Infrumusetare la tine acasa – cheap & chic

Intr-o societate atat de obsedata de consum, ce poate fi mai eco, mai practic sau mai sic decat infrumusetarea homemade? Lavinia Gogu iti propune cateva retete de beauty alcatuite din ingrediente pe care le poti gasi prin frigider, in camara sau in fructiera.

Frumusetea este de nepretuit, insa cosmeticele au pret, iar acesta nu este intotdeauna rezonabil, mai ales daca iti doresti sa detii mereu ultimele noutati in domeniu. Recunosc, si eu sint dependenta de produsele de beauty. Cind intru intr-un magazin de specialitate ma pictez pina la coate cu toate smacurile, ca un Pollock in focurile crea­tiei. Rujul potrivit imi da senzatia ca pot cuceri lumea si ma bucur ca un copil la ciocolata cind primesc sa testez o crema ce promite marea cu sarea.

De aceea am privit mereu cu scepticism retetele de infrumu­setare de la gospodine, mai ales pentru ca am convingerea ca malaiul este un exfoliant mult prea abraziv pentru orice tip de ten. Si am primit aceasta lectie la modul cel mai putin delicat… Dar dupa ce am citit ca vedetele recurg la exfoliante pe care si le prepara singure si m-am documentat in citeva carti care explica logic beneficiile leacurilor babesti, m-am hotarit sa le incerc pe propria piele. Am ajuns la concluzia ca exista un inlocuitor homemade pentru aproape fiecare produs de ingrijire. Si chiar daca nu vin in ambalaje seducatoare, aceste solutii functioneaza!

Tratament pentru stralucirea parului

  • Berea poate inveseli o petrecere plictisitoare, dar poate si sa ii ofere viata parului tau. Celebritati precum Catherine Zeta-Jo­nes sau Thalia (ambele au par lung si stral­u­ci­tor) declara cu mindrie ca acesta este sec­retul unei podoabe capilare de invi­diat. Diane Irons, autoarea cartii Bar­gain Beauty Secrets, scrie despre cum putem folosi licoa­rea bunei dispozitii in favoarea parului nostru: „Deschide o bere re­ce si toarn-o peste parul proaspat spalat. Las-o sa actioneze cinci minute si apoi cla­tes­te-te tot cu apa rece, pentru a sigila cuti­cu­la'. Dezavantajul este ca vei mirosi ca o be­rarie timp de cite­va ore. Pentru a evita acest efect secundar, alege o alta varianta: incalzeste la micro­un­de un pahar de bere timp de 60 de secu­n­de, si astfel alcoolul se va evapora. Iar dupa ce se raceste, amesteca berea cu sam­ponul tau preferat si spala-te ca de obicei. Parul va capata volum datorita protei­ne­lor din malt si hamei, iar maltoza si za­ha­roza din bere iti vor oferi un luciu fantastic.
  • Alta bautura alcoolica benefica pentru par este vinul spumant, conform lui Nicole Kidman. Actrita sustine ca daca esti blonda, clatirea cu sampanie poate face minuni pentru parul tau.
  • Otetul este un tratament pentru stralucire natural si sanatos. Combina patru linguri de otet cu trei pahare de apa calda si clateste-ti parul dupa samponare si masca', ne sfatuieste fostul model Oleda Baker in cartea sa The Models Way to Beauty, Slenderness and Glowing Health. Otetul de mere este recomandat pentru brunete, iar cel obti­nut din vin pentru blonde. Acesta inchide cuticula, protejind astfel pigmentii de culoare si celulele cornoase ale parului, regleaza pH-ul scalpului si curata firele de reziduurile de sampon si de depuneri­le de apa dura. Dupa ce am incercat acest sfat, am observat ca rezultatul imediat este un par lucios si curat, dar cu un parfum de salata care persista citeva ore.

Tratamente antiacnee

  • Capsunile sint o sursa naturala de acid salicilic (aceeasi substanta care se regaseste si in produsele antiacneice), iar proteinele din iaurt iti hranesc pielea', spune Janice Cox in cartea Natural Beauty at Home. Asadar, amesteca un sfert de ceasca de capsuni proaspete cu o cantitate egala de smintina sau iaurt pina obtii o pasta si aplica mixtura pe fata curata. Las-o sa actioneze un sfert de ora apoi clateste.
  • Fructul de papaya contine enzime care lupta impotriva efectelor devastatoare ale radicalilor liberi, reduc ridurile de expresie si ajuta la vindecarea acneei. Te tenteaza? Striveste un papaya foarte copt si intinde-l pe fata, evitind zona ochi­lor. Separat, prepara un ceai de musetel concentrat intr-o oala mai mare. Dupa fierbere, asteapta pina cind aburii ating o temperatura suportabila si stai cu fata deasupra vasului cu un prosop pe cap pentru o infuzie de musetel timp de zece minute. Aburii iti vor deschide porii si vor facilita actiunea antiinflamatoare a musetelului si pe cea enzimatica a fructului de papaya.

Tonic pentru fata

  • Daca ai tenul sensibil te poti irita chiar si de la lotiunile toni­fiante care nu contin alcool. Iata solutia naturala: prepara o cana concentrata de ceai verde, iar dupa ce se raceste, muta continutul intr-un pulverizator si pastreaza-l in frigider. Ceaiul verde este un tonic perfect pentru tenurile grase si acneice deoarece contine antioxi­danti si agenti antiinflamatori care reduc roseata si calmeaza pielea iritata.
  • Alta varianta pentru o lotiune to­ni­ca fresh este ceaiul de menta. Dato­­rita continutului de mentol si proprietatilor antiseptice, acesta curata delicat pielea si ajuta la inde­par­tarea punctelor negre fara sa o deshidrateze.

 

Masca pentru ten uscat

Data viitoare cind mergi la cumpa­raturi, alege un avocado foarte copt (daca nu gasesti, opteaza pentru o banana). Paseaza bine fructul si adauga citeva lingurite de miere. Aplica piureul obtinut pe fata proaspat demachiata si asteapta un sfert de ora sa isi faca efectul. Avocado este un fruct ultra-folosit la spa, deoarece este bogat in vitaminele A, B, D, E. In plus, contine cu 60% mai mult potasiu decit o banana, astfel incit penetreaza pielea foarte usor si ofera o hidratare intensa. Iar mierea ajuta pielea sa retina apa in celule si o protejeaza impotriva efectelor razelor UV, datorita continutului de antioxidanti naturali si de agenti anti-microbieni.

Masca pentru ten gras

Rosiile se asorteaza la fel de bine cu salata caprese, precum si cu tenul tau… si nu iti sugerez sa iti bagi fata in salata. Insa tenul gras iubeste rosiile, pentru ca au un efect astringent care inchide porii si echilibreaza nivelul pH-ului. Contin in structura lor si licopen – un antioxidant foarte puternic, cu proprietati antiaging. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici pe fata o rosie pasata si sa astepti timp de zece minute sa se usuce. Daca iti doresti de la aceasta masca si un efect de iluminare, adauga la rosia pasata un pic de suc de castraveti inainte de folosire.

Masca pentru ten sensibil

Ovazul poate constitui un mic dejun sanatos, dar si o masca cu efecte curative. Fulgii de ovaz contin polizaharide, care odata ce se dizolva in apa devin gelatinoase si formeaza o pelicula protectoare pe piele ce previne deshidratarea si astfel intareste bariera natu­rala de protectie a pielii. De asemenea, curata delicat dar profund porii datorita unor agenti de curatare naturali numiti saponine si ajuta la vinde­ca­rea iritatiilor minore, a rosetii. Mai mult, ofera pielii o stralucire sanatoasa multumita grasimilor lubrifiante. Sint o binecuvintare pentru tenul sensibil! Pentru a te bucura de toate aceste beneficii, combina jumatate de ceasca de fulgi de ovaz fierti cu putin lapte. Aplica mixtura pe fata si pe git, asteapta zece minute si clateste-te din abundenta cu apa calduta.

Gel contur pentru ochi

Iata un truc de beauty care te va determina sa privesti cartofii cu alti ochi: cartoful crud poate avea acelasi efect ca un contur de ochi foarte pretentios. Pastreaza in frigider un cartof in coaja, iar cind te trezesti (la propriu si la figurat) cu cearcane intunecate si pungi, taie doua felii, aplica-le pe ochi si relaxeaza-te cu ele timp de zece minute. Amidonul rece va reduce inflamarea pleoapelor si le va oferi luminozitate.

Masca anti-aging

Vrei sa-ti imbunatatesti tonusul fetei rapid inainte de un eveniment special? Poti recurge la o reteta cu portocale, lapte si coniac – unul dintre ingredientele preferate de Marie-Antoinette in ritualurile ei de infrumusetare. Toarna intr-un ibric o ceasca de lapte, doua linguri de zeama de portocale si o lingura de coniac si lasa-l pe foc pina ajunge la fierbere. Cind temperatura compozitiei devine suportabila, intinde-o pe fata, git si pe piept. Acest tratament stimuleaza producerea de colagen prin continutul de vitamina C din portocala si hraneste pielea cu proteinele din lapte. Iar coniacul are proprietati antiseptice si stringe temporar ridurile.

Scrub pentru corp

Catherine Zeta-Jones, o adepta a tratamentelor naturiste, a declarat ca pentru a obtine o piele superba, ea foloseste un exfoliant din sare si miere. Fiind curioasa din fire, am incercat acest tratament si pot spune ca efectele sint surprin­zatoa­re. Sarea relaxeaza muschii si ca­tifeleaza pielea terna, in timp ce mie­rea hidrateaza delicat. Totusi, iti recomand sa folosesti sare de mare in loc de sare de bucatarie si sa nu iti aplici acest gomaj daca esti proaspat epilata. Ouch!

Masca antioxidanta

Toata lumea stie ca morcovii sint buni pentru ochi, dar faptul ca pot aduce beneficii si pielii este mai putin cunoscut. Aceasta leguma are o putere mare de antioxidare pentru ca este o sursa importanta de beta-caroten, vitamina A, C si potasiu. Pentru o masca antioxidanta, fierbe un morcov mare, apoi paseaza-l temeinic si adauga putin lapte daca este necesar pentru a fi mai usor de intins. intinde compozitia pe fata si las-o timp de zece minute, apoi clateste.

Peeling chimic superficial

Visezi la o piele nou-nouta? Poti sa-ti faci un peeling chimic superficial si fara ajutorul dermatologului tau. Aceste peeling-uri au la baza acizii din fructe, mai exact din citrice. Taie jumatate dintr-un grapefruit roz foarte copt si curata-l de cojile albe. Amesteca pulpa cu putin zahar brun pina obtii o mixtura uniforma. Apoi maseaza-ti cu blindete fata timp de doua-trei minute, chiar daca vei avea o senzatie usoara de usturime. Prin actiunea chimica a acizilor combinata cu efectul mecanic de gomaj, vei indeparta stratul superficial al tenului si vei incuraja producerea unuia nou si luminos. Dupa aceasta procedura, poti recurge la comprese cu ceai de albastrele pentru calmarea pielii.

Scrub pentru fata

  • Se gasesc foarte multi exfolianti pe baza de simburi de caise si nu degeaba! Acestia sint foarte bogati in vitamina A. Dupa ce consumi caisele, lasa simburii sa se usuce bine, apoi sparge-i si vei gasi in interiorul lor un continut alb care, pisat, constituie un exfoliant vitaminizant ideal pentru fata. Atentie! Nu folosi si coaja simburelui, pentru ca te poti alege cu zgirieturi grave.
  • Cleopatra se imbaia in fiecare seara in lapte… dar daca nu-ti este la indemina sa umpli cada cu lapte proaspat, afla ca laptele praf este un substitut la fel de eficient pentru piele. Prepara o pasta din lapte praf cu putina apa si maseaza-ti fata cu mis­cari circulare foarte delicate. Proteinele din lapte iti hidrateaza pielea, in timp ce acidul lactic dizolva praful, impuritatile si excesul de sebum, iar zaharul din compozitia laptelui praf actioneaza ca un exfoliant suav ce indeparteaza celulele moarte.

Scrub pentru buze

Combina in palma o lingurita de zahar brun cu o lingurita de ulei de masline si maseaza-ti buzele cu delicatete, pina le simti fine si catifelate. Zaharul brun este un exfoliant excelent, pentru ca indeparteaza celulele moarte cu blindete si contine acid glicolic si AHA (alfa-hidroxi-acizi), doua componente vitale pentru sanatatea pielii si ingredientele-cheie din multe produse cosmetice cu efect de rejuvenare si detoxifiere. Iar uleiul de masline contine vitamine E, antioxidanti si grasimi saturate, astfel oferind buzelor (care sint lipsite de glande sudoripare) o binemeritata doza de hidratare.

Tratament anticelulitic

Majoritatea cremelor anticelulitice contin cafeina – la fel ca si zatul din espressor-ul tau –, pentru ca stimuleaza intens circulatia sangvina. Data viitoare cind termini de savurat cafeaua de dimineata, ia cu tine la dus zatul si maseaza-ti cu indirjire zonele atinse de celulita, folosind numai miscari ascendente. Rezultatele pozitive nu vor intirzia sa apara, insa tine cont de faptul ca este o solutie care cosmeti­zeaza aspectul de coaja de portocala, dar nu previne aparitia celulitei.

Autobronzant

Daca iti doresti un bronz de Saint Tropez, dar refuzi sa mergi la solar sau sa suporti mirosul specific autobronzantelor, poti obtine o piele cu aspect sarutat de soare cu ajutorul ceaiului negru. Prepara o licoare din zece pliculete de ceai negru (parfumat cu ce aroma vrei tu) pe care le fierbi in 300 ml de apa si lasa-le la infuzat pentru 20 de minute. Dupa ce se raceste, adauga citeva picaturi de ulei de simbure de struguri si muta continutul vasului intr-un dispozitiv cu pulverizator. Ceaiul va actiona ca un autobronzant, iar uleiul va fixa culoarea si iti va hidrata pielea. Foloseste-l dupa dus sau baie, insa nu uita sa agiti bine flaconul inainte de aplicare si nu te imbraca inainte ca ceaiul sa se usuce pe piele. Odata ce te familiarizezi cu beneficiile ingredientelor care se folosesc in aceste retete, poti sa ti le personalizezi sau chiar sa inventezi unele noi. Asa vei fi sigura ca iti tratezi pielea cu mixturi naturale, care nu contin parabeni sau alte chimicale… decit in masura in care acestea sint prezente in alimente.

Tratament de depigmentare

Ilumineaza-ti petele pigmentare si zonele mai inchise ale corpului cu o mixtura compusa din doua lingurite de miere si doua lingurite de iaurt integral amestecate cu sucul stors dintr-o jumatate de lamiie. Aplica pasta rezultata acolo unde este cazul si clateste-te dupa ce se usuca. „Pentru cele mai bune rezultate, repeta acest tratament in fiecare saptamina, pina ajungi la culoarea dorita', ne recomanda Diane Irons in cartea The Worlds Best Kept Beauty Secrets.

Foto: Natural soaps collage from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty