A înainta în vârstă poate constitui un subiect destul de sensibil pentru cei care se simt nesiguri sau au anumite temeri legate de ideea de a îmbătrâni.
Mai mult, circulă destul de multe mituri neadevărate despre acest aspect, realitatea nefiind atât de tragică precum pare. Iată care sunt cele mai comune mituri despre înaintarea în vârstă, pe care mai mulți specialiști te îndeamnă să le uiți.
Doar pentru că îmbătrânești, asta nu înseamnă că trebuie să te simți din ce în ce mai slăbită. Adevărul este că, dacă faci mișcare zilnic și eviți să te transformi într-o persoană sedentară, vei avea aceeași mobilitate. Făcând exerciții măcar de 3 ori pe săptămână, mușchii și oasele tale vor deveni mai puternice, iar riscul problemelor și al fracturilor va fi redus.
Scânteia dragostei nu trebuie să dispară pe măsură ce îmbătrânești. Exercițiile regulate și o atitudine pozitivă merg mână în mână cu păstrarea vie a dorinței. Gândindu-te că pur și simplu nu mai ai vârsta necesară pentru astfel de activități, te va inhiba și îi va transmite subconștientului același lucru.
Doar pentru că bunicii sau părinții tăi au îmbătrânit într-un anumit mod, asta nu înseamnă că și tu îi vei urma întocmai. Deși genele au rolul lor incontestabil, studiile arată că obiceiurile contează la fel de mult. Cum îți trăiești viața, ce mănânci, ce vicii ai, și cel mai important cum gândești, au un mare impact asupra genelor. Acestea se pot schimba în funcție de dietă, mișcare, meditație și expunerea la poluare. Loteria genelor bune poate fi câștigată cu un stil de viață sănătos în fiecare zi.
Protejându-ți ochii de lumina puternică a soarelui, de expunerea îndelungată la lumina monitorului, fără pauze, și evitând fumatul, îți vei proteja vederea pe termen lung. Peștele gras, legumele cu frunze verzi sau ouălele sunt aliați de încredere, ajutând la prevenirea problemelor de vedere.
Sigur, există multe persoane în vârstă care se plâng tot timpul, dar în aceeași măsură sunt numeroase exemple de tineri care fac același lucru. Cum ne raportăm la noi înșine în acea perioadă și ce viziune avem asupra vieții își va pune amprenta asupra calității ei. Adoptând o atitudine pozitivă te va feri de multe boli și îți va permite să te bucuri de lucrurile frumoase pe care merită să le apreciezi.
A avea o anumită vârstă nu trebuie să te împiedice să înveți lucruri noi sau să îți continui hobby-urile. Vei avea timp să călătorești și să faci multe din lucrurile pe care ți le doreai atunci când nu aveai atât de mult timp la dispoziție. Data de naștere rămâne până la urmă doar un număr.
E normal să îți faci anumite griji legate de aspectul fizic, dar nu e cazul să le acorzi mai multă importanță decât trebuie. Pierderea elasticității pielii și reducerea producției de colagen pot fi mult întârziate, iar efectele acestora vizibil îmbunătățite printr-o rutină de îngrijire corespunzătoare și o alimentație sănătoasă. Protecția solară folosită în fiecare zi, consumul de alimente bogate în antioxidanți sau a dormi pe spate sunt doar câteva din măsurile pe care poți să le iei în avans pentru a arăta bine la orice vârstă.
Foto: Arhiva ELLE