Ingredientele frumusetii

Parabeni, ingredienti activi, coloranti, molecule performante, extracte din plante, parfum, petrol, uleiuri esentiale... Cand discutam despre ingrijirea pielii, vorbim si despre aceste lucruri. Si, totusi, stim ce spunem?!

Ingredientele frumusetii

„Vrei adevarul? Nu poti face fata adevarului! e o replica celebra a lui Jack Nicholson dintr-un film cu un subiect mult mai dramatic decat cel pe care sunt pe cale sa-l deschid. Pentru ca, de obicei, ne gandim la ingrijirea pielii intr-un mod superficial, care de multe ori se rezuma la o discutie relaxata cu fetele despre cele mai noi creme decat la o consultatie dermatologica. In plus, adevarul absolut in legatura cu ingredientele care sunt sau nu benefice tenului nu il detine nimeni – avem acces doar la mai multe pareri, mai mult sau mai putin contradictorii, sustinute de studii si de cercetari.

Drept urmare, adevarul devine (de fapt, a fost intotdeauna) ceea ce crezi tu ca e adevarat. Esti o fata care jura cu mana pe inima ca acel serum pe care cheltuiesti jumatate din salariu iti pastreaza prospetimea? Te increzi in marcile care i-au oferit mamei tale o frumusete gratioasa, chiar si in toamna vietii? Sau poate in ingrediente din plantele preferate, extrase din anumite mamifere si nevertebrate, din alge sau namoluri? Folosesti cu ochii inchisi orice produs pe care scrie ca e natural sau bio? Sau pe care il gasesti in farmacii?

Bravo! Probabil ai dreptate. Pentru ca sunt convinsa ca au beneficii reale (doar sunt beauty editor si ti le recomand luna de luna). In plus, o proportie impresionanta din eficacitatea oricarui medicament e sustinuta de efectul Placebo, iar eficacitatea autosugestiei a fost demonstrata stiintific. Si merge frumos, la brat, cu orice solutie de frumusete.

Totusi, a inceput sa fie din ce in ce mai acceptata ideea ca ingrediente precum colorantii sau parfumul nu aduc nici un plus pielii, ca parabenii sunt, de multe ori, un rau necesar, sau ca nu tot ce e natural e si pur sau… bun pentru piele. Dar nu-i asa ca ne alegem produsele de ingrijire cu ochii si cu nasul, desi pielea e oarba? Sau in functie de reputatia lor? Sau de trend? O fi bine, o fi rau?

In cautarea adevarului personal, am cerut parerea Printului Niclas Massalsky, fondatorul brand-ului de dermatocosmetice Skincode Elvetia, Laboratoarele Skincode, si opinia Paulei Begoun, guru celebru de frumusete, autoarea a 20 de carti de beauty care au devenit bestseller si fondatoarea brand-ului de skincare Paulas Choice.In discutiile relaxate pe care le-am purtat cu acesti experti, ale caror brand-uri sunt diferite, atat ca nisa, cat si ca desfacere sau strategie de marketing, am gasit niste numitori comuni fara sa aduc in discutie produse sau marci. Am vorbit despre piele si ingrediente…

Pielea e inteligenta

„Multe produse de skincare contin parfum, coloranti sau ingrediente naturale care sunt foarte dure cu pielea. Nu tot ce e colorat e rau si nu tot ce e parfumat dauneaza, insa farmaciile din Europa, si chiar din lume, sunt uneori nevoite sa accepte in reteaua de distributie unele cosmetice care nu corespund intru totul conceptului de produs farmaceutic, pentru ca medicamentele nu aduc profituri majore, iar compensatiile guvernelor vin greu. E un ciclu vicios, imi povestea Printul Niclas Massalsky, in timp ce eu ma gandeam putin contrariata ca testez fara rezerve (sau discriminari de ambalaj, pret sau marketing) absolut tot ce e pe piata, iar pielea rezista. Ba cateodata mai primesc si complimente la adresa ei. „E un dar genetic, mi-a explicat Niclas.

„Desi infruntam probleme diferite, pielea e un organ si functioneaza pe aceleasi principii in toata lumea. Da, epiderma poate reactiona diferit la aceleasi ingrediente, dar alergiile sunt o boala foarte frecventa. Apoi, mai sunt si oamenii cu pielea sensibila care sunt predispusi la iritatii. Tesutul va respinge sau va reactiona la ingredientele impure, sau care nu se adreseaza direct nevoilor celulelor epiteliale. E inteligent si am putea sa spunem ca pielea noastra gandeste, a completat specialistul.

Cu ocazia lansarii brand-ului Paulas Choice in Romania am vorbit si cu Paula Begoun, care mi-a prezentat aceasta problema si din alt unghi.„Multe fete care au tenul frumos traiesc cu senzatia ca nimic nu le poate atinge. Insa, chiar daca nu o arata spontan, pielea e afectata de soare si de ingrediente iritante in straturile profunde ale epidermei, iar acest lucru poate avea ca rezultat distrugerea colagenului, imunosupresia, tulburari de vindecare si mutatie genetica, mi-a explicat Paula.

Parfum, coloranti si alti demoni

„Cel mai mare dusman al pielii sensibile este parfumul, fiind cauza iritatiilor in proportie de 60%. Din moment ce procentul oamenilor afectati este atat de mare, ar fi de asteptat ca majoritatea produselor de skincare sa fie nonalergenice… Exista si solutii de parfumare care sunt bine tolerate de pielea sensibila, insa acestea sunt foarte scumpe si, drept urmare, sunt mai putin folosite. Bineinteles, si colorantii fac parte din categoria substantelor inutile, insa acestia nu sunt neaparat nocivi, pentru ca ii poti gasi atat in suc sau inghetata, cat si in alte produse alimentare. Problema e ca, daca noi adunam acesti compusi chimici din mai multe surse, corpul ajunge sa primeasca prea multa «culoare», iar asta nu e o veste buna, spune Niclas Massalsky.

Atunci cand radiografiem ingredientele din produsele de ingrijire realizam ca o reputatie mult mai proasta o au parabenii, insa specialistii sustin ca sunt un rau necesar. „Indiferent ca vorbim de crema, lotiune tonica, fond de ten sau mascara, fara parabeni acestea ar deveni focare de bacterii si ciuperci, care ar dauna pielii, ochilor si membranelor mucoase. In pofida demonizarii create de media, parabenii, in cantitati mici, nu prezinta un risc pentru sanatate, conform studiilor pe care le citez pe site-ul brand-ului Paulas Choice, explica Paula Begoun. „Problema cu Internetul e ca dezinformeaza populatia in aproape aceeasi masura in care o informeaza. De exemplu, substante precum parabenii au intrat pe lista neagra a ingredientelor din skincare desi nu exista momentan pe piata alternative mai bune. Sunt cei mai putin daunatori conservanti dintre cei care functioneaza si cei mai accesibili.

Exista si alti conservanti care au aprobare legala sa fie folositi in cosmetice, care sunt mult mai agresivi cu pielea. De aceea cred ca misiunea mea cea mai importanta legata de Skincode e sa gasesc un echilibru intre functionalitate si sanatate, explica Massalsky. Iar asta imi aminteste de o discutie pe care am avut-o off the record cu reprezentantul unui brand de cosmetice (care nu mai foloseste acesti conservanti blamati in produsele sale) si care imi spunea ca preferintele pietei obliga industria frumusetii sa o ia pe cai ocolitoare de parabeni, carora nu le cunoastem foarte bine consecintele.

Despre ingredientele naturale

„Foarte multe ingrediente naturale pot reprezenta o adevarata problema pentru piele. Spre exemplu, lavanda grabeste moartea celulelor si afecteaza functiile endocrine, majoritatea ingredientelor din citrice cauzeaza fotosensibilitate; iar unele ingrediente naturale (si unele uleiuri esentiale) pot duce la iritatii ce au ca efect ruperea colagenului. Pe aceasta tema, as putea continua la nesfarsit, dar realitatea e ca sunt ingrediente bune si ingrediente rele in toate categoriile, iar cele mai eficiente produse cu cele mai bune texturi culeg substante din toate taberele, in echilibru cu nevoile pielii, pentru a obtine cele mai bune rezultate, spune autoarea Paula Begoun.

E indicat sa consumi alimente organice, asta ar trebui sa faci, dar nu tot ce e natural e benefic. Si nu tot ce e benefic sistemului digestiv e bun si pentru piele. Ca sa folosesc o comparatie, sunt multe ciuperci frumoase, albe si totusi otravitoare, in timp ce penicilina e derivata tot dintr-o ciuperca si iti poate salva viata. Bineinteles, industria cosmetica studiaza plantele, insa, in cele mai multe cazuri, extractele din plante sunt cele care ajuta si stimuleaza epiderma, nu neaparat un ulei din acea planta. De exemplu, studiem o floare care rezista in Alpii elvetieni la temperaturi de -50 de grade, suntem intrigati si ne intrebam ce anume o face sa supravietuiasca. La Laboratoarele Skincode studiem ADN-ul unor plante, moleculele… si incercam sa le aducem beneficiile in produsele de ingrijire. Atunci cand folosesti toata planta intr-un produs cosmetic, 99,9% din compozitia ei contine lucruri pe care pielea nu le poate folosi. Florile, frunzele, tot ce e natural si se foloseste in produsele de skincare ar trebui purificat, detaliaza fondatorul brand-ului Skincode.

S.O.S. radiatii

„Acum stim ca trebuie sa folosim protectie solara indiferent de sezon si, personal, cred ca ingredientele active din produsele cu factor de protectie mineral, precum dioxidul de titan si oxidul de zinc, sunt probabil cele mai bune pentru piele, intrucat nu prezinta risc de iritare, dar, in acelasi timp, ofera o protectie cu spectru larg. Totusi, multe persoane evita activii minerali pe pielea lor, asa ca trebuie sa aleaga cealalta alternativa, mai exact activii sintetici. In acest caz, Avobenzona, Mexoryl-ul sau Tinosorb-ul ar trebui sa se afle printre ingredientele ce apar pe lista produsului pe care-l ai in vedere, ne sfatuieste Paula Begoun.

Petrol pentru piele

Stim ca uleiul mineral si vaselina sunt derivate din petrol, iar faptul ca acestea sunt ingrediente de baza ale industriei cosmetice a pus multe fete pe ganduri. „E adevarat, aceste ingrediente sunt derivate din petrol, dar petrolul e o substanta ce se gaseste in mod natural in pamant, deci e naturala! Iar uleiul mineral si vaselina care sunt folosite in industria cosmetica sunt extrem de purificate (ceea ce nu putem spune mereu despre multe plante care ajung sa fie folosite in produsele cosmetice). Ambele derivate sunt considerate ca fiind cele mai sigure ingrediente hidratante neiritante de pe piata. Iar sursa unui ingredient nu spune nimic despre beneficiile acestuia. De exemplu, unele alge din care se extrag ingrediente active sunt recoltate din lacuri cu gunoaie, dar oricat de ingrozitor ar suna, asta nu inseamna ca nu pot avea efecte minunate asupra pielii, spune Begoun.

Unde ajung ingredientele din produsele de ingrijire?

„Legislatia spune ca o crema nu are voie sa penetreze mai mult de doua straturi ale pielii, altfel devine un medicament, care poate fi eliberat doar pe baza de reteta. Tot conform legii, o crema trebuie doar sa protejeze si sa previna. Insa noile tehnologii adoptate de industria cosmetica, desi actioneaza la suprafata pielii, pot stimula straturile profunde ale epidermei intr-un mod benefic. De exemplu, molecula vitaminei C e atat de mare incat nu poate penetra adanc. Pe cand ingrediente precum aloe vera pura nici nu au nevoie sa faca asta, pentru ca isi pot desfasura actiunea antiinflamatoare si calmanta la suprafata pielii, unde se produc iritatiile, a conchis Niclas Massalsky.

Concluzie

Atunci cand nimic nu e ceea ce pare, cand abundenta de informatie nu face decat sa ne bage in ceata si cand chiar deciziile simple, cotidiene, devin o provocare, ce cale ar trebui sa urmezi? Probabil voi continua sa testez toate cosmeticele de pe piata pentru ca, dincolo de obligatiile job-ului, e o pasiune de care nu m-as priva. Doar am stabilit deja ca, oricat de rau famate ar fi unele ingrediente, in produsele de ingrijire ele sunt folosite in cantitati suficient de mici incat sa nu ma poata afecta intr-un mod dramatic. In plus, fotografiile pe care mi le fac anual in cabinetul medicului dermatolog, cu straturile profunde ale pielii, imi ofera motive sa raman optimista, dar la fel de insetata de informatie. Insa acesta e doar adevarul meu. Personal. 

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty