Niacinamida pare să fie ingredientul momentului în industria de frumusețe. Și asta fiindcă promite să trateze aproape toate afecțiunile tenului, de la acnee, la semnele îmbătrânirii și până la inflamație sau roșeață.
Din când în când, în industria de frumusețe mai apare câte un ingredient-minune, care promite să-ți rezolve toate problemele pielii (sau chiar ale vieții, dacă ne luăm după strategiile de marketing). Dacă în trecut acidul hialuronic, retinolul sau vitamina C au reușit să creeze o adevărată vâlvă în rândul pasionatelor de îngrijirea tenului, acum e rândul ca niacinamida să strălucească.
Motivul pentru care se bucură de un asemenea succes? Tratează o plajă largă de afecțiuni ale pielii și, spre deosebire de alte ingrediente, poate fi folosit pe orice tip de ten, în orice parte a zilei sau a anului, fără a provoca efecte adverse. Dar până la a-ți prezenta beneficiile pe care ți le oferă, să lămurim ce este acest ingredient atât de greu de pronunțat.
Niacinamida, numită și nicotinamidă, este una dintre cele două forme ale vitaminei B3, un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului, ce se regăsește cu precădere în produsele lactate și cele de origine animală, dar și în cerealele integrale sau în diferite legume precum broccoli, cartofi sau fasole. De asemenea, mai poate fi administrată și sub forma suplimentelor alimentare sau utilizată topic – prin intermediul produselor cosmetice.
Niacinamida este eficientă în tratarea multor probleme ale tenului: previne și ameliorează semnele îmbătrânirii, reduce petele hiperpigmentare și acneea, calmează inflamația și roșeața, îmbunătățește aspectul porilor, reglează producția de sebum și întărește bariera lipidică a pielii. După o așa listă lungă, probabil te întrebi ce rost mai are să folosești și alte produse, când niacinamida le face pe toate. Realitatea e că, deși are toate aceste beneficii, pentru a oferi cu adevărat rezultate vizibile și rapide, trebuie folosită împreună cu alte ingrediente specifice nevoilor pielii tale. Iar ăsta este unul dintre atuurile niacinamidei: poate fi folosită în combinație cu orice tip de acizi sau vitamine, fără să-ți provoace reacții adverse.
De exemplu, pentru a ameliora aspectul petelor hiperpigmentare, adaugă în rutina de îngrijire un produs care conține acid kojic și potențează-i eficacitatea cu un altul, bogat în niacinamidă (Paula’s Choice 10% Niacinamide Booster). Sau alege un serum care le cuprinde pe amândouă, așa cum este Discoloration Defense de la SkinCeuticals. Același scenariu se aplică și în cazul tenului acneic. Poți folosi fără probleme acidul salicilic în combinație cu niacinamida. Loțiunea tonică Silver Skin Tonic de la Omorovicza conține ambele ingrediente și reușește să curățe tenul, să combată erupțiile, dar și să amelioreze aspectul porilor.
De asemenea, serumul The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% este o altă variantă eficientă în tratarea acneei. Zincul din compoziția sa echilibrează producția de sebum și susține în același timp proprietatea niacinamidei de a ameliora afecțiunea. Iar în ceea ce privește reducerea ridurilor și recăpătarea fermității pielii, crema Regenerist Micro-Sculpting Cream Moisturizer de la Olay este unul dintre cele mai apreciate produse, fiind vândute peste 50 de milioane de preparate în întreaga lume. Pe lângă niacinamidă, conține și acid hialuronic și antioxidanți, toate acestea ajutând la regenerarea celulară și la hidratarea pielii.
Poți adăuga un produs bogat în niacinamidă atât în rutina de dimineață, cât și în cea de seară. În majoritatea cazurilor, efectele sale încep să fie vizibile după o perioadă de patru săptămâni, așa că nu te aștepta la o transformare miraculoasă după prima utilizare. Însă dacă îl folosești în mod constant, împreună cu alte produse potrivite tipului tău de ten, cu siguranță vei înțelege de ce niacinamida este ingredientul must-have al momentului.
Foto: Arhiva ELLE