Investigatia zilei: hiperpigmentatia

Fenomenul de hiperpigmentatie poate avea mai multe cauze, ca expunerea la soare, inflamatia sau o problema hormonala, insa poate fi tratata cu succes. Iti spunem tot ce trebuie sa stii despre preventia si eliminarea petelor.

Investigatia zilei: hiperpigmentatia

Tot mai multe femei se plang de aparitia unei discolorari ale pielii si, de cele mai multe ori, soarele este de vina, motiv pentru care se vorbeste pe acest subiect, vara de vara. Hiperpigmentatia, insa – cum este numita aceasta afectiune a pielii –, poate fi declansata si de alti factori, care nu tin de sezonalitate. De exemplu, hiperpigmentatia postinflamatorie reflecta un proces de inflamatie, ca acneea. Exista si melasma – o forma de hiperpigmentatie cauzata de anumite modificari hormonale (sarcina sau menopauza) –, care prin natura ei se trateaza mai greu decat se elimina petele excesului la radiatiile solare. Asadar, daca nu este vorba de vreo modificare hormonala, recurge la preventie, pentru ca este sfanta! Cu totii, trebuie sa ne schimbam rapid perceptia asupra expunerii la soare si sa includem factorul cu protectie solara in rutina zilnica, atata timp cat soarele straluceste (chiar si pe partia de schi!).

Hiperpigmentatia si tenul matur

Productia marita de melanina care duce la formarea petelor si a coloratiei neuniforme este specifica tenului matur, expus indelung la soare, si poate sa apara pe fata, maini, piept si torace posterior. Se trateaza, dar se trateaza lent, atat cu tratament medicamentos, cat si prin anumite terapii cu laser. O expunere controlata la soare, la orele cand acesta este bland, si FPS corespunzator reprezinta cea mai usoara cale de preventie pentru a nu fi nevoita sa tratezi nimic!

In functie de caz, se poate recurge la aplicarea unor creme depigmentante (se mai numesc si creme de albire), acestea fiind responsabile sa intarzie sau sa stagneze inaintarea productiei de melanina spre stratul superior al pielii, la o protectie FPS personalizata, la o hidratare corespunzatoare sau la laser.

Daca vrei sa incerci laserul, Dr. Andreea Iftimie, medic estetician şi manager medical al clinicii Fazzada, ne recomanda ForeverYoung BBL, facut cu Sciton, care pe langa eliminarea graduala a petelor, reseteaza modul in care se exprima genomul pielii, fiind singurul tratament dovedit stiintific, prin studiul celebrului doctor Patrick Bitter, la Standford Medical School, ca intinereste mult aspectul pielii: culoare uniforma, luminozitate, reduce liniile, ridurile fine si medii, precum si porii mariti.'

Citeste si:
Problemele tenului cu care se confrunta femeile insarcinate

O greseala estivala care incurajeaza aparitia petelor hiperpigmentare este peeling-ul chimic sau cu laser, folosirea cremelor cu AHA (acizi hidroxialfa) sau cu retinol, inainte de expunerea la soare.

Important este sa te urmaresti, sa mergi la dermatolog, in fiecare an, si sa fii la curent cu ce solutii exista pentru acest gen de probleme ale pielii, in caz ca apar!

Foto: Instagram (@adwoaaboah)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty