Probabil stii ca exista mai multe tipuri de argila, dar este momentul sa ti le explicam mai pe indelete pe cele mai populare. Afla cum se diferentiaza si cum ne ajuta aceste tipuri de argila!
Pentru inceput, inainte de a discuta despre cele cinci tipuri de argila, stim ca argila este o roca sedimentara, dar din ce anume este alcatuita? Ei bine, argila este un amestec de alumosilicati care contine siliciu, aluminiu, titan, mangan, potasiu, calciu si sodiu. De asemenea, argila contine saruri minerale si microelemente, ca magneziul, cuprul, cobaltul, bariul, fierul, etc.
Argila a fost mereu considerata un aliat atat pentru sanatatea corpului (este excelenta in curele de detoxifiere si pentru tulburarile sistemului digestiv), cat si in cosmetica, fiind utilizata inca din Egiptul Antic. In ultimele doua decenii, insa, argila a devenit chiar si mai populara in industria frumusetii, odata cu reintoarcerea catre resursele naturale! Totusi, argila trebuie sa indeplineasca cateva conditii in ce priveste continutul de minerale, in functie de modul in care este folosita, deci este important sa iti alegi o sursa de incredere.
Argila alba sau caolinul este printre cele mai populare tipuri de argila. Aceasta poate fi folosita in cazurile de demineralizare a organismului, in anemie sau extenuare. In cosmetica, are calitati antibacteriene si o actiune exfolianta. Argila alba este excelenta pentru eliberarea toxinelor care sufoca porii si pentru regenerarea celulelor epidermei. Argila alba poate fi amestecata cu alte elemente pentru a crea diverse masti faciale, ca de exemplu masca impotriva tenului tern.
Argila verde are un rol antiseptic şi cicatrizant. Acest tip de argila contine o cantitate de 49% siliciu, aluminiu, oxid de fier, magneziu, oxizi alcalini de fier si apa. Datorita continutului ridicat de siliciu, argila verde este folosita in tratarea bolilor tipice batranetii, ca ateroscleroza. In frumusete, acest tip de argila are o actiune tonica, fiind excelenta pentru tenul gras. Masca pe baza de argila verde este printre cele mai populare si eficiente terapii faciale pentru tratarea acneei – absoarbe foarte bine sebumul in exces, toxinele si impuritatile din piele. Aceasta poate fi imbunatatita daca adaugi aloe, extract de castravete sau ovaz.
Argila rosie este un aliat in bolile articulatiilor. Numita si argila Rhassoul, aceasta argila rosie este obtinuta din muntii Atlas (Maroc), fiind folosita de nobilime inca din timpurile Romei Antice si a Egiptului Antic – era folosita ca un elixir al frumusetii pentru piele, ca sapun si sampon. Argila Rhassoul este bogata in minerale de culoare caramizie si se amesteca foarte bine cu apa, facand-o usor de aplicat pe fata, scalp si pe corp. Testele clinice au demonstrat ca argila Rhassoul este buna pentru elasticitatea pielii, pentru porii incarcati, in indepartarea straturilor de celule moarte ale pielii, in energizarea pielii terne, pentru a elimina scuamele si deshidratarea de la nivelul scalpului si a pielii.
Argila albastra are calitati terapeutice si o unda statica cu o lungime de opt metri, care coincide cu undele celulelor sanatoase din organismul uman. Argila albastra vibreaza asemenea celulelor sanatoase si in acest fel le purifica de substantele daunatoare care impiedica functionarea lor normala.
Argila galbena este recomandata tenului obosit, avand efect de imbunatatire a aspectului epidermei.
Pentru a imbunatati performanta argilei, combin-o in masti faciale cu diverse elemente, ca: apa termala, miere, iaurt, glicerina vegetala, avocado, castravete sau ulei de jojoba, de maslin sau argan (tenul normal, spre uscat), cu ulei de arbore de ceai, lamaie sau un albus de ou (tenul gras).
In medicina alternativa, argila are un rol purificator, dar si relaxant. Fa-ti o baie cu argila, astfel: amesteca doua cesti de argila-pudra, in apa calda, si stai in baie 20-30 de minute.
Foto: Shutterstock