Infrumusetare cu semnul interzis

„Femeia sufera la frumusete“ e o zicala din batrini, care in era terapiilor hi-tech nu se mai aplica in totalitate. Ce riscuri presupun terapiile de remodelare corporala si cind e bine sa te feresti de ele? Miruna Siminel investigheaza.

Infrumusetare cu semnul interzis

Eram pe picior de plecare din salonul de remodelare corporala, unde mi-am facut abonament (respectind ho­ta­ri­rea de a ma pregati din timp pentru costumul preferat de baie; vara aceasta vreau sa fiu fabuloasa!), cind vad intrind o doamna care radia un entuziasm la cote maxime. Intimplator aud discutia de la re­ceptie. Tipa voia un abonament complex, cu terapii pentru slabit, tonifiere si anticelulita. Dupa ce i s-a facut diagnosticarea initiala (in care esti cintarita, apoi ti se masoara si ti se stabileste gradul de celulita de pe diferitele zone ale corpului), urma sa i se propuna o schema de te­ra­pii potrivite problemelor ei. Ea se arata foarte incintata de radio­frecventa, cavitatie si electrostimulare. Intreaba daca toate acestea chiar functioneaza, desi intrebarea suna retoric, ea fiind dispusa sa le inceapa pe toate, pe loc. Apoi ur­meaza partea in care specialistii sa­lo­nului o intreaba (ceea ce peste tot ar trebui sa se intimple!) daca su­fe­ra de vreo afectiune medicala. Am auzit cum s-a stins entuziasmul din glasul ei si a spus: „Da, am diabet insulino-dependent'. Ceea ce a transformat toate planurile de remodelare corporala intr-un modest premiu de consolare: un tratament facial.

Contraindicatia la terapiile corporale e probabil ultima problema a celor care sufera de anumite afectiuni medicale, insa e bine intotdeauna sa le cunoastem pentru a sti de ce sa ne ferim. Asa ca, inainte de a ne pos­ta in halat si papucei de plastic la usa sa­lonului, inainte de a ne hrani spe­ran­ta si entuziasmul unor transformari peste noapte, e bine sa stim pretul pe care trebuie sa-l platim pentru acestea (si nu ma refer la costurile tratamentelor).

Terapiile corporale se pot incadra in foarte multe categorii: exista terapii la cald, la rece, impachetari, electrostimulare si diferite aparate. Efectele lor sint dovedite si tocmai din aceasta cauza, fiindca nu sint „frectie la picior de lemn', pot avea si actiuni nefavorabile atunci cind sanatatea organismului nu ofera con­di­tii optime.

De exemplu, evita orice procedura care presupune cal­dura excesiva (inclusiv sauna), daca suferi de hipertensiune arteriala, orice fel de afectiune cardiaca sau ate­roscleroza. Mai e nevoie sa mentionez ca sarcina reprezinta con­traindicatia absoluta in ceea ce priveste orice terapie corporala? In special caldura trebuie evitata in astfel de conditii.

In topul listei se afla orice fel de cancer, intrucit vasodilatatia, masajul sau actiunea dife­ritelor aparate pot contribui la agravarea bolii. O alta categorie de tratamente corporale foarte indragita de femei e reprezentata de electrostimulare, care ofera intr-o singura sedinta echivalentul a citeva ore de antrenament la sala.

Elec­trostimularea este contraindicata persoanelor purtatoare de cardio-sti­mulator sau tije metalice, femeilor insarcinate, persoanelor cu afectiuni grave ale inimii, celor cu vene si ulceratii varicoase, epilepsie, boli cardiace, hipertiroidie, boli de piele, alergii in faza acuta, leziuni dermatologice, peacemaker si sindromul Wolff-Parkinson-White', spune dr. Mirela Miertoiu.

Iar pe lista con­train­dicatiilor celor mai solicitate aparate care topesc grasimea localizata, Sorina Bratu de la Keiko mentioneaza: „Pentru radio­frec­venta faciala, e im­portant ca zona pe care se efectueaza procedura sa nu fie afectata de cupe­ro­za. In rest, teleangiectaziile si varicele reprezinta contraindicatii'. Mai mult, la Keiko, inainte de fiecare sedinta de liposuctie virtuala (cavitatie), angajatii sa­lonului se asigura inca o data ca nu esti insarcinata, nu suferi de tromboflebita, diabet, cancer, astm bronsic sau steatoza hepatica.

Ultima afectiune se afla pe lista deoarece dupa cavitatie ficatul e suprasolicitat, lui revenindu-i sarcina de a metaboliza grasimile topite si preluate de circulatia sanguina. Asadar, nu ne speriem de saloane, ba mai mult, le sintem profund recunoscatoare celor care au inventat remodelarea corporala. Insa pina sa ajungem aici, nu trebuie sa uitam ca cel mai important e sa fim sanatoase. Iar atunci ne ramine timp si pentru frumusete!

Contraindicatii relative:

  • Fragilitatea vasculara – pentru masaj endermologic (vacuum) sau dermocell la intensitate mare. Nici o terapie corporala nu are voie sa iti provoace durere sau sa iti lase urme (vinatai).
  • Perioada menstruatiei – pentru orice tera­pie care foloseste caldura, fiindca risti sa faci hemoragie.
  • Astmul bron­sic – pentru orice tratament, in functie de toleranta ta. Ai grija sa porti mereu spray-ul inhalator la tine.
  • Alte alergii – pentru terapiile pe baza de creme de impachetare, uleiuri sau lotiuni. Daca ai un teren alergic, testeaza-le mai intii pe o suprafata mica de piele.
  • Afectiuni ale pielii – in special pentru procedurile la cald. Intii trebuie sa se vindece, chiar daca e o simpla rana.

Foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty