Manichiura nu trebuie sa fie una din cele sapte minuni ale lumii, dar exista unele cerinte: unghiile sa fie sanatoase, instrumentele sterilizate, culorile bine alese, sa reziste macar o saptamina, iar noi sa ne simtim glamour.
In anii ‘40, manichiura si pedichiura nu erau o necesitate. Cele care isi colorau unghiile (de obicei, in rosu aprins) erau doar femeile cochete si excentrice. Dar din anii ‘40 pina astazi s-au schimbat atit de multe! In moda, in cosmetica, in ingrijirea corporala si in mintea noastra, a femeilor, au avut loc revolutii repetate. S-au infiintat academii de manichiura, ai caror absolventi ajung maestri ai unghiilor.
Exista specialisti in tratamentul unghiilor, vitamine si creme exfoliante pentru unghii, uleiuri esentiale si masti speciale pentru cuticule. Exista echipe de creatie care stabilesc tendintele in designul unghiilor, de la un sezon la altul, la fel de flatante pentru noi precum tendintele in machiaj.
Din pacate, insa, linia de demarcatie intre extravaganta si vulgaritate e atit de subtire, incit poti lesne trece in partea cealalta.
Aspectul unei unghii sanatoase e roz translucid, cu suprafata usor convexa. Partea inferioara adera la epiderm. Sub un fald de piele subtire (cuticula) se afla baza germinativa (locul in care se formeaza si creste unghia).
Viteza de crestere a unei unghii sanatoase este de 0,1 mm pe zi la miini. La picioare e mai redusa. Inlocuirea completa se face la 2-3 luni. O boala generala, o afectiune cardio-pulmonara sau sistemica sau o infectie locala determina modificarea aspectului unghiei (apar santuri, pete albicioase, pierderea transparentei, decolorarea sau colorarea excesiva, ingrosarea sau ruperea unghiei). Orice modificare si orice infectie trebuie tratata de dermatolog.
Ca sa ai unghii sanatoase, consuma alimente bogate in zinc, fier si acizi grasi esentiali.
O.K. Acum vine partea creativa: trebuie sa alegi o forma pentru unghiile tale. Asadar, studiaza-ti miinile un moment. Analizeaza lungimea si grosimea degetelor. Forma unghiei trebuie sa le puna in valoare. De obicei, o mina mica arata cel mai bine cu unghii in forma de migdala. Degetele scurte par mai lungi cu unghii semiovale. Miinile osoase arata perfect cu unghii patrate.
O alta regula spune sa alegi forma unghiei in functie de forma cuticulei. Lungimea unghiei este la fel de importanta: nu trebuie sa fie foarte scurta, nici foarte lunga, dar perfect neteda.
Tendintele actuale impun unghii de numai citiva milimetri. Daca depasesc virful degetelor, sint deja prea lungi.
Cit despre culoare… se alege in functie de nuanta pielii, de carnatie, de forma unghiei si de tendinte. O mina grasuta arata mai bine cu nuante pale de roz, una subtire arata superb in culori puternice. Unghiile patrate par mai delicate si mai arcuite daca sint colorate intr-o nuanta deschisa, semimata. Culorile profunde sint elegante si glamour, cele aprinse sint funny.
Pentru ca unghiile sa fie mereu stralucitoare, aplica zilnic un strat de lac protector (top coat). Daca efortul ti se pare prea mare, alege un lac de unghii satinat, care nu lasa sa se vada crapaturile.
Nu-ti lacui niciodata unghiile inainte de culcare. Chiar si greutatea cearceafului poate lasa urme.
Lacul se aplica de la degetul mic la cel mare.
Cel mai cool stil de manichiura pentru acest sezon cere unghii scurte, semiovale, colorate in nuante inchise (maro, visiniu, mov, albastru) sau metalice (argintiu, aramiu, auriu).
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock