În această perioadă, pielea noastră se poate confrunta cu mai multe probleme decât în mod obișnuit. Acestea pot fi cauzate fie de stres, fie de lipsa tratamentelor pe care obișnuiam să le facem în saloane, fie chiar de spălatul excesiv. De aceea, am adunat întrebările mai multor femei care vor să știe cum își pot menține pielea sănătoasă acasă. Ana Maria Nedelcu, estetician și fondator Dermaspa și Skinshop.ro ne răspunde și ne oferă sfaturi practice pe care toate le putem pune în aplicare!
„Ar trebui să folosesc protecție solară dacă stau în casă?'
Da, recomand folosirea cremei cu SPF chiar și atunci când stai în casă sau doar ieși pe balcon. Razele UV constituie principalul factor de îmbătrânire, estimându-se că lumina solară este responsabilă de îmbătrânirea prematură a tenului în proporție de 80%. Pe de altă parte, lumina albastră (cea emisă de ecranul TV, laptop, tabletă, telefon) este nocivă pentru piele, intensitatea acesteia fiind de două ori mai mare decât cea a razelor UVA și UVB și provoacă distrugerea ADN-ului celular. Există anumite cazuri patologice (lucita, lupus eritematos) care sunt asociate cu fotosensibilitate extremă și care necesită SPF chiar și la lumina artificială. De asemenea, și anumite tratamente dermato-estetice determină o creștere a fotosensibilității și impun folosirea unei creme cu SPF, chiar și în interior.
„Nu reușesc să mă odihnesc cum trebuie, iar asta mi-a adus niște cearcăne accentuate și închise la culoare. Ce pot face?'
Expresia „somn de frumusețe„ nu s-a născut întâmplător. Producția de colagen este accelerată în timpul nopții, iar hormonii de creștere stimulează repararea țesuturilor. În timpul somnului se reface echilibrul hidratării din țesuturile pielii. Studiile demonstrează că persoanele care au probleme cu somnul prezintă semne mai vizibile ale îmbătrânirii cutanate, mai multe riduri, leziuni pigmentare și o elasticitate scăzută a pielii. Când nu dormi suficient, inflamația dezintegrează acidul hialuronic, iar pierderea acestuia slăbește bariera pielii. De asemenea, pielea de sub ochi este cea mai subțire de pe toată suprafața corpului. Aici apar și primele semne ale îmbătrânirii. Aplică creme și măști hidratante, bogate în acid hialuronic, DMAE, antioxidanți, vitamina C, factori de creștere, cafeină, arbutin sau rutin. Îți recomand să folosești creme cu factor de protecție solară în cursul zilei, dar și să porți ochelari de soare cu protecție UV.
„Pot să îmi păstrez rutina de îngrijire a tenului? Sau ar fi indicat să o adaptez noilor condiții?'
Chiar dacă stai în casă, respectă o rutină de îngrijire specifică nevoilor tenului tău, atât dimineața cât și seara. Indiferent dacă te machiezi sau nu. Dacă ai pielea uscată și sensibilă, dimineața poți folosi o apă micelară bogată în acid hialuronic și o cremă de curățare fără săpun, seara. Aplică apoi o lotiune tonică. Exfoliază pielea cu un produs adecvat tipului tău de ten, o dată pe săptămână. Prin curățare și exfoliere stimulezi reînnoirea celulară, redai luminozitatea zonelor afectate de hiperpigmentare și îmbunătățești permeabilitatea pielii, favorizând pătrunderea serumurilor și cremelor în straturile profunde, mărindu-le astfel eficacitatea.
Pentru a lupta împotriva stresului și a expunerii prelungite la soare, îți recomand aplicarea unui serum cu acțiune antioxidantă. Acesta poate conține acid hialuronic în combinație cu vitamina C, resveratrol, coenzima Q 10, acid ferulic, ceai verde, vitamina A și peptide. Acordă o atenție sporită pielii sensibile din zona ochilor. Aici apar primele semne ale îmbătrânirii. Te sfătuiesc să folosești cremele pentru ochi care au în compoziție factori de creștere, peptide sau vitamina C.
Continuă cu o cremă hidratantă pe bază de acid hialuronic, ceramide, peptide și alte ingrediente specifice nevoilor pielii tale. Aplică apoi crema cu factor de protecție solară, adaptată tipului tău de ten. Apa termală calmează și decongestionează pielea, deci include-o în programul tău de îngrijire.
Seara, pe pielea curată și uscată, poți folosi o cremă cu retinol, un ingredient ce aduce beneficii multiple – estompează ridurile, reduce pigmenarea și stimulează producția de colagen. Ai grijă însă, folosirea în exces a retinolului poate irita, usca și exfolia pielea, dar și crește sensibilitatea la soare.
Acestui plan de îngrijire îi poți aduce modificări în funcție de vârstă și tipul de piele. Lipsa de oxigenare optimă și stresul pot determina probleme ale pielii. Așa că este foarte important să te hidratezi. Bea multă apă!
„Cum am mult mai mult timp liber, îmi aplic o mască pentru ten în fiecare zi. E prea mult?'
Dacă dorești să-i oferi pielii tale un plus de îngrijire față de ritualul zilnic, îți recomand să folosești măști cu acid hialuronic, colagen, peptide de cupru, ceai verde și aloe vera. Măștile peel off, cu efect puternic biorevitalizant și hidratant, pot să destindă pielea, să-i confere luminozitate și să estompeze ridurile imediat după utilizare. Recomand formule care asociază aminoacizii în concentrație ridicată cu acid hialuronic, pentru un efect de lifting instant. Măștile de mai sus pot fi aplicate zilnic. Nu trebuie însă să exagerezi cu aplicarea măștilor exfoliante. În funcție de tipul de ten, acestea pot fi aplicate o dată la șapte-zece zile.
„Spălându-mă mult mai des pe mâini, au devenit mai uscate și chiar mă irită uneori. Ce pot să fac?'
Uscăciunea, senzația că te strânge pielea și iritația pot fi provocate de spălarea frecventă cu produse de curățare dure, dar și de folosirea substanțelor dezinfectante. Alcoolul și clorul au o acțiune agresivă asupra pielii, dar deocamdată sunt printre puținele arme în lupta cu extinderea infecției cu noul coronavirus. Folosește produse de curățare blânde, fără parfum și parabeni, de preferat cele pentru piele atopică. Aplică o cremă nutritivă pe pielea încă umedă pentru a optimiza hidratarea și funcția de barieră a pielii. Seara, poți aplica un balsam cu acțiune intens reparatoare, cu Omega 3 și extract de camelină.
„Am tenul gras, iar de obicei mergeam o dată pe lună la tratament pentru o curățare profesională. Ce să fac acasă ca să scap de excesul de sebum?'
Când organismul este supus stresului, se produce mai mult cortizol, producția de sebum crește, iar astfel apare riscul de a dezvolta acnee. În lupta cu excesul de sebum, gestionarea stresului și a alimentației este foarte importantă.
Încearcă să reduci sau chiar să elimini consumul de carne roșie, lactate, gluten, zahăr, sare, îndulcitori artificiali, alimente prăjite, aditivi alimentari, alcool și cafea. Orientează-te către o alimentație fără alimente procesate, bogată în legume, proteine de bună calitate, Omega 3 și Omega 6, probiotice și suplimente cu zinc.
Spală-te cu un produs blând de curățare, pulverizează apă termală și aplică un serum cu ingrediente sebo-regulatoare, antiinflamatoare și cu acțiune antibacteriană, precum acidul salicilic sau cel lactic, zinc, niacinamidă, benzoyl peroxide, combinații de plante sau mierea de Manuka. O dată la trei-șase zile poți aplica o mască cu acțiune keratolitică, cu acid salicilic, lactic sau mandelic. Crema cu factor de protecție solară trebuie aleasă cu mare atenție.
Acidul salicilic (BHA) este benefic pentru persoanele care suferă de acnee sau au o piele predispusă la acestă afecțiune, întrucât are proprietăți antimicrobiene și este antiinflamator. Nu este însă recomandat dacă ai pielea foarte sensibilă.
„Înainte de perioada de izolare apelam destul de des la tratamente de remodeare corporală și anticelulitice. Cum aș putea să le înlocuiesc acasă?'
Lipsa exercițiului fizic reduce irigarea sanguină, ceea ce duce la acumularea de toxine care nu pot fi eliminate. Acestea ajung să se depoziteze exact în celulele grase, care au o mare capacitate de absorbție a apei și a grăsimilor. Deci, cea mai bună metodă pentru a preveni acest lucru este să faci mișcare! De asemenea, poti apela la un peeling sau la un gomaj corporal. După o baie sau un duș fierbinte, folosește o mănușă aspră sau o perie si aplică un scrub făcut în casă. Îl poți prepara din miere și zahăr brun sau din zaț de cafea și ulei de măsline. Masează energic zona cu celulită și vei observa cum, în timp, toxine și apa în exces vor fi eliminate. De asemenea, folosește o cremă cu cafeină. Aceasta, în asociere cu ginko biloba și ceai verde stimulează microcirculația. Aplică crema de două ori pe zi, dimineața și seara, de la gleznă până la coapsă, prin masaj viguros, iar apoi folosește o cremă de corp intens regenerantă.
Citește și:
Măștile homemade pentru tenul acneic pe care trebuie să le încerci în această perioadă
Foto: Arhiva Revistei ELLE