Cremele sunt accesorii pentru emolierea stratului superficial al pielii, tratamentele cosmetice – un moment de rasfat pentru toate simturile –, solutiile injectabile sunt doar trucuri modelatoare, iar folosirea Botoxului e ca si cum ai pune pauza la un film al carui final nu esti sigura ca vrei sa-l vezi vreodata. Cea mai puternica arma de care dispune omenirea in lupta cu imbatranirea este laserul.
Bineinteles, aceasta tehnologie se foloseste in toate ramurile medicinei. Dr. Flori Sandru, dermatolog, imi spunea odata ca, daca ar mentine lumina intr-un singur punct, aceasta ar taia ca un cutit. Insa ce are special laserul in raport cu orice alta solutie de intinerire e ca poate da anii inapoi cu puterea luminii, pentru ca regenereaza tesutul de colagen in profunzime. „Laserul e o lumina benefica, atent selectata si amplificata, folosita in intreaga lume atat pentru tratarea multor afectiuni, cat si in prevenirea imbatranirii pielii sau stimularea regenerarii acesteia. Nu exista un laser universal, care sa fie folosit in toate scopurile pentru care dorim sa-l aplicam. Fiecare afectiune sau tinta a laserului necesita o anumita lungime de unda, deci un anumit tip de lumina. Exista, asadar, lasere diferite pentru fiecare tip de interventie, indiferent ca e vorba de o afectiune vasculara, pigmentara sau de regenerare a pielii, trebuie sa tinteasca un anumit target in tesut, care va fi atins printr-o lungime de unda specifica, spune dr. Dana Mircioiu, medic dermatolog.
Laserul si epilarea definitiva
In ultimii ani, domeniul epilarii a fost revolutionat de laser, fascicolul de lumina distrugand radacina firului de par. Desi se numeste „epilare definitiva, rezultatele pot cere o reinnoire o data pe an sau in functie de organismul fiecarei femei. „Cu ajutorul laserului, epilarea permanent progresiva se realizeaza cu eficienta si rapiditate, datorita unui scanner care transmite secvential razele laser pe o suprafata intinsa si la o adancime precisa, ambele ghidate de computer, explica dr. Dana Mircioiu.
Comparativ cu aparatele de tip IPL, se pare ca laserul este mult mai putin dureros datorita sistemului de racire. „Laserul GentleLASE (disponibil la Coquette Beauty Clinic) e considerat «standardul de aur» in epilare definitiva si e cel mai potrivit laser pentru pigmentul pielii specific romanilor. Cu rezultate vizibile inca de la prima sedinta, eficacitatea epilarii variaza in functie de culoarea pielii si a firului de par si este cu atat mai mare cu cat contrastul dintre pielea nebronzata si culoarea parului e mai mare, spune dr. Andreea Iftimie. Pentru zona picioarelor sunt necesare intre 6 si 8 sesiuni de epilare, pentru zona axilei si bikini intre 8 si 10 sedinte, iar pentru buza superioara e nevoie de 10 pana la 12 sesiuni. Durata unei sedinte depinde de zona tratata, dar poate varia de la cinci minute (pentru mustata) pana la doua-patru ore (epilarea unor zone mai mari ale corpului).
Laserul trateaza leziunile faciale
Indiferent de tipul de leziune faciala, laserul are o solutie. „Se pot remedia probleme estetice cum ar fi ridurile, cicatricile postoperatorii sau post-acnee, leziunile pigmentare sau afectiunile vasculare. De asemenea, laserul previne imbatranirea prematura a pielii prin interventii invazive sau noninvazive care regenereaza si remodeleaza tenul. Procedurile ablative, cum ar fi peeling-ul laser de diferite adancimi, se realizeaza prin indepartarea precisa, ghidata de computer, a unui strat superficial din piele, comparativ cu imprecizia peeling-ului chimic sau insuficienta altor sisteme.
Laserul e folosit pentru tratarea leziunilor vasculare de la nivelul fetei, precum petele maro provocate de expunerea la soare, hemagioamele, negii, acneea sau rozaceea, numita si cuperoza. Anumite clinici dermatologice dispun de aparate laser de inalta calitate, precum laserul Sciton sau Palomar. Mai mult, orice procedura de intinerire sau tratare pentru fata poate fi adaptata si pentru corp, laserul devenind astfel aliatul universal al frumusetii, indiferent ca vorbim de reintinerire, uniformizare sau chiar remodelare.
Laserul pentru indepartarea tatuajelor
Cateodata, tatuajele facute din dragoste rezista mai mult decat povestile de amor. Laserul Revlite de la ConBio (disponibil la Clinica Laser Eraser) distruge particulele de pigment din profunzimea pielii, permitand organismului sa elimine in mod natural culoarea tatuajului. Aparatul emite lumina in fulgerari scurte, al caror impact e comparabil cu senzatia unei benzi de cauciuc care ciupeste pielea. Majoritatea pigmentilor raspund pozitiv la acest tratament, care dispune de patru lungimi de unda pentru a elimina treptat toate culorile de cerneala de pe orice tip de piele.
Cu toate acestea, unele culori se elimina mai greu si pot necesita tratamente suplimentare (cum se intampla in cazul albastrului bleu ciel si al verdelui). Riscul de aparitie a cicatricilor in urma tratamentului cu laser este minim, insa poate creste la persoanele cu pielea bronzata ori puternic pigmentata, cele cu cicatrici keloidale, femeile insarcinate etc. De aceea, e foarte importanta consultatia initiala obligatorie, care presupune discutarea istoriei medicale a pacientului, o evaluare a tatuajului si explicarea procedurii. Astfel, tatuajele profesionale se pot indeparta in cinci-zece sedinte, iar cele non-profesionale in una pana la patru sedinte.
Stergerea alunitelor, punctelor de grasime, papiloamelor virale
Cel mai eficient mod de a scapa de alunite fara sa risti „semne de buna purtare e sa apelezi la laser. Bineinteles, dupa tratament se recomanda folosirea unei creme cu factor de protectie ridicat, pentru ca pielea sa nu se pigmenteze neuniform odata cu expunerea la soare. Insa si alte probleme de ordin estetic, precum punctele de grasime sau papiloamele virale, acele alunite mici si transparente, isi pot gasi leacul in lumina laserului.
„Nu sunt dureroase, nu deranjeaza, nu provoaca mancarimi, dar sunt inestetice. Le numim puncte albe de grasime, insa denumirea lor medicala este xantelasma. Acumularea de grasime sub forma acestor puncte alb-galbui apare intotdeauna in jurul ochilor, in special pe pleoapa superioara, aproape de baza nasului. Punctele de grasime sunt mai frecvente la femei decat la barbati si apar la varsta adulta, pe una sau pe ambele pleoape. Din cauza dimensiunii lor ce variaza de la doi la 30 de milimetri, cel mai bun tratament e laserul. Manevra unei cosmeticiene poate fi foarte periculoasa, existand riscul de a zgaria corneea sau de a provoca diferite leziuni oculare, spune dr. Flori Sandru.
„Papiloamele mici si transparente au origine virala, fiind cauzate de un anumit tip de virus HPV (virusul papiloma uman) care se caracterizeaza printr-o evolutie benigna, transformarea lor maligna (cancerul) fiind foarte rara. Papiloamele cutanate nu produc dureri, au o crestere lenta. Pot fi localizate oriunde pe corp, dar cel mai frecvent sunt prezente in zona cervicala (zona gatului) sau sub brate (axilar), dar si in alte regiuni cum sunt toracele, submamar sau inghinal. Tratamentul laser CO2 este cel mai bun pentru ca nu lasa urme (cicatrici). Eliminarea lor e o procedura nedureroasa care dureaza maximum un sfert de ora, in functie de numarul lor. Intr-o sedinta se pot cauteriza de la unul pana la 50 de papiloame, completeaza dr. Sandru.
Page: 1 2