Influentele, ritualurile si tendintele parfumeriei moderne

ELLE investigheaza cele mai tari esente ale prezentului si merge pe urma aromelor care ne captiveaza mai mult ca niciodata. Afla care sunt influentele, ritualurile si tendintele parfumeriei moderne.

Ne plac mirosurile si de mici ne construim propriile noastre preferinte olfactive care ne raman imprimate in memorie foarte bine si pentru mult timp. Eu cand merg spre casa parintilor, simt si acum acel miros divin de tei, din copilarie, si de cate ori il respir, il asociez imediat cu un confort deplin. In urma cu doi ani, prin intermediul Hermès Romania, l-am cunoscut pe marele parfumier Jean Claude Ellena si el a mentionat exact acelasi lucru: relatia noastra cu parfumul este una intima, cu fatete cameleonice care ne atrag necontenit.


Este adevarat ca si locul unde te nasti conteaza enorm in educatia olfactiva, iar daca noi vorbim de galbenele sau tei, francezii vor fi atrasi de trandafiri, iasomie, mosc, vanilie, italienii de citrice, grecii de flori, iar arabii de sofran, oud, ambra, lemn de santal, tamaie si extracte condimentate. Consider ca iti poti alege parfumul vietii doar dupa o calatorie in jurul lumii, doar dupa ce intelegi culturile si istoria diferitelor civilizatii, dupa ce adulmeci ingrediente, uleiuri esentiale, extracte si rasini cat mai diferite.


Lumea parfumeriei se schimba si sigur simti si tu asta! In prezent, esentele au un alt aer, cea mai mare influenta venind din Orient. Practic, daca esti un mare iubitor de parfumuri, iti propun o vizita in Emiratele Arabe, unde vei adulmeca precum un adevarat gurmand ingrediente care stau la baza celor mai vechi esente din care prezentul imprumuta tot mai multe elemente. In lumea araba, atat femeile, cat si barbatii, folosesc parfumurile in ritualuri, au obisnuinta manevrarii uleiurilor esentiale, recurg la juxtapuneri olfactive, existand chiar un obicei traditional foarte respectat (ritualul bakhoor) prin care, inainte de a pulveriza un parfum, se fac ritualuri cu fumul generat prin arderea unor ingrediente, ca tamaia. La polul opus, italienii, de exemplu, se parfumeaza in aceeasi maniera in care isi beau si cafeaua – cei mai multi rapid, din doua miscari. Apropo de bakhoor, cuvantul parfum se trage din latinul „per fumum, care se traduce „prin fum. Nimic nu e intamplator!

Influenta Orientului Mijlociu isi face simtita prezenta in parfumeria moderna, schimband tendintele olfactive si educand foarte diferit consumatorii avizati. Cu zece ani in urma, cine vorbea de lemnul de oud, de exemplu? Aceasta rasina aromata, cunoscuta si sub numele de agarwood, oudh, lignum aloes, se obtine in urma infectiei arborelui cu un mucegai. Dupa sapte ani de la infestare, se poate obtine extractul (doar 30-35 ml din fiecare arbore), pretul acestuia fiind de 1,5 ori mai mare decat cel al aurului – fiind printre cele mai scumpe ingrediente folosite in parfumeria moderna.


Originar din Asia de Sud si folosit de secole in lumea araba, acest extract a inceput sa fie utilizat de trendsetter-i europeni: Tom Ford, Killian, Jo Malone, Armani Privé sau Dolce & Gabbana au introdus extractul in Vest. I-au urmat apoi multe alte case, in prezent aproape orice brand respectabil avand in portofoliu arome cu oud. O caracteristica valoroasa a acestui ingredient este ca ajuta restul notelor unui parfum sa se pastreze mult timp la fel de proaspete si este de baza pentru cei care se parfumeaza in straturi (exista multi connoisseurs care juxtapun esentele pe piele).


Un alt extract modern, regasit in multe sticlute de succes, este moscul. Acesta este folosit de multi pentru ca ofera o finisare delicata oricarei compozitii si o fixeaza. Tot de la Jean Claude Ellena am aflat ca moscul natural este produs de secretia glandelor sexuale ale cerbilor, fiind nevoie de sacrificarea a 100 de cerbi pentru a obtine 1 kg de mosc. Deci? Este simplu de ghicit ca acesta nu mai poate fi acceptat, moscul natural fiind inlocuit in prezent cu un produs sintetizat sau cu o varianta extrasa din plante (moscul alb).


Tot artificial, de exemplu, este si orice parfum cu iz marin; pentru ca nu se poate extrage o molecula care sa miroasa a mare, se foloseste calone, un ingredient artificial creat de Pfizer, in 1966. Ambra, si ea o cheie in parfumurile actuale, este sintetizata din flori. Aceasta se formeaza prin secretia biliara a intestinului anumitor specii de casaloti, fiind foarte costisitoare si… evident, controversata. Tamaia, o substanta rasinoasa extrasa din trunchiul unor arbusti, Burseraceae, ocupa si ea un loc important in buchetul multor esente si este creata sintetic.


Este evident ca si noi, romanii, ne-am antrenat in ultimii ani, iar cei care sunt pasionati de parfumuri recunosc deja ingredientele prezentului, ca moscul, tamaia oud-ul sau lemnul de santal, si ca am devenit mai avizati, suntem in tema. Nu cheltuim prea multi bani pe sticlutele de parfum, ce-i drept, dar am progresat si in educatia olfactiva, si in obisnuinta schimbarii parfumului, fiind tot mai putini cei care raman fideli cu anii aceleiasi esente, asa cum se intampla in trecut.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty