Ingredientele cu care poți înlocui retinolul pentru a avea un ten tânăr și frumos

Dacă ești însărcinată, ai tenul sensibil sau urmează să te expui la soare în perioada următoare, retinolul nu trebuie să facă parte din rutina ta de îngrijire. Descoperă care sunt ingredientele cu care îl poți înlocui!

Ingredientele cu care poți înlocui retinolul pentru a avea un ten tânăr și frumos

Dacă aș fi câștigat un leu pentru fiecare articol pe care l-am scris despre retinol probabil că acum aș fi fost pe o insula exotică cu un lemon drop în mână. Și pentru că până și eu m-am plictisit de câte ori ți-am spus că e cel bun ingredient pe care industria de beauty l-a inventat vreodată și că realmente poate trata orice problemă a pielii, de la riduri și linii fine, la pori dilatați și până la pete ori acnee, de data asta nu o să-l mai ridic în slăvi, ci o să încerc să mă concentrez asupra aspectelor negative. Mă rog, sunt mai degrabă doar mici dezavantaje, cum ar fi faptul că nu e un ingredient pe care toată lumea îl poate folosi.

De exemplu, femeile însărcinate (inclusiv cele care alăptează) trebuie să scoată complet din rutina lor de îngrijire produsele cu retinol. Studiile au arătat că un nivel ridicat de vitamina A (substanța din care este derivat retinolul) în timpul sarcinii poate perturba dezvoltarea normală a fătului, ducând chiar la diferite malformații ale sistemului nervos central, ale inimii sau ale altor organe vitale.

Apoi, fiindcă e un ingredient foarte puternic, tenurile sensibile nu îl pot tolera, motiv pentru care se confruntă adesea cu efecte adverse puternice, cum ar fi iritațiile, arsurile, roșeața sau descuamarea. Iar al treilea scenariu în care ar trebui să eviți retinolul are legătură cu sezonul cald și cu expunerea la soare. Chiar dacă majoritatea medicilor dermatologi susțin că nu ar trebui să încetezi să-l folosești pe timpul verii, recomandarea vine cu câteva detalii în josul paginii. În primul rând, nu trebuie să te expui direct la soare, iar dacă o faci, e musai să aplici o cremă cu factor de protecție din două în două ore. În caz contrar, și mai ales dacă deja suferi de melasmă, te poți alege cu pete pigmentare.

Așadar, dacă te regăsești într-una dintre aceste categorii, e timpul să iei o pauză de la produsele tale favorite cu retinol. Din fericire, există câteva ingrediente cu care îl poți substitui și care promit să-ți ofere efecte similare. Primul dintre acestea este bakuchiolul (cunoscut și sub numele de varianta naturală a retinolului), o substanță extrasă din frunzele și semințele plantei psoralea corylifolia. Beneficiile pe care le are asupra pielii sunt destul de asemănătoare cu cele ale fratelui său vitreg derivat din vitamina A: reduce ridurile și acneea, îmbunătățește aspectul petelor pigmentare și al porilor dilatați, stimulează reînnoirea celulară și producția de colagen & elastină. Doar că e mult mai blând decât retinolul, nu vine la pachet cu efecte adverse și nici nu provoacă fotosensibilitate, ceea ce înseamnă că îl poți folosi chiar și în zilele în care stai la plajă.

O altă variantă naturală cu care poți înlocui retinolul este alfala (semințe încolțite de lucernă), un antioxidant bogat în vitamine și minerale, care luptă împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că reduce roșeața, iritațiile sau chiar acneea, ameliorează semnele îmbătrânirii și combate aspectul tern și deshidratat al pielii.

Însă dacă nu ții neapărat să folosești ingrediente naturale, atunci te poți orienta către diverși acizi, care te pot ajuta să reduci aspectul petelor pigmentare aproape la fel de bine ca retinolul. Cei mai eficienți sunt acidul azelaic și mandelic, care, pe lângă faptul că ajută la uniformizarea culorii pielii, tratează eficient acneea, exfoliază blând tenul și promovează reînnoirea celulară.

În ceea ce privește tratarea semnelor îmbătrânirii, peptidele, factorii de creștere, celulele stem vegetale și exozomii sunt ingredientele care pot înlocui cu succes retinolul. Poate că încă nu se bucură de popularitatea rivalului lor, dar te asigur că beneficiile pe care le au asupra pielii nu sunt deloc de neglijat: ameliorează ridurile și liniile fine, îmbunătățesc fermitatea și textura tenului și corectează petele pigmentare.

Așa că, dacă din anumite motive în perioada următoare trebuie să renunți la retinol, ai la îndemână o mulțime de alternative. Mai jos găsești produsele noastre preferate, ideale inclusiv pentru tenul sensibil!

Citește și:
10 sfaturi pentru îngrijirea pielii pe timp de iarnă

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty