Mezoterapie: secrete, trucuri si asteptari

Am stat de vorba cu dr. Nico Ferariu despre mezoterapie, despre zonele cele mai bine tratate cu ajutorul injectiilor faciale, costuri, corectii si secretele unei interventii cat mai naturale. Daca ai de gand sa recurgi la mezoterapie, fii la curent cu detaliile tehnicii, pentru o interventie reusita.

Mezoterapie: secrete, trucuri si asteptari

Desi tot mai multi romani apeleaza la mezoterapie, numarul programarilor crescand, de la an, la an, inca este un subiect tabu pentru multi pacienti – femei sau barbati, deopotriva –, care nu vor sa admita ca apeleaza la injectarile faciale, pentru redefinirea, corectia si intinerirea aspectului fetei. La fel, se intampla si cu botoxul!

Din punctul nostru de vedere, mezoterapia este o solutie foarte buna (atata timp cat nu se fac excese!), foarte sigura (procedura cosmetica este inspirata dintr-o tehnica medicala) si, realmente, foarte benefica nu doar in corectia tenului matur, cat si in tratarea alopeciei, de exemplu. Nu este prima data cand expunem beneficiile tehnicii de mezoterapie, insa de aceasta data ELLE sta de vorba cu dr. Nico Ferariu, de la Sōma Clinic, pentru a afla care sunt secretele unui tratament injectabil facial reusit si natural, si care sunt zonele cele mai bine tratate prin mezoterapie.

Mezoterapie: ABC-ul tratamentul injectabil facial

Mezoterapia este o tehnica de corectie faciala minim invaziva, care implica multipla injectare epidermica (stratul cel mai superficial al pielii) si/sau intradermica (stratul mediu si cel mai gros strat tegumentar) a nutrientilor, hormonilor, vitaminelor, enzimelor, acidului hialuronic, etc. Scopul mezoterapiei in tratamentul pielii este acela de a-i reda textura tanara si sanatoasa. Procedura se adreseaza adultilor de orice varsta, persoanelor care isi doresc un aspect sanatos si frumos al pielii. Nu trebuie sa ai peste 40 de ani ca sa te adresezi medicului pentru un tratament injectabil, ci trebuie sa te preocupe aspectul pielii, in conditiile unui stil de viata alert si expus efectelor de mediu.

Cum functioneaza si pentru cat timp

Medicul specialist spune ca „desi protocoalele standardizate lipsesc la nivel mondial (vorbim aici despre standardizarea formulelor injectabile, modul de aplicare optim, dovezile eficientei pe termen lung, etc.) exista totusi produse consacrate, cu rezultate foarte bune, vizibile imediat si cu remanenta rezultatului. Efectele mezoterapiei sunt imediate, adica apar in zilele ce urmeaza tratamentului. Dupa ce edemul si micile echimoze dispar, se observa aspectul imbunatatit al tenului, cu ochiul liber. Fie ca vorbim despre ridurile fine, cearcanele colorate, pielea uscata, si asa mai departe, efectele mezoterapiei sunt uneori spectaculoase. De ce spunem ca lipsesc dovezi stiintifice clare, legate de efectul pe termen lung? Deoarece efectele trecerii timpului asupra tenului sunt dictate in cea mai mare parte de genetica. Bineinteles ca factorii de mediu, factorii externi sunt responsabili, insa informatia genetica este unica.'

Trebuie sa stii ca nu toate persoanele cu tenul deschis vor avea riduri similare ca distributie si adancime, chiar daca toate acele persoane fumeaza, consuma alcool, stau la soare, samd. De aceea, este imposibil sa se determine efectul pe termen lung, standardizat, al unor vitamine/ minerale/enzime/acizi, la nivelul pielii.

Acidul hialuronic in mezoterapie: substanta-vedeta

Se stie ca injectarea acidului hialuronic, la nivelul pielii, stimuleaza regenerarea celulara prin hidratare si prin activarea fibroblastilor. De fapt, „injectarea acidului hialuronic stimuleaza fibroblastii sa produca colagen de tip I si alte doua substante din categoria metaloproteinazelor. S-a dovedit ca acidul hialuronic participa activ in vindecarea ranilor, modularea celulelor inflamatorii, eliminarea radicalilor liberi.'

Insa, fie ca vorbim despre injectarea de acid hialuronic, fie ca discutam despre injectarea cocktailurilor cu vitamine, studiile medicale confirma raspunsul terapeutic la nivel celular: o piele cu aspect mai tanar si un ten mai sanatos. „Exista un studiu care arata ca injectarea vitaminelor are ca rezultat stimularea productiei colagenului in celulele pielii. Este cunoscut, in acest moment, faptul ca anumite proceduri cosmetice, precum resurfacing cu CO2 laser, sau microdermabraziunea, modifica expresiile genelor celulare tegumentare, astfel incat creste productia de colagen, la nivelul fibroblastilor. Asadar, oriune vom citi in literatura de specialitate despre mezoterapie, vom observa ca informatia graviteaza in jurul catorva termeni-cheie, cu care trebuie sa fii la curent, daca vrei sa recurgi la mezoterapie: derm, fibroblasti, expresie genetica, secretie crescuta de colagen si elastina, modularea raspunsului inflamator, accelerarea vindecarii, eliminarea radicalilor liberi, rolul acidului hialuronic', spune dr. Nico Ferariu.

De la medicina, la cosmetica si estetica

Mezoterapia este inventia unui medic francez, dr. Michel Pistor, in anii 50, in scopul de a trata afectiuni reumatologice, traume, afectiuni infectioase, vasculare si, in special, ca management al durerii. Experienta Americii de Nord incepe cu Dr. Lionel Bissoon, cel care a invatat mezoterapia in Franta si care a popularizat-o in SUA. Dr. Ferariu spune ca „la inceput, aplicatiile estetice ale mezoterapiei vizau topirea depozitelor adipoase, insa in prezent acestea sunt nenumarate in estetica si in cosmetica: calmeaza aspectul cojii de portocala a pielii, diminueaza depozitele localizate de grasime (xantelasmele, lipoamele), trataeaza alopecia sau hiperpigmentarea pielii, stimuleaza intinerirea tenului sau procedura de skin-tightening, etc.'; citeste in #TheNewELLE editia de septembrie despre cele mai populare aplicatii ale mezoterapiei.

Substante folosite in tratamentul injectabil

Produsele folosite, in mod uzual, in mezoterapie sunt: fosfatidilcolina (dizolva grasimea), siliciu organic (stimuleaza productia de colagen), CRP 1000 (contine citokine, pentru stimularea celulara, si peptide, care imbunatatesc sinteza colagenului si a elastinei), acid hialuronic (imbunatateste hidratarea), substante chimice cu actiune antioxidanta, ca acidul ascorbic, acid glicolic sau glutationa. De asemenea, vitamina C este deseori folosita in hiperpigmentari localizate, aceasta stimuland sinteza elastinei si a colagenului, in timp ce substante ca biotina, minoxidilul sau finasteridul stimuleaza cresterea parului.

Tehnici & zone tratate

Mezoterapia foloseste ace mici si fine (special create pentru tehnica aceasta) sau dermapen-ul (pistol pentru mezoterapie). Dintre tehnicile de injectare, „amintesc injectarea intradermica – este o tehnica simpla, punct cu punct, si care implica inserarea unor cantitati mici de substanta in epiderma, cu ajutorul unui ac foarte fin si scurt – sau epidermica, cu ajutorul dermapen-ului, varianta aceasta fiind nedureroasa si fara sangerare; aceasta din urma este o tehnica excelenta pentru pacientii cu toleranta scazuta la durere si ideala pentru reintinerirea faciala.

Specialistul nostru spune ca „pentru pometi, daca vorbim desspre volum, exista doua indicatii larg folosite: injectarea cu acid hialuronic cross-linkat, cu remanenta de lunga durata, si injectarea cu grasime proprie. Ambele variante pot necesita in viitor corectie sau reinterventie, insa rezultatele sunt garantate timp indelungat. Ca idee, la Sōma Clinic, de exemplu, o injectare cu acid hialuronic pentru pometi porneste de la 400 de euro, pretul crescand in functie de cantitatea de substanta folosita, in timp ce interventia transferului de grasime proprie are costuri de la 500 de euro. Se mai pot face tratamente PRP pentru pometi (Platelet-Rich Plasma sau Terapia Vampir) insa PRP-ul nu va modifica forma si volumul pometilor, ci va imbunatati semnificativ aspectul pielii.'

O alta zona in care mezoterapia ajuta este cea a gatului si a decolteului, caz in care se aplica initial o crema anestezica, care prelungeste durata interventiei cu aproximativ 15 minute. Pentru aceasta zona, sedintele de mezoterapie costa mai putin decat corectia pometilor, sa spunem, fie ca este vorba despre acid hialuronic, fie vitamine/aminoacizi (cocktailuri cu substante nutritive), fie PRP.
In cazul procedurii de mezoterpaie, exista cateva contraindicatii pe care trebuie sa le stii, de ex: sarcina, diabetul insulino-necesitant, istoricul de accidente vasculare, afectiuni neoplazice sau fenomene tromboembolice, etc.

Citeste si:
10 trucuri pentru a-ti face ochii sa para mai mari

FOTO: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty