E adevarat ca lamaia sterge pistruii? Daca mananc cereale voi avea parul cret? ELLE s-a interesat pentru tine.
Am vrea noi. „Vaselina nu e in nici un caz un tratament. Nu contine nici un ingredient care sa ajute genele sa creasca mai lungi, spune Mirela Vescan, make-up artist. „Pentru asta e nevoie de un balsam special, care sa contina extract de ulei de ricin. Iar daca vrei sa le pastrezi macar pe cele pe care le ai, e bine sa le tratezi cu blandete si atentie, folosind seara de seara un demachiant special pentru ochi.
Nu. Dr. Constantin Stan, specialist in chirurgie estetica, explica: „Aspectul sinului nu are nimic de a face cu musculatura. El e determinat de tonusul pielii, de ligamentele glandei mamare si de pozitia glandei mamare pe peretele toracic. Atat. In mod normal, daca sanii nu sunt suprasolicitati de forta gravitationala, de sarcina si alaptat sau de pierderi drastice si rapide in greutate, forma lor ramane aproape intacta. Categoric, e foarte indicat ca sanii sa fie sustinuti de sutien in timpul zilei. Noaptea e destul de incomod. Oricum, nu trebuie sa te lasi complexata de sanii perfecti ai femeilor din reviste sau calendare. Nici nu stii cate retusuri au suferit. Si-apoi exista atatea moduri de a trisa… De exemplu, ori de cate ori crezi ca trebuie sa impresionezi cu sanii tai frumosi, ridica bratele sau asaza-le pe solduri. Multumim!
„E prima oara cand aud asa ceva. Ar insemna ca toti americanii sa aiba parul cret, rade hair-stylist-ul Vali Nistor. „E o pacaleala inventata, probabil, de o mama disperata ca odorul ei nu-si mananca farfuria de fulgi de porumb.
„Gresit!, spune Valentin Nistor. Parul se aeriseste, ceea ce e foarte bine, dar totul trebuie facut cu masura. Daca insisti cu indarjire nu faci decat sa slabesti firul de par. Daca ai peria de 100 de ori pe zi un pulover de lana? L-ai face franjuri.
E un zvon. „Fac cosuri si copiii din gara care nu mananca niciodata ciocolata si copiii rasfatati care devoreaza o tableta pe zi. Dieta nu are nici o legatura cu aparitia cosurilor. Fac cosuri si vegetarienii si cei care consuma carne, si cei de la pol, si cei de la tropice, explica dr. Mihaela Leventer, specialist in dermatologie. „Acneea e o problema legata strict de activitatea glandelor endocrine, sustine specialistul consultat de noi. „E adevarat ca ciocolata, cafeaua, cola sunt substante excitante, care stimuleaza sistemul nervos. Or, se stie ca stresul duce la aparitia cosurilor. Dar ciocolata, ca factor unic, e inofensiva. Asta chiar ca e o veste buna!
„Acum e moda galbenelelor, asa cum, acum trei ani, a fost moda propolisului si asa mai departe. Sigur, galbenelele au un efect de vindecare incontestabil, dar e foarte important sa stii de unde provin aceste plante. Exista firme care au produse de mare calitate (Boiron, Geroccosen) strict controlate. Dar exista si firme care colecteaza galbenele de la te miri cine, de pe marginea santului, pline de plumb si gaze de esapament, care, in loc sa vindece, strica. De aceea doamna dr. Mihaela Leventer recomanda sa se foloseasca numai produse farmaceutice verificate.
„Nu. Din pacate, pentru aceasta nu prea exista solutii. Lama unghiala nu poate fi patrunsa de nici o substanta. Nici de lacul de unghii, nici de diluant. Exista alte solutii. Daca petele sunt galbui, se datoreaza lacului de unghii cu continut mare de formaldehida (lacurile de calitate nu contin asa ceva) si se recomanda o intrerupere de sase luni pana la urmatoarea aplicare. Daca petele sunt albe, acestea indica o carenta de zinc sau o anemie si se trateaza corespunzator, raspunde dr. Leventer.
„Partial adevarat, spune dr. dermatolog Mihaela Leventer. „Sucul de lamaie, ca orice alt acid folosit in produsele cosmetice, produce exfolierea si, implicit, decolorarea pielii. In plus, sucul de lamaie e un emolient foarte bun. Metoda functioneaza, cu singura conditie sa nu fie incercata in anotimpul cald, cand razele soarelui ar putea irita si descuama pielea. Exista, insa, produse cosmetice si farmaceutice care contin acid glicolic, testate, mult mai usor de folosit si cu rezultate mult mai sigure.
„Vai de mine. Sapunul de rufe contine soda caustica, uneori chiar in cantitati exagerat de mari, care ataca parul, il matuieste, il subtiaza si te poti trezi ca-l pierzi de tot, spune intrigat hair-stilistul. „Nu inteleg de ce s-a perpetuat aceasta prostie si de ce unele femei inca o pun in practica, desi exista atatea produse profesionale sau de masa destinate parului cu tendinta de ingrasare.
„Absurd!, spune dr. Mihaela Leventer. „Incep sa cred ca oamenii nici nu stiu ce este vaselina. Nu e nimic mai mult decat o grasime. In compozitia produselor pentru frumusete exista aproape intotdeauna un amestec de grasimi. In rujuri, de exemplu, exista ceara sau grasime de cetaceu si zau ca n-am auzit pana acum sa-i fi crescut cuiva par pe buze.
Da. E adevarat. „Daca faci acelasi program zilnic, fara variatie, nu mai obtii nici un rezultat, iti slabesti organismul si sistemul imunitar, spune Radu Teodorescu, celebrul fitness guru. „Corpul are nevoie sa se refaca dupa fiecare sedinta de antrenament. De aceea e ideal sa faci o pauza de o zi intre sedinte.
„Posibil, spune doamna dr. Leventer. „Cremele pentru hemoroizi contin heparina, adica un vasoconstrictor. Au un efect antiimflamator si antiiritant. Dar nu cred ca e o alegere prea fericita sa aplici pe tesutul fin din jurul ochilor un produs destinat mucoasei anale. Am auzit ca unele persoane folosesc astfel de creme pe buze, pentru ca, pe langa heparina, contin unt de cacao, un bun emolient. Mi se pare cam deplasat. Mai bine cumpara o crema speciala pentru ingrijirea ochilor sau buzelor. E mai elegant.
Legat de asta sunt mai multe zvonuri decat despre sanii Mihaelei Radulescu. Unele, adevarate povesti de groaza, afirma ca balsamul de buze ar contine fibre de sticla pentru a-ti mentine buzele crapate si a crea dependenta. Nu crede nimic din toate astea. „Balsamul de buze e emolient si hidrateaza buzele. Marcile de prestigiu includ ingredienti activi, vitamine, ceramide, betacaroten si filtru de protectie, care sunt chiar indicate pentru buna intretinere a buzelor, ne linisteste Mirela Vescan.
Surpriza, surpriza. Raspunsul dr. Constantin Stan este „Da! Daca fata e presata si deformata constant in timpul somnului, e firesc sa se formeze riduri. Matasea face ca aceasta deformare sa fie minima. Acelasi rezultat il obtii daca dormi pe spate. Dar ambele solutii functioneaza numai daca fata e neteda si lipsita de riduri. Altminteri …
Dupa opinia celor de la Gillette, „lama nu accentueaza rata de crestere a parului. Dar, la urma urmei, ei sunt interesati sa afirme asa ceva. Din fericire, datele stiintifice sustin aceeasi versiune. Insa e adevarat ca, atunci cand creste, parul pare mai viguros, pentru ca varful subtire a fost retezat.
Vesti bune, mai ales pentru sceptici. Philip Kingsley, specialist in problemele fibrei capilare, sustine ca „tratamentele de hranire si regenerare sunt cu adevarat eficiente. Ele imbunatatesc structura firului de par si il hidrateaza. Alt secret? „Produsele de pre-spalare sunt foarte eficiente si nu imbacsesc deloc parul. O alta solutie sunt fiolele cu diferite seruri (impotriva caderii parului, pentru imbunatatirea structurii, pentru netezire), care rezista timp de 5 spalari, spune Valentin Nistor.
Dr. Mihaela Leventer raspunde: „Nu. Petrolul lampant e un gudron agresiv, care poate produce foliculita sau alte complicatii, de la o banala descuamare a pielii capului pana la probleme care sa solicite spitalizarea. Nici masca din ulei de ricin, ou si coniac nu functioneaza. Pentru a regenera parul trebuie tratata radacina, care e la 2-4 mm in piele. Nici unul dintre aceste componente nu patrunde atat de adanc.
Arhiva revistei ELLE
Foto: bright girl in exclusive colorful glasses from Shutterstock