Desi te-ai obisnuit cu ele pentru ca au un ambalaj dragut si iti sint familiare, cosmeticele care dainuiesc de prea multa vreme in beauty kit-ul tau pot sa faca mai mult rau decit bine frumusetii tale. Cum iti depistezi inamicii din portfard? ELLE investigheaza.
Ne atasam de lucruri pentru ca reprezinta clipe din viata noastra… Anticearcanul pe care l-am purtat cind mi-am dat licenta, un parfum primit de la un baiat care mi-a cazut cu tronc sau rujul pe care mi l-am cumparat special pentru primul interviu sint doar citeva asemenea exemple din beauty kit-ul meu. Cum cosmeticele sint mici, dragute si ambalate seducator, multitudinea lor nu ne poate trimite la emisiunea Colectionarii (un reality show despre oamenii care nu mai au loc de lucruri in casa – la propriu). Dar asta nu inseamna ca are rost sa fim stringatoare si sa le pastram pentru orice eventualitate, deoarece, odata ce au iesit din termenul de garantie, folosirea lor ne poate afecta sanatatea la modul cel mai serios.
Nu vreau sa te sperii chiar de la inceputul articolului. Stiu ca este greu de crezut ca fardul acela pretios pe care il pastrezi pentru ocazii speciale este periculos, cind pare atit de inofensiv si cuminte in cutiuta lui aurie… Si totusi este. Desi sint constienta de acest lucru de multa vreme, asta nu m-a impiedicat sa mai pastrez cite un suvenir care sa-mi evoce momente dragi. Dar trebuie sa marturisesc ca le folosesc doar in scop decorativ. „Atit fardurile expirate cit si cele care sint folosite de mai multe persoane (testerele, fardurile imprumutate etc.) pot fi purtatoare de numerosi microbi, printre care se numara: E. coli, herpes simplex, stafilococ auriu sau virusuri hepatice. Folosirea cosmeticelor expirate sau utilizarea la comun a acelorasi farduri nu trebuie privita cu indiferenta, deoarece poate duce la aparitia a numeroase probleme medicale precum hepatita, conjunctivita, blefarita, dermatita alergica, dermatita de contact si alte infectii cutanate', ne avertizeaza dr. Wissam Taleb, medic specialist in dermato-venerologie in cadrul Centrului Medical Focus.
Deci, pentru a fi sigure ca ne aflam pe un teritoriu ferit de bacterii si microbi, trebuie sa stam departe de orice fard imprumutat – nu, nici macar pudra sau rujul prietenei celei mai bune nu sint safe… Pentru a verifica faptul ca in fardurile expirate se afla organisme vii si colonii de bacterii am sunat la un laborator sa programez o analiza biochimica a suvenirurilor mele cosmetice. Specialistiii mi-au explicat ca fardurile, daca sint sigilate si pastrate intr-un loc racoros, pot sa isi pastreze proprietatile chiar si 30 de ani.
Totusi, de ce trebuie sa ne schimbam mascara la sase luni? Aparent, chiar noi contaminam cosmeticele prin expunerea lor la umiditate, praf si microbi, care, daca isi gasesc un mediu propice de dezvoltare in fondul de ten sau in ruj, infloresc glorios. Insa problema unei analize biochimice este ca nu exista niste parametri prestabiliti de cuantificare a cantitatii de microorganisme admise intr-un produs cosmetic. Deci singurul mod de depistare a unei anormalitati ar fi sa duc la analiza doua produse identice, unul expirat si unul sigilat, pentru a se face o analiza comparativa. Insa, cum industria cosmeticii progreseaza in fiecare luna, este putin probabil sa mai gasesc nuanta de ruj de acum citiva ani, cu aceeasi compozitie. Deci va trebui sa il cred pe cuvint pe medicul dermatolog care m-a sfatuit sa respect cu sfintenie termenele de garantie ale produselor pe care le folosesc si sa imi iau o tona de masuri de precautie.
Toate fondurile de ten (cu exceptia celor pudrate) sint formulate pe baza de apa, iar asta inseamna ca bacteriile se simt aici ca acasa. Drept urmare, trebuie sa inlocuim fondul de ten dupa un interval de sase-douasprezece luni si sa le depozitam in locuri ferite de aburi si caldura excesiva (deci este exclus sa ne pastram cosmeticele in baie). Orice modificare de miros sau de textura tradeaza un fond de ten expirat. Iar de te vei incapatina sa il folosesti in continuare, te vei expune cu buna stiinta la iritatii, acnee si dermatita de contact.
Mascara este un produs chiar si mai periculos, pentru ca de fiecare data cind scoti periuta si o bagi in tub, ea colecteaza bacterii si le depoziteaza. Despre mascara se spune ca expira intr-o jumatate de an, dar pentru a evita ulcioarele, conjunctivita si iritatiile, ideal ar fi sa il inlocuiesti la patru luni, chiar daca pare inca OK. Totusi, pe masura ce isi pierde proprietatile vei observa ca tusul capata un miros distinct, care se aseamana cu benzina. Anticearcanele sub forma de stick pot rezista pina la doi ani, dar debaraseaza-te de cele lichide la aproximativ un an dupa ce ai rupt sigiliul. Aceeasi regula se aplica si pentru tusul de ochi.
Din fericire, nu toate cosmeticele au o existenta atit de efemera. De exemplu, cele pe baza de pudra precum… pudra, fardurile de pleoape sau cele de obraz au o durata de viata de aproximativ doi ani. Dar si aceste produse iti pot afecta pielea daca au fost aplicate cu degetele sau cu pensule necuratate. Pentru a te bucura de intreaga durata de valabilitate a fardurilor pudrate, foloseste mereu ustensile curate si nu le imprumuta nimanui.
Si pe rujuri ne putem baza sa ne tina pina ne plictisim de ele, pentru ca au de obicei o formula uleioasa care nu cedeaza cu una, cu doua. Dar pentru ca sint mereu aplicate in zona gurii, ar trebui sa ne debarasam de rujurile care au implinit mai mult de un an de cind locuiesc in portfardul nostru. Iti poti da seama ca un ruj este expirat atunci cind capata un miros rinced si se intareste atit de mult incit nu mai poti sa-i dispui pigmentul uniform pe buze.
Campionul probei cosmetice de anduranta este lacul de unghii pentru ca, datorita formulei chimice specifice, nu poate fi colonizat de bacterii. Cu toate astea, in timp vei observa cum se usuca pigmentii colorati, se separa de acetona si se lasa pe fundul sticlutei. Iar atunci vei sti ca farmecul lui s-a destramat.
Intr-adevar, fardurile expirate sau contaminate ne pot face probleme, insa mult mai expuse microbilor si prafului sint ustensilele pe care le folosim atunci cind ne aplicam machiajul. Thalia povestea in cartea ei, Lessons on Lipgloss and Happiness, ca a cules de pe pensulele murdare ale unui make-up artist o acnee cu care s-a luptat multi ani. Si de atunci, desigileaza cite un set nou de pensule de fiecare data cind se machiaza la un profesionist. Insa nu trebuie neaparat sa folosesti la comun accesorii de machiaj cu mai multe persoane pentru ca acestea sa abunde de bacterii.
Simpla lor folosire poate aduna praf si microbi care, in contact cu fata, pot provoca diverse probleme ale pielii. De aceea este recomandat sa le speli cu un sampon delicat si sa le dezinfectezi la fiecare doua saptamini sau sa folosesti un produs special de curatare dupa fiecare folosire. Si bureteii din pudrele compacte sau cei pentru fond de ten trebuie curatati temeinic daca tii la frumusetea tenului tau. Datorita consistentei lor poroase colecteaza atit de mult praf si particule de machiaj incit la un moment dat nu vei mai putea sa ii dezinfectezi cum trebuie. De aceea este recomandat sa ii inlocuiesti dupa citeva folosiri.
Pe masura ce ti-am detaliat povestea acestor practici igienice mi-am dat seama ca pastrarea unei truse de machiaj care respecta sanatatea pielii presupune foarte multa munca. Si nici nu stiu cum de am reusit sa-mi impun sa fac toate aceste lucruri fara sa ma intreb daca am timp sau nu pentru ele. De fapt, cred ca m-au impulsionat ulcioarele care mi-au decorat ochii cu multi ani in urma si de care am reusit sa scap numai cu bisturiul chirurgului. Am banuit mereu drept faptas al acelei intimplari un mascara invechit, deci sa zicem ca mi-a fost invatatura de minte. Pe de alta parte, de fiecare data cind vad cosmetice expirate nu ma pot abtine sa ma gindesc la bunica mea, care a detinut un singur ruj toata viata ei. Si pun pariu ca acest ruj (care a fost primul atit pentru mine, cit si pentru mama mea) inca mai troneaza pe masuta ei de toaleta. Ma intreb ce bacterii misuna prin el. Si daca bunica mea l-a mai folosit pe ascuns (pentru ca nu am vazut-o purtindu-l niciodata) sau poate il mai pastreaza „de bun'chiar si dupa atitea decenii, asa cum se facea pe vremuri…
Uitindu-ma in jurul meu imi dau seama ca acest obicei n-a disparut complet, mai ales cind este vorba de produse deosebite si costisitoare. Si realizez ca ar trebui sa abuzam in fiecare zi de cosmeticele care ne plac cu adevarat, nu sa le irosim pastrindu-le ca pe niste haine de duminica. Pentru ca nici macar fardurile nu dureaza pentru totdeauna.
Conform dr. Wissam Taleb, putem evita pericolele din portfard daca:
Lavinia Gogu
Foto: Guliver