genelor false. Cu toate ca peste tot citesc recomandarea de a aplica genele inaintea mascarei, Cher Webb ne sfatuieste sa facem exact invers. Make-up artista considera ca mascara aplicata pe genele false nu arata deloc natural.
Rujul
Rujul este acel ultim detaliu care ne defineste machiajul, asa cum rama potrivita desavirseste o capodopera. Indiferent ca folosesti o nuanta inchisa si cremoasa sau un gloss, aplica-l cu o pensula pentru mai multa precizie.
Foto: Dreamstime