Influentele, ritualurile si tendintele parfumeriei moderne

ELLE investigheaza cele mai tari esente ale prezentului si merge pe urma aromelor care ne captiveaza mai mult ca niciodata. Afla care sunt influentele, ritualurile si tendintele parfumeriei moderne.

Influentele, ritualurile si tendintele parfumeriei moderne

Ne plac mirosurile si de mici ne construim propriile noastre preferinte olfactive care ne raman imprimate in memorie foarte bine si pentru mult timp. Eu cand merg spre casa parintilor, simt si acum acel miros divin de tei, din copilarie, si de cate ori il respir, il asociez imediat cu un confort deplin. In urma cu doi ani, prin intermediul Hermès Romania, l-am cunoscut pe marele parfumier Jean Claude Ellena si el a mentionat exact acelasi lucru: relatia noastra cu parfumul este una intima, cu fatete cameleonice care ne atrag necontenit.

Este adevarat ca si locul unde te nasti conteaza enorm in educatia olfactiva, iar daca noi vorbim de galbenele sau tei, francezii vor fi atrasi de trandafiri, iasomie, mosc, vanilie, italienii de citrice, grecii de flori, iar arabii de sofran, oud, ambra, lemn de santal, tamaie si extracte condimentate. Consider ca iti poti alege parfumul vietii doar dupa o calatorie in jurul lumii, doar dupa ce intelegi culturile si istoria diferitelor civilizatii, dupa ce adulmeci ingrediente, uleiuri esentiale, extracte si rasini cat mai diferite.

Lumea parfumeriei se schimba si sigur simti si tu asta! In prezent, esentele au un alt aer, cea mai mare influenta venind din Orient. Practic, daca esti un mare iubitor de parfumuri, iti propun o vizita in Emiratele Arabe, unde vei adulmeca precum un adevarat gurmand ingrediente care stau la baza celor mai vechi esente din care prezentul imprumuta tot mai multe elemente. In lumea araba, atat femeile, cat si barbatii, folosesc parfumurile in ritualuri, au obisnuinta manevrarii uleiurilor esentiale, recurg la juxtapuneri olfactive, existand chiar un obicei traditional foarte respectat (ritualul bakhoor) prin care, inainte de a pulveriza un parfum, se fac ritualuri cu fumul generat prin arderea unor ingrediente, ca tamaia. La polul opus, italienii, de exemplu, se parfumeaza in aceeasi maniera in care isi beau si cafeaua – cei mai multi rapid, din doua miscari. Apropo de bakhoor, cuvantul parfum se trage din latinul „per fumum, care se traduce „prin fum. Nimic nu e intamplator!

Influenta Orientului Mijlociu isi face simtita prezenta in parfumeria moderna, schimband tendintele olfactive si educand foarte diferit consumatorii avizati. Cu zece ani in urma, cine vorbea de lemnul de oud, de exemplu? Aceasta rasina aromata, cunoscuta si sub numele de agarwood, oudh, lignum aloes, se obtine in urma infectiei arborelui cu un mucegai. Dupa sapte ani de la infestare, se poate obtine extractul (doar 30-35 ml din fiecare arbore), pretul acestuia fiind de 1,5 ori mai mare decat cel al aurului – fiind printre cele mai scumpe ingrediente folosite in parfumeria moderna.

Originar din Asia de Sud si folosit de secole in lumea araba, acest extract a inceput sa fie utilizat de trendsetter-i europeni: Tom Ford, Killian, Jo Malone, Armani Privé sau Dolce & Gabbana au introdus extractul in Vest. I-au urmat apoi multe alte case, in prezent aproape orice brand respectabil avand in portofoliu arome cu oud. O caracteristica valoroasa a acestui ingredient este ca ajuta restul notelor unui parfum sa se pastreze mult timp la fel de proaspete si este de baza pentru cei care se parfumeaza in straturi (exista multi connoisseurs care juxtapun esentele pe piele).

Un alt extract modern, regasit in multe sticlute de succes, este moscul. Acesta este folosit de multi pentru ca ofera o finisare delicata oricarei compozitii si o fixeaza. Tot de la Jean Claude Ellena am aflat ca moscul natural este produs de secretia glandelor sexuale ale cerbilor, fiind nevoie de sacrificarea a 100 de cerbi pentru a obtine 1 kg de mosc. Deci? Este simplu de ghicit ca acesta nu mai poate fi acceptat, moscul natural fiind inlocuit in prezent cu un produs sintetizat sau cu o varianta extrasa din plante (moscul alb).

Tot artificial, de exemplu, este si orice parfum cu iz marin; pentru ca nu se poate extrage o molecula care sa miroasa a mare, se foloseste calone, un ingredient artificial creat de Pfizer, in 1966. Ambra, si ea o cheie in parfumurile actuale, este sintetizata din flori. Aceasta se formeaza prin secretia biliara a intestinului anumitor specii de casaloti, fiind foarte costisitoare si… evident, controversata. Tamaia, o substanta rasinoasa extrasa din trunchiul unor arbusti, Burseraceae, ocupa si ea un loc important in buchetul multor esente si este creata sintetic.

Este evident ca si noi, romanii, ne-am antrenat in ultimii ani, iar cei care sunt pasionati de parfumuri recunosc deja ingredientele prezentului, ca moscul, tamaia oud-ul sau lemnul de santal, si ca am devenit mai avizati, suntem in tema. Nu cheltuim prea multi bani pe sticlutele de parfum, ce-i drept, dar am progresat si in educatia olfactiva, si in obisnuinta schimbarii parfumului, fiind tot mai putini cei care raman fideli cu anii aceleiasi esente, asa cum se intampla in trecut.

Nu ne putem compara cu Orientul Mijlociu, consumatorii din Emiratele Arabe, Bahrain, Qatar sau Oman cheltuind cei mai multi bani, global, pe parfumuri, cu cate o sticla la fiecare doua luni, si nici cu vecinii nostri din Vest, care cumpara la fiecare sase luni o noua aroma. Dar, in lumea araba, parfumul este cea mai importanta forma de expresie stilistica, deci se si explica dependenta lor de arome; in mod similar, europencele investesc in haine, pantofi, genti sau bijuterii.

Esentele moderne sunt construite pe un principiu care face ca parfumul sa se transforme, sa se compuna treptat pe pielea celui care il poarta, de la declansarea notelor de varf si a celor de mijloc, pana la notele de baza, dezvaluindu-si compozitia completa, la ceva timp dupa aplicare. Daca asta nu te multumeste, exista trucuri vechi si noi pentru a da o nota aparte aromei purtate, pentru a-i intari caracterul sau pentru a-i oferi mai multa rezistenta pe piele. Probabil stiti deja ca, daca se aplica, imediat dupa dus, o crema de corp din aceeasi gama cu parfumul, mirosul se va mentine pe piele mai mult timp.

Asta se explica prin faptul ca o piele incalzita de apa si cu porii deschisi va absorbi si va pastra parfumul indelung, iar pasul doi, pulverizarea esentei, nu va face decat sa incapsuleze mirosul deja imprimat pielii de crema corporala. Apoi, mai sunt cei mai aventurosi carora le place sa combine parfumurile – o categorie mai recenta de consumatori. Tehnica impune folosirea parfumurilor cu note complementare (unul floral merge bine cu unul lemnos sau un parfum citric cu unul condimentat) si are ca efect schimbarea caracterului unui parfum, fiind o metoda folosita de cunoscatori pentru a transforma un parfum de vara intr-unul de iarna si invers.

Dintre parfumurile care pot fi suprapuse usor, datorita compozitiei liniare, mai simplista, sunt cele de la Jo Malone sau mai noua linie lansata de Terry de Gunzburg, creatoarea brand-ului by Terry (ea a creat si corectorul bestseller YSL Touche Éclat). La sfarsitul anului trecut, Terry de Gunzburg ii declara colegei noastre de la ELLE UK, April Long, ca „este o arta in a combina compozitii diferite, ca floralele cu lemnoasele si aromele dulci cu cele condimentate. Este ca in machiaj: exista transparente si texturi corectoare, lumina, umbre si contraste. Este important cum aplici parfumurile, cand le juxtapui si se recomanda pulverizarea esentelor tari in zonele de puls si a celor mai usoare in par sau pe haine – astfel, aromele iau o turnura armonioasa, fara a concura.

Parfumul este o alegere deloc simpla, as spune. El te defineste, te exprima si este un gest foarte personal, care nu tine de nimic altceva decat de ceea ce simti tu cand il aplici si dupa aceea, cand il porti. Parfumurile nu sunt de zi sau de seara (imi musc limba de fiecare data cand aud pe cineva clasificandu-le asa!), nu sunt vechi sau noi si nici nu tin cont de varsta, ci doar de mood!

Foto: Tibi Clenci

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din beauty